czwartek, 5 maja 2022

Stir fry z wołowiną w sosie pomarańczowo-sojowym

 Orange and soy beef stir fry, for English scroll down


Proste i pyszne danie, które z łatwością można przyrządzić w 30 minut. Bardzo spodobał mi się pomysł dodatku pomarańczy do sosu, uważam, że świetnie się tu nadaje i dzięki niej, sos staje się ciekawszy. 
Myślę, że makaron również świetnie się tu sprawdzi, ja akurat miałam ochotę na ryż, ale możliwości na pewno jest więcej, więc nie musicie się ograniczać;) 
Lubię takie obiady. niezbyt skomplikowane, a ich smak i tak jest wyśmienity. Ostatnio szukam takich przepisów, ponieważ nie mam kompletnie czasu na gotowanie, co dopiero pieczenie. Dużo się w moim życiu dzieje i czasami jestem już bardzo zmęczona takim trybem funkcjonowania. Wiem jednak, że cały ten trud za chwilę mi się opłaci i zapomnę o cięższym czasie. 

Stir fry z wołowiną w sosie pomarańczowo-sojowym
2-3 porcje

składniki na sos:
- 2 łyżki sosu sojowego lub tamari
- sok z 1/2 pomarańczy
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka chińskiego wina shaoxing lub sherry/porto
- 1 płaska łyżka skrobi kukurydzianej

Wszystkie składniki wymieszać w miseczce i odstawić.

składniki na mięso:
- 500 g steku wołowego
- 1 płaska łyżka skrobi kukurydzianej
- sok z 1/2 pomarańczy
- 2 łyżki sosu sojowego lub tamari

Wołowinę pokroić w cienkie paski i wrzucić do miski. Dodać sok z pomarańczy i sos sojowy, następnie posypać skrobią kukurydzianą i wymieszać całość. 

pozostałe składniki:
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 2 cm kawałek imbiru
- skórka z 1 pomarańczy

Chili, czosnek oraz imbir pokroić w drobną kostkę, papryki w słupki. 
Na 2-3 łyżkach oleju podsmażyć chili, czosnek, imbir oraz skórkę z pomarańczy. Dodać mięso i smażyć ok 2 minuty, tylko do momentu aż zmieni kolor, cały czas mieszać. Dodać papryki i smażyć jeszcze chwilę. Następnie wlać sos i gotować go zgęstnienia 1-2 minuty. 
Podawać z ryżem lub noodlami.
Smacznego! 

Orange and soy beef stir fry
2-3 portions

ingredients for sauce:
- 2 tablespoons soy sauce or tamari
- juice of 1/2 orange
- 1 tablespoon sesame oil
- 1 tablespoon Chinese shaoxing wine/ sherry/ porto
- 1 flat tablespoon corn starch

Stir all ingredients in a bowl until combined, set aside. 

ingredients for meat:
- 500 g beef steak
- 1 flat tablespoon corn starch
- juice of 1/2 orange
- 2 tablespoons soy sauce or tamari

Cut beef in thin stripes. 
In a bowl combine juice and soy sauce, then add to the meat and stir. Sprinkle with corn starch and stir until incorporated. 

remaining ingredients:
- 1 red bell pepper
- 1 green red bell pepper
- 3 garlic cloves
- 2 cm fresh ginger
- 1 chili pepper
- zest of 1 orange

Finely dice cloves, ginger and chili. Cut bell peppers in stripes.
In a wok heat 2-3 tablespoons oil, add garlic, ginger, chili and orange zest and fry 1 minute. Add meat and fry another 2 minutes, just until meat has changed the colour. Next, add bell peppers and fry 2 minutes more. Pour sauce and cook 1-2 minutes until thickened.
Serve with rice or noodles.
Enjoy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...