wtorek, 28 września 2021

Zapiekanka dyniowa z kaszą gryczaną, grzybami i jarmużem

 Pumpkin casserole with buckwheat, mushrooms and kale, for English scroll down


Skoro jesień się rozpoczęła, nie może na moim blogu zabraknąć nowych przepisów na dynię. Jeśli odwiedzacie mnie regularnie to wiecie, że dynia to mój niekwestionowany jesienny faworyt, Uwielbiam wszystko, co jest z nią związane i na blogu pojawiło się już dosyć sporo przepisów z jej wykorzystaniem, więc na pewno znajdziecie coś dla siebie.
To danie jest bardzo jesienne, bowiem kasza gryczana również kojarzy mi się z jesienią. Jej smak i kolor świetnie współgrają w daniach na zimniejszy czas. To coś na kształt Sheperd's pie ale w wersji wegańskiej, równie pysznej. 

Zapiekanka dyniowo- ziemniaczana z kaszą gryczaną, grzybami i jarmużem
6 porcji

składniki na warstwę dyniowo-ziemniaczaną:
- 600 g ziemniaków
- 350 g dyniowego puree
- 150 g jarmużu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 3 łyżki mleka migdałowego
- oliwa

Czosnek pokroić w drobną kostkę, jarmuż pokroić drobniej. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, zeszklić czosnek i dodać posiekany jarmuż, smażyć aż zmniejszy swoją objętość- ok 3 minuty, odstawić
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości, następnie odcedzić, dodać olej kokosowy, mleko migdałowe, przyprawić solą oraz pieprzem i wszystko rozgnieść na puree. Dodać jarmuż z patelni i wymieszać do połączenia, odstawić. 

składniki na wypełnienie:
- 150g kaszy gryczanej + 300 ml wody
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 kg różnych świeżych grzybów
- 250 ml bulionu
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka pasty pomidorowej
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- garść świeżego tymianku
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki mleka migdałowego

Piekarnik nastawić na 200 C- grzanie góra-dół.
Wodę na kaszę posolić i zagotować, dodać kasze i gotować tylko do wchłonięcia wody, następnie przykryć i odstawić na ok 15 minut.
Cebulę oraz czosnek pokroić w drobną kostkę, grzyby w plasterki. 
Na 2-3 łyżkach oliwy zeszklić cebulę, dodać czosnek i chwilę smażyć. Dodać grzyby i smażyć 5 minut pod przykryciem. Następnie usunąć pokrywkę, dodać suszony tymianek, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać i smażyć 10-15 minut. Dodać ocet balsamiczny, pastę pomidorową oraz kaszę i wymieszać. Dolać bulion, wymieszać i zagotować. 
Mleko połączyć ze skrobią i dodać do garnka. Wymieszać i gotować 2 minuty. 
Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą i przełożyć zawartość patelni. Na górę ułożyć ziemniaki z dynią i wyrównać. Całość posypać świeżym tymiankiem i wsadzić do nagrzanego piekarnika. Piec 25 minut, po czym wyjąć z piekarnika i podawać.
Smacznego! 

Pumpkin and potato casserole with buckwheat groats, mushrooms and kale
6 portions

ingredients for pumpkin layer:
- 600 g potatoes
- 350 g pumpkin puree
- 150 g kale
- 1 garlic clove
- 1 tablespoon coconut oil
- 3 tablespoons almond milk
- olive oil

Dice finely garlic, on a pan heat 1-2 tablespoons olive oil, add garlic and fry for a minute, add kale and fry until wilted- around 3 minutes, set aside.
Peel potatoes and cook in salted water until tender. Drain and add potato puree, coconut oil, almond milk and season with salt and pepper. Mush everything to get puree.
Add kale into the puree and stri everything until combined, set aside. 

ingredients for mushroom and buckwheat layer:
- 150 g buckwheat groats +300 ml water
- 2 garlic cloves
- 1 onion
- 1 kg different fresh mushrooms
- 250 ml veggie stock
- 1 tablespoon corn starch
- 1 teaspoon tomato paste
- 1 teaspoon dried thyme
- 2 tablespoons balsamic vinegar
- 2 tablespoons almond milk
- handful fresh thyme

Preheat oven to 200 C.
Bring water to bail with pinch of salt, add buckwheat groats and cook just until water is absorbed by groats, cover with a lid and set aside for 15 minutes.
Finely dice garlic and onion, slice mushrooms.
Heat 2-3 tablespoons olive oil in a pan and add onion, fry until glossy. Add garlic and fry for 30 seconds more. Add mushrooms and cook covered for 5 minutes. Next uncover and add dried thyme,  season with salt and pepper and fry for 10-15 minutes. Add tomato paste, balsamic vinegar and cooked buckwheat groats and stir to combine, pour stock, stir and bring to a boil.
Combine milk with corn starch and add to the pan, stir well and cook for 2 minutes. Season with salt and pepper if needed.
Oil a casserole dish and add buckwheat and mushrooms layer then top with potato and pumpkin layer, even and sprinkle with fresh thymw. Next put to the preheated oven, bake for 25 minutes until golden. Take out from the oven and serve.
Enjoy!







2 komentarze:

  1. Co byś zaproponowała zamiast jarmużu? To chyba jedyna zielenina, której szczerze nie trawię :( . Szpinak, rukola?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szpinak nada się jak najbardziej, możesz również spróbować bok choy na przykład albo sałaty chińskiej :) Rukola jest być może zbyt "ostra" w smaku :)

      Usuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...