piątek, 12 marca 2021

Pieczony dorsz w sosie chrzanowym

Baked cod in horseradish sauce, for English scroll down



To danie może nie wygląda najlepiej, ale smakuje wyśmienicie! Chciałam zrobić coś wielkanocnego, co świetnie wpisywałoby się w klimat świąteczny, ale też, żeby nie zajmowało dużo czasu. Wymyśliłam ten przepis głównie dlatego, że koniecznie chciałam zrobić danie z piekarnika, najlepiej z rybą. Wybrałam dorsza, ale jest to typ "skrei", czyli dorsza, który przemierza ogromne odległości na północny, aby dotrzeć na swoje pierwotne tarliska. Mięso takiego dorsza w sile wieku, po pokonaniu mnóstwa kilometrów jest wspaniałe- mięsiste, sprężyste i kruche. Można go znaleźć w sklepach tylko od stycznia do kwietnia. Jeśli kiedykolwiek będziecie mieli okazje zjeść albo kupić skrei to szczególnie Wam to polecam! 
Co do samego dania, sos jej fantastyczny, idealnie pasuje do ryby. Polecam zrobić do tego kwaskowatą sałatkę i całość będzie idealnie zbilansowana.

Ja tymczasem wybieram się dzisiaj w okolice Lillehammer na chyba ostatnie w tym roku szusowanie po stokach i na psi zaprzęg! Jestem bardzo podekscytowana, bo od dawna chciałam tego spróbować, a możliwość obcowania z tyloma psami naraz jest dla mnie idealną perspektywą do spędzenia fantastycznie czasu;)

Pieczony dorsz w sosie chrzanowym
4 porcje

składniki:
- 4 filety z dorsza- ok 150-170 g każdy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 40+ 20 g masła
- 40 g mąki pszennej
- 200 ml śmietanki kremówki
- 300 ml bulionu
- 2 łyżki startego chrzanu lub do smaku
- garść posiekanego koperku
- skórka z 1/2 cytryny
- sól, pieprz do smaku

Piekarnik nastawić na 200 C- grzanie góra-dół.
Naczynie do zapiekania wysmarować oliwą i włożyć do niego rybę (jeśli jest ze skórą to skórą do dołu), przyprawić solą i pieprzem i odstawić.
Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Na dużej patelni roztopić 20 g masła i wrzucić cebulę, smażyć do zeszklenia, dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilę. Następnie roztopić 40 g masła, dodać mąkę i smażyć chwilę, mieszając cały czas. Powoli wlewać kremówkę i bulion, mieszając cały czas. Gotować na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Na koniec dodać skórkę z cytryny, chrzan oraz koperek. Przyprawić obficie solą i pieprzem.
Sos przelać do naczynia z rybą i całość wstawić do piekarnika, piec 20 minut. Następnie zwiększyć temperaturę do 250 C, włączyć funkcję grilla i dopiekać jeszcze chwilę aż wierzch sosu się zarumieni.
Rybę podawać z kwaskowatą sałatką i ziemniaczkami.
Smacznego!

Baked cod in horseradish sauce
4 portions

ingredients:
- 4 cod fillets (150-170 each)
- 1 onion
- 2 garlic cloves
- 40+20 g butter
- 40 g all purpose flour
- 200 ml heavy cream
- 300 ml stock
- 2 tablespoons horseradish or to taste
- handful chopped dill
- zest of 1/2 lemon
- salt, pepper to taste

Preheat oven to 200 C.
Grease a casserole dish with olive oil and add cod (if it has skin, skin down), season with salt and pepper and set aside.
Dice onion and garlic. In a big frying pan melt 20 g butter and add onion, fry until glossy. Add garlic and fry for a minute. Melt 40 g butter and add flour, stir constantly. Fry for a moment. Next carefully add heavy cream and stock and stir all the time. Cook sauce over medium low heat until it's thicken. Add horseradish, lemon zest and dill. Season with salt and pepper and stir everything. Take out form the stove and pour over the fish. Next put the dish to the preheated oven and bake 20 minutes. Increase temperature to 250 C and turn on grill function, grill few minutes until the surface of the sauce is golden brown. Take out from the oven and serve with acidy salad.
Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...