wtorek, 9 marca 2021

Babka cytrusowa z ricottą

 Citrus ricotta bundt cake, for English scroll down


Z czystym sumieniem muszę przyznać, że to ciasto jest fantastyczne. Dodatek ricotty sprawia, że babka jest wilgotna i ma aksamitną konsystencję, a tym samym jest sprężysta i puszysta. 
J. określił to ciasto mianem jednego z najlepszych, jakie zrobiłam, ale on lubi takie proste ciasta, bardzo przypominała mu portugalski wypiek jego mamy.
Nie jest to trudne ciasto, robi się je, jak zwykłą ucieraną babkę, ale ta ricotta zmienia wszystko. Smak można zmieniać, ale na tę porę roku radzę wybrać coś energetyzującego, a cytrusy nadają się do tego idealnie;) Na jesień mam w planach zrobienie tej babki w cynamonowej lub kakaowej wersji, zobaczymy.

Babka cytrusowa z ricottą
forma 24 cm z kominem

składniki:
- 390 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka w temperaturze pokojowej
- 120 g miękkiego masła
- 235 g mleka
- 400 g ricotty
- sok i skórka z 1 pomarańczy i 1 cytryny
- szczypta soli

Piekarnik nastawić na 180 C- grzanie góra-dół.
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą do miski, odstawić.
Masło ucierać chwilę w mikserze, następnie dodać cukier i ucierać do uzyskania jasnej i puszystej masy. Dodawać po jednym jajku i miksować do całkowitego połączenia. Następnie dodać ricottę i zmiksować całość do połączenia. Dodać sok i skórkę z pomarańczy oraz cytryny  i jeszcze raz zmiksować do połączenia. Do masy dodawać naprzemiennie mąkę i mleko, miksując tylko do połączenia. Należy rozpocząć i zakończyć na dodawaniu mąki. 
Formę z kominem wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Następnie przełożyć do niej masę na babkę i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 60 minut do suchego patyczka.
Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia, po czym delikatnie wyjąć z formy. Odstawić do całowitego wystudzenia i posypać cukrem pudrem.
Smacznego!

Citrus ricotta bund cake
24 bundt cake form

ingredients:
- 390 g all purpose flour
- 200 g sugar
- 1 teaspoon baking soda
- 1 teaspoon baking powder
- 3 eggs at room temperature
- 120 g butter at room temperature
- 235 g milk
- 400 g ricotta cheese
- juice and zest of 1 lemon and 1 orange
- pinch of salt

Preheat oven to 180 C.
Sift flour, baking powder, baking soda and pinch of salt in a bowl, set aside.
In a mixer bowl beat butter for a minute, next add sugar and beat until light and fluffy. Add eggs, one at a time and mix until well combined. Add ricotta and mix until combined. Add juice and zest of lemon and orange and mix again until combined. 
Alternately add flour and milk into the batter mixing just to incorporated. Start and finish by adding flour.
Butter the cake form and sprinkle with bread crumbs, next add cake butter and even with a spoon. Take to the preheated oven and bake around 60 minutes until a clean toothpick.
Take cake out from the oven and set aside to cool. Next, carefully take cake out from the form and leave to cool completely. Serve with sprinkled icing sugar on top.
Enjoy!







2 komentarze:

  1. Jaka piękna 🥰 Na bank ją zrobię i to pewnie przed świętami, bo tak kusi 😉

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł z tą ricottą. Piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...