poniedziałek, 1 marca 2021

Toskańskie krewetki w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

 Tuscan creamy shrimps with spinach and dried tomatoes, for English scroll down


To danie jest proste i bardzo smaczne, robiłam podobne z mięsem, ale teraz przyszedł czas na ukochane krewetki. Ja najbardziej lubię podawać je z makaronem, ale myślę, że i kasza i ryż sprawdzi się tutaj równie dobrze. To już takie zapowiedzi wiosny na moim blogu, choć marzec będzie jednak miesiącem przepisów wielkanocnych, których mam parę:)

Toskańskie krewetki w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
4 porcje

składniki:
- 500 g obranych już krewetek
- 500 ml śmietanki kremówki
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 200 g świeżego szpinaku
- 7 pomidorów suszonych w oleju
- skórka z 1 cytryny
- 100 g startego parmezanu
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- sól, pieprz do smaku

Cebulę oraz czosnek pokroić w drobną kostkę, pomidory w paski. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju i zeszklić cebulę, dodać czosnek i smażyć chwilę. Dodać pomidory i skórkę pomarańczową, smażyć minutę. Wlać kremówkę, dodać zioła i zagotować, następnie gotować na średnim ogniu ok 5-7 minut aż sos zacznie gęstnieć. Dodać szpinak, wymieszać i gotować parę minut aż zmniejszy objętość. Wrzucić krewetki i gotować pod przykryciem ok 3-4 minuty aż krewetki zmienią kolor. Następnie przyprawić obficie solą i pieprzem oraz dodać starty parmezan. Całość wymieszać i gotować jeszcze chwilę aż parmezan się rozpuści.
Podawać z ćwiartkami cytryny, świeżą bazylią i makaronem lub kaszą/ryżem. 
Smacznego!

Tuscan creamy shrimps with spinach and dried tomatoes
4 portions

ingredients:
- 500 g peeled shrimps
- 500 ml heavy cream
- 1 onion
- 4 garlic cloves
- 200 g fresh spinach
- 7 dried tomatoes in oil
- zest of 1 lemon
- 100 g shredded Parmesan
- 1/2 teaspoon dried oregano
- 1/2 teaspoon dried thyme
- 1/2 teaspoon dried basil
- salt, pepper to taste

Dice onion and garlic, cur tomatoes in stripes. Heat 2-3 tablespoons oil in a frying pan and add onion, fry until glossy. Add garlic, lemon zest and tomatoes and fry for a minute. Add heavy cream and bring to a boil, next cook over medium heat for 5-7 minutes until starts to thicken. Add spinach, stir everything and cook until witled. Add shrimps, cover and cook for 3-4 minutes until they change the colour. Next add Parmesan, season with pretty big pinch of salt and pepper and cook for one more minute.
Serve with lemon wedges, fresh basil and pasta or groats/rice.
Enjoy!





1 komentarz:

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...