czwartek, 14 maja 2020

Gnocchi zapiekane w sosie pomidorowym i mozzarellą

Baked gnocchi with tomato sauce and mozzarella, for English scroll down



To danie jest mistrzowskie. Robiłam je u siebie już kilka razy i nadal nie mam dość. Najbardziej nie mogę doczekać się lata, kiedy pomidory będą najlepsze w sezonie, wtedy będę robić to danie chyba non stop:)
Klasyczne połączenie gnocchi, sosu pomidorowego, mozzarelli i bazylii nie może nie smakować, to taki comfort food, który nigdy się nie nudzi. Koniecznie zróbcie swoje gnocchi, są o wiele lepsze niż kupne:)

Gnocchi zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą
4 porcje

składniki:
- 1 porcja domowych gnocchi- przepis tutaj (przepis z 500 g ziemniaków)
- 700 g pomidorków cherry
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżka pasty pomidorowej
- 1 czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- 1 łyżeczka cukru
- 250 g mozzarelli, podartej na mniejsze kawałki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- garść posiekanej bazylii i pietruszki
- sól, pieprz do smaku

Gnocchi zrobić zgodnie z przepisem bez gotowania, odstawić na później.

Piekarnik nastawić na 200 C.- grzanie góra-dół.
Cebulę oraz czosnek pokroić w drobną kostkę.
Na sporej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać czosnek i chwilę smażyć. Dodać pastę pomidorową, gałkę muszkatołową i jeszcze chwilę smażyć. Dodać pomidory (w całości) i smażyć 2-3 minuty. Dodać puszkę pomidorów, oregano, ocet oraz cukier. Przyprawić solą i pieprzem i smażyć aż pomidory zmiękną ale nadal będą w całości (ok 5 minut).
W międzyczasie ugotować gnocchi al dente.
Do sosu dodać ugotowane gnocchi oraz posiekane zioła i wszystko wymieszać.
Naczynie do zapiekania wysmarować cienko oliwą, dodać połowę gnocchi, następnie rozłożyć połowę mozzarelli. Dodać pozostałe gnocchi i na wierz ułożyć drugą połowę mozzarelli. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut aż ser zacznie bulgotać. Następnie zwiększyć temperaturę do 250 C, włączyć funkcję grill i piec jeszcze 2-3 minuty aż ser zbrązowieje.
Całość posypać listkami bazylii i natychmiast podawać.
Smacznego!

Baked gnocchi with tomato sauce and mozzarella
4 portions

ingredients:
- 1 whole portion of gnocchi- recipe here (recipe from 599 g potatoes)
- 700 g cherry tomatoes
- 1 can crushed tomatoes
- 1 tablespoon tomato paste
- 1 red onion
- 3 garlic cloves
- 2 tablespoons red wine vinegar
- 1 teaspoon sugar
- 250 g mozzarella cheese, teared into pieces
- 1 teaspoon dried oregano
- 1 handful chopped parsley and basil
- salt and pepper to taste
- 1/2 teaspoon nutmeg

Make gnocchi from the recipe but not cook, set aside.
Preheat oven to 200 C.
Cut onion and garlic into small cubes. Heat 2 tablespoons olive oil into a big frying pan and add onion, fry until glossy. Add garlic and fry for a moment. Add tomato paste and nutmeg and fry for a moment. Add tomatoes (whole) and fry for 2-3 minutes. Add crushed tomatoes, sugar and vinegar Season with salt and pepper and cook until tomatoes are tender but still whole (around 5-10 minutes).
Meanwhile cook gnocchi al dente.
Add gnocchi and chopped herbs to the sauce and stir until combined.
Oil casserole dish and pour half of the gnocchi, then add half of the mozzarella. Next pour remaining gnocchi and top with another half of teared mozzarella.
Put to the preheated oven and bake 10 minutes, next change temperature to 250 C and turn on grill option. Bake another 2-3 minutes until cheese has browned.
Take out from the oven, sprinkle with basil leaves and serve immediately.
Enjoy!







1 komentarz:

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...