wtorek, 1 grudnia 2020

Pieczeń wołowa z dżemem figowym i sosem pietruszkowym

Roast beef with fig jam and parsley sauce, for English scroll down



Pierwszy grudnia, pierwszy przepis typowo świąteczny. U mnie w domu pieczeń wołowa najczęściej była robiona w drugi dzień Świąt, kiedy wszystkie resztki z Wigilii zostały zjedzone;) Moja mama robi pieczeń bardziej różową w środku, ale ja uwielbiam krwiste mięso. Poziom "różowości" można sobie oczywiście dopasować pod siebie;)
W tym roku Święta spędzam w Norwegii, z dala od rodziny. Jest mi z tego powody bardzo przykro, ale niestety świat ostatnio oszalał a 2020 rok jest typowym rokiem dla wszystkich, którzy przepowiadają rychły koniec świata. Nie dane było mi podróżować w tym roku do Polski i nie dane mi będzie spędzić w Polsce Święta. Trzeba się jednak wziąć w garść i przetrwać. Nie będę tutaj sama, więc to się dla mnie teraz liczy. Będę mogła zorganizować Święta polsko-portugalskie, co napawa mnie ekscytacją i determinacją do działania. Koniec końców spędzę te Święta z moją rodziną, tylko odrobinę mniejszą i niepolską;) 
A pieczeń jest wyborna, jeśli tylko lubicie taki rodzaj mięsa to koniecznie spróbujcie, a orzeźwiający sos z pietruszki nadaje całemu daniu jeszcze więcej smaku.

Pieczeń wołowa z dżemem figowym i sosem pietruszkowym
1 pieczeń

składniki na sos:
- pół dużego pęczka pietruszki
- 2 łyżki oliwy
- sok z 1/2 cytryny
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz do smaku

Wszystkie składniki zblendować ze sobą, przyprawić solą i pieprzem i odstawić. 

składniki na mięso:
- 1 kg wołowiny na pieczeń
- 3 łyżki musztardy (łagodnej)
- 1 łyżka dżemu figowego
- 2 łyżki oliwy 
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól, pieprz do smaku

Dżem połączyć z musztardą. Mięso nasmarować oliwą, przyprawić tymiankiem, solą oraz pieprzem i posmarować miksturą musztardową. Włożyć na noc do lodówki.
Na następny dzień wyjąć z lodówki i ocieplić do temperatury pokojowej, następnie wyjąć z marynaty (marynatę zachować) smażyć na oliwie ze wszystkich stron do zamknięcia por. 
Piekarnik nastawić na 180 C- grzanie góra-dół.
Mięso nasmarować pozostałą marynatą i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 45 minut do uzyskania mięsa medium-rare. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut. Następnie kroić w plastry i podawać z sosem pietruszkowym.
Smacznego!

Roast beef with fig jam and parsley sauce
1 roast beef

ingredients for sauce:
- half of big parsley bunch
- 3 tablespoon olive oil
- juice of 1/2 lemon
- 1 garlic clove
- salt and pepper to taste

Blend all ingredients and season with salt and pepper, set aside.

ingredients for meat:
- 1 kg beef roast
- 3 tablespoon mustard (mild)
- 1 tablespoon fig jam
- 2 tablespoons olive oil
- 1 teaspoon thyme
- salt, pepper to taste

Combine mustard with jam. Spread olive oil over the meat, then season with thyme, salt and pepper. Next spread marinate all overt the meat and put to the fridge overnight.
Next day take out form the fridge and leave to warm to the room temperature. Next take out form the marinate (set aside for later) and fry on olive oil on all sides to close the pores. 
Meanwhile preheat oven to 180 C.
Cover meat with remaining marinate and put to the preheated oven, bake 45 minutes to get medium rare meat. Take out from the oven and set aside for 10 minutes, then cut in slices and serve with parsley sauce.
Enjoy!





Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...