poniedziałek, 8 lutego 2021

Portugalskie pączki malassadas z Azorów

 Portuguese malassadas doughnuts from Azores Islands, for English scroll down


Ostatnio pokazywałam Wam hawajską wersję tych pączków, a teraz przyszedł czas na oryginał. Te pączki są specjalnością mieszkańców Azorów, czyli wysp położonych na zachód od Portugalii na Oceanie Atlantyckim. Z pomocą J., który przetłumaczył mi przepis kobiety mieszkającej na Azorach i specjalizującej się w malassadas, udało mi się zrobić je samodzielnie i przemycić przepis dla Was. 
Muszę przyznać, że to jedne z najlepszych pączków, jakie kiedykolwiek jadłam. Są mięciutkie, puszyste i rozpływające się w ustach. Ich charakterystycznym znakiem rozpoznawczym jest dziurka w środku, zrobiona podczas smażenia. Z przepisu wychodzi ok 12 pączków, ale od razu zaznaczam, lepiej podwoić składniki:)

Portugalskie pączki malassadas z Azorów
ok 12 sztuk

składniki na zaczyn:
- 4 g aktywnych drożdży instant lub 10 g świeżych
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 60 ml ciepłej wody

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i odstawić pod przykryciem na 10-15 minut do wyrośnięcia.

pozostałe składniki:
- 350 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 180 ml ciepłego mleka
- 1.5 łyżki cukru
- 30 g rozpuszczonego masła
- skórka z połowy cytryny
- skórka z 1 pomarańczy
- cały zaczyn
- szczypta soli

Do miski dodać cukier, jajka, mleko, masło, skórkę z cytryny, skórkę z pomarańczy, sól oraz zaczyn. Całość wymieszać trzepaczką do całkowitego połączenia. Dodać mąkę i mieszać rękami do połączenia. Ciasto powinno być gęste, klejące ale sprężyste. 
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie złożyć ciasto i ponownie odstawić na godzinę do wyrastania. 
Olej do smażenia pączków rozgrzać do temperatury 180 C.
Kiedy ciasto będzie wyrośnięte i olej rozgrzany, mokrymi dłońmi urywać trochę ciasta i formować dysk, rozciągając ciasto od środka- ciasto będzie klejące, dlatego warto mieć przy sobie naczynie z mlekiem do moczenia dłoni (nie polecam moczyć dłoni w wodzie, olej będzie mocno pryskał). Następnie ostrożnie kłaść placek na olej i smażyć z obydwu storn na złoty kolor. 
Gotowe pączki odstawić do przestudzenia, następnie obtaczać w cukrze.
Smacznego!

Portuguese malassadas doughnuts from Azores Islands
around 12 doughnuts

ingredients for starter:
- 4 g instant dry yeast or 10 g fresh
- 1 tablespoon all purpose flour
- 1 tablespoon sugar
- 60 ml warm water

Combine all ingredients, cover with a kitchen cloth and set aside for 10-15 minutes until activated.

remaining ingredients:
- 350 g all purpose flour
- 180 ml warm milk
- 2 eggs
- 30 g melted butter
- 1.5 tablespoons sugar
- pinch of salt
- zest of half lemon
- zest of one orange

In a bowl add sugar, eggs, butter, milk, zests of lemon and oraange, salt and all starter, stir everything until well combined. Add flour and stir with hand until get smooth, thick and sticky but elastic dough. Cover with the kitchen cloth and set aside in a warm place for 30 minutes. Next fold the dough with wet hands. Cover with the cloth and let raise for one hour. 
Meanwhile heat frying oil on 180 C.
When dough and oil are ready, tear piece of dough with wet hand and form disc, stretching dough form the center to the sides- dough is sticky so prepare a bowl of milk to dip your hands to reduce sticking. I don't recommend water, because the oil will be splashing.
Carefully put the dough on the oil surface and fry on both sides until golden. Take on a kitchen towel and cool. Next coat with sugar and serve.
Enjoy!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...