piątek, 26 lutego 2021

Portugalska Feijoada

Portuguese Feijoada, for English scroll down



To jedno z ulubionych dań J. Kuchnia portugalska jest bardzo prosta, ale połączenie smaków zawsze jest udane i smaczne. Tak było i tym razem. 
Zawsze kiedy robię jakieś portugalskie dania, widnieje nade mną presja w postaci mojego lubego, który bardzo skrupulatnie ocenia moje starcia z kuchnią portugalską. W ten sposób przed przystąpieniem do gotowania, robię ogromny research, aby danie było jak najbardziej autentyczne. Pomaga mi w tym mama J. od której mam wiele wspaniałych przepisów i rad, jak zrobić coś pysznego. 
Generalnie każdy mój przepis to spory research, to nie zajmuje 2 minut, tylko np. 2 godziny. Czytam znajduję dużo informacji, które później muszę przetworzyć, żeby skomponować jak najlepszy przepis. To trwa, ale wiem, że w ten sposób zbliżam się do najlepszego rezultatu. 
Feijoada to trochę taka nasza fasolka po bretońsku, robi się jej wielki gar, który starcza na parę dni. W przeszłości było to danie biedaków, dzisiaj każdy je feijoadę z uwielbieniem. Podobnie jest z sushi;)

Feijoada
8-10 porcji

składniki:
- 1 kg suchej białej fasoli
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- połowa cytryny
- 50 ml oliwy
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 8 pomidorów
- 500 g kiełbasy portugalskiej: chouriço, można zastąpić śląską lub użyć pół na pół
- 400 g boczku wędzonego
- 125 ml czerwonego wytrawnego wina portugalskiego
- 1 papryczka chili
- pół główki dużej białej kapusty lub jedna mała główka
- sól i pieprz do smaku

Fasole namoczyć przez całą noc w wodzie, następnie przepłukać, nalać świeżą wodę dużo ponad powierzchnię fasoli, dodać połowę cytryny, rozmaryn, tymianek oraz oliwę i gotować ok 2 godziny aż fasola zmięknie.
W międzyczasie czosnek, chili i cebulę pokroić drobno, boczek w kostkę, kiełbasę oraz kapustę w plasterki a pomidory sparzyć w gorącej wodzie i obrać, również pokroić w kostkę. 
W dużym (naprawdę dużym) garnku rozgrzać 2-3 łyżki oleju, dodać cebulę i smażyć do zeszklenia, dodać czosnek oraz chili i smażyć jeszcze chwilę. Dodać boczek oraz liście laurowe i smażyć do zrumienienia. Następnie dodać kiełbasę i smażyć chwilę. Dodać kapustę i smażyć ok 5-10 minut aż odrobinę zmięknie. Wlać wino i dodać sparzone pomidory. Całość zagotować. Dodać odsączoną ugotowaną fasole (bez cytryny) i gotować całość na małym ogniu pod przykryciem ok godziny. Następnie zdjąć pokrywkę, przyprawić sporą ilością soli i pieprzu, wymieszać i podawać.
Smacznego!

Portuguese Feijoada
8-10 portions

ingredients:
- 1 kg dry white beans
- 1 teaspoon dried thyme
- 1 teaspoon dried rosemary
- half of lemon
- 50 ml olive oil
- 1 big onion
- 2 garlic cloves
- 2 bay leaves
- 500 g Portuguese sausage chouriço
- 400 g smoked bacon
- 125 ml dry Portuguese red wine
- 8 tomatoes
- 1 chili pepper
- half head of big white cabbage or one small head
- salt, pepper to taste

Soak beans in water overnight. Next drain and add new water over the surface ot the beans. Add thyme, rosemary, olive oil and half of lemon, then cook around 2 hours until the beans are tender. Drain and set aside.
Meanwhile dice chili, garlic and onion, cut bacon in cubes and sausage and cabbage in slices. Pour hot water over the tomatoes, wait a moment and then peel the skin and cut in cubes.
In a big (very big) pot heat 2-3 tablespoons oil and add onion, fry until glossy. Next add garlic and chili and fry for a moment. Add bacon and bay leaves, fry until golden brown. Add sausages and fry 1 more minute. Add cabbage and fry for 5-10 minutes until is more tender. Pour wine and add tomatoes, bring everything to a boil. Add drained beans (without lemon), stir everything and cook covered around 1 hour over low heat. Next uncover, season with quite big amount of salt and pepper and cook for 5 more minutes. Serve alone or with bread.
Enjoy!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...