środa, 7 czerwca 2023

Kurczak w sosie pomidorowo-rabarbarowym

 Rhubarb and tomato baked chicken, for English scroll down


Rabarbar w daniach na słono, tak czy nie? Ja uważam, że rabarbar jest na tyle uniwersalnym warzywem, że świetnie nadaje się nie tylko do ciasta czy dżemu ale również, jako składnik do dań wytrawnych. Sos na bazie rabarbaru świetnie nadałby się do kaczki albo polędwiczek wieprzowych, można by było nadziać mięso rabarbarem, albo, jak w moim przypadku, wykorzystać do zrobienia sosu do kurczaka. Sam rabarbar nie jest raczej wyczuwalny, bo po takim czasie w piekarniku po prostu się rozpada, ale pozostawia za sobą tą swoją charakterystyczną kwaskowość, którą bardzo cenię. To danie idealnie dopełnia gęsta kwaśna śmietana, która balansuje cały smak i sprawia, że danie jest bardziej kremowe. Fani rabarbaru, spróbujcie i tej wersji!

Kurczak w sosie pomidorowo- rabarbarowym
6 porcji

składniki:
- 6 ćwiartek z kurczaka
- 500 g rabarbaru
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 400 ml passaty pomidorowej
- 1 puszka pomidorów
- 1 marchewka
- 100 g miodu
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- ok 100 ml wody
- sól, pieprz do smaku

Piekarnik nastawić na 200 C- grzanie góra-dół. 
Kurczaka przyrumienić na patelni przez parę minut, następnie odstawić. 
Cebulę pokroić w drobną kostkę razem z czosnkiem, marchewkę w półplasterki a rabarbar na mniejsze kawałki. 
W dużym garnku rozgrzać 2-3 łyżki oliwy, dodać cebulę i smażyć do zeszklenia, dodać czosnek i chwilę smażyć. Dodać marchewkę i rabarbar i smażyć ok 5 minut. Następnie dodać passatę, pomidory, miód, sok z cytryny oraz tymianek, wszystko wymieszać. Dodać trochę wody aby odrobinę rozrzedzić sos i całość zagotować. Przyprawić solą i pieprzem i włożyć kurczaka do sosu skórką do góry. 
Całość przenieść do nagrzanego piekarnika i piec 1.5 godziny, następnie wyjąć i podawać z ryżem, kleksem śmietany i posiekaną pietruszką.
Smacznego!

Rhubarb and tomato baked chicken
6 portions

ingredients:
- 6 chicken quarters
- 500 g rhubarb
- 400 g tomato passata
- 1 can crushed tomatoes
- 1 carrot
- 100 g honey
- juice of 1/2 lemon
- 1 teaspoon fried thyme
- around 100 ml water
- salt, pepper to taste

Preheat oven to 200 C.
Heat a big pan with some oil and fry chicken on both sides until golden skin, then remove form the pan.
Finely dice onion and garlic, cut carrot in half moon shape and rhubarb in smaller pieces. 
Heat 2-3 tablespoons of olive oil on the same pan, that was used for chicken and fry onion until glossy, add garlic and fry for a moment. Add carrot and rhubarb and fry for 5 minutes. Next add tomato passata, crushed tomatoes, honey, thyme and lemon juice. Add a bit of water to loosen a bit the consistency of the sauce. Bring everything to boil and season with salt and pepper. Take the chicken skin up on the pan and put everything in the preheated oven, bake around 1.5 hours. Next take out from the oven and serve with rice, thick sour cream and chopped parsley.
Enjoy!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...