piątek, 9 lipca 2021

Spring rollsy z rzodkiewką, awokado i kiełkami fasoli z sosem orzechowym

 Spring rolls with avocado, radish, bean sprouts and peanut sauce, for English scroll down


Spring rollsy to idealna opcja na szybki i pyszny lunch, szczególnie kiedy jest gorąco. Tym razem wykorzystałam same pyszne warzywa i zrobiłam nieziemski sos, który jest po prostu mistrzowski. Całe danie może być zarówno wegańskie, jaki i bez glutenu, więc może trafić na talerze naprawdę wielu z nas;) Ja uwielbiam robić spring rollsy, kiedy za oknem nie da się oddychać, a takie dni też czasami nadchodzą w Norwegii:) 

Spring rollsy z rzodkiewką, awokado i kiełkami fasoli z sosem orzechowym
ok 15 spring rollsów

składniki na sos:
- 150 g masła orzechowego
- 3 łyżki sosu sojowego lub tamari
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka miodu lub syropu daktylowego
- kawałek imbiru
- 1 papryczka chili
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 2 łyżki soki z limonki
- ok 75 ml wody
- sól, pieprz

Czosnek i chili drobno posiekać. Wszystkie składniki oprócz wody umieścić w misce, następnie dolewać wodę do uzyskania kremowego sosu. Sos po paru chwilach zgęstnieje, więc można dolać więcej wody, ale dopiero po chwili. 

pozostałe składniki:
- 15 arkuszy papieru ryżowego
- mały pęczek rzodkiewek, pokrojone w plasterki
- 2 awokado pokrojone w paski
- 2 marchewki pokrojone w słupki
- 1 duża papryka pokrojona w słupki
- paczka kiełków fasoli
- pęczek dymki- zielona część

Papier ryżowy zamoczyć na parę sekund w wodzie, następnie położyć na mokrą powierzchnie. Warzywa układać na środku na 3/4 wysokości papieru, następnie zgiąć boki do środka i rolować całość do zamknięcia papieru i utworzenia rolki.
Spring rollsy podawać z sosem orzechowym.
Smacznego!

Spring rolls with avocado, radish, bean sprouts and peanut sauce
around 15 spring rolls

ingredients for sauce:
- 150 g peanut butter
- 3 tablespoons soy sauce or tamari
- 1 garlic clove
- 1 tablespoon honey or date syrup
- 2 cm piece of ginger
- 1 chili pepper
- 1 teaspoon sesame oil
- 2 tablespoons lime juice
- around 75 ml water
- salt, pepper to taste

Finely dice garlic, chili and ginger. Add all ingredients into a bowl except water. Start adding water and stir to combine. The sauce should have smooth consistency. Set aside for around 5 minutes and check thickness. If sauce is too thick, add more water.

ingredients for spring rolls:
- 15 rice paper sheets
- small buch of radishes, sliced
- 2 avocado, striped
- 2 carrots, striped
- 1 big red bell pepper, striped
- 1 pack of bean sprouts
- bunch of green part of scallion

Soak rice paper in water for few seconds, then transfer to a wet surface. Add vegetables in the middle of 3/4 high of rice paper. Fold sides inside and roll to close it.
Serve spring rolls with peanut sauce.
Enjoy!







1 komentarz:

  1. Świetna opcja na lato. Zrobię w weekend na przekąskę, rodzina się ucieszy :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...