poniedziałek, 22 lutego 2021

Zupa z kimchi

 Kimchi soup, for English scroll down


Zupa z kimchi jest bardzo popularna w Korei. Ta nie jest tradycyjna, ponieważ nie zawiera boczku ani tofu, ale jest równie pyszna. Jest kwaśna i ostra oraz bardzo pożywna. 
Kimchi jest jedną z najzdrowszych przekąsek na świecie i warto dodawać go do swojego jedzenia oraz jeść go po prostu jako dodatek do jakiegoś dania. Osobiście kocham kimchi, mogłabym je jeść non stop w wielu odsłonach, moja ulubiona to zdecydowanie połączenie z jajkami i japońskim majonezem w formie kanapki na świeżo upieczonym chlebie. Ta zupa również bardzo mi smakowała, jadłam ją z ogromną przyjemnością, ale uważajcie jest ostrzejsza i kwaśna- taki koreański kapuśniak:) 

Zupa z kimchi
4-6 porcji

składniki:
- 350 g kimchi bez soku
- 1.5 litra bulionu
- 250 g pieczarek ale najlepszej grzybów shitake
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 3 ząbki czosnku
- 2 cm kawałek imbiru
- 1 łyżka pasty gochujang
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżka czerwonego miso
- 1 łyżka octu ryżowego
- sól, pieprz do smaku

- makaron ramen, olej sezamowy i posiekana dymka do podania

Cebulę, czosnek oraz imbir pokroić w drobną kostkę, marchewkę w półplasterki a grzyby w plasterki. 
W dużym garnku rozgrzać 2-3 łyżki oleju i wrzucić cebulę, smażyć do zeszklenia. Dodać imbir oraz czosnek i smażyć jeszcze chwilę. Dodać grzyby, przyprawić solą i pieprzem i smażyć aż się zarumienią. Dodać marchewkę i smażyć jeszcze chwilę. Dorzucić kimchi i pastę miso, wszystko wymieszać. Wlać bulion i zagotować. Następnie dodać pastę gochujang, ocet oraz miód i wymieszać. Gotować pod przykryciem na małym ogniu ok 10 minut. Po tym czasie przyprawić solą i pieprzem, jeśli trzeba i podawać z makaronem kilkoma kroplami oleju sezamowego (nie pomijać, olej sezamowy jest kluczowy) i posiekaną dymką.
Smacznego!

Kimchi soup
4-5 portions

ingredients:
350 g kimchi without juice
- 1.5 liters stock
- 250 g shitake mushrooms
- 1 onion 
- 2 garlic cloves
- 2 cm piece of ginger
- 2 carrots
- 1 tablespoon gochujang paste
- 2 teaspoon honey
- 1 tablespoon red miso
- 1 tablespoon rice vinegar
- salt, pepper to taste

- ramen noodle, sesame oil and chopped spring onion for serving

Dice onion, garlic and ginger, cut carrot in half moon shapes and shitake in slices. 
In a big pot heat 2-3 tablespoons oil and add onion, fry until glossy. Add garlic and ginger and fry for 30 seconds more. Add mushrooms, season with salt and pepper and fry until golden. Add miso and kimchi, stir everything. Pour stock and bring to a boil. Next add gochujang, honey and vinegar, stir everything, cover and cook for 10 minutes. Season with salt and pepper if needed and serve with ramen noodles, sesame oil (don't omit, sesame oil is a key here) and chopped spring onion.
Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...