poniedziałek, 23 września 2024

Pulpety dyniowe z sosem dyniowo-kokosowym

Pumpkin meatballs with pumpkin and coconut sauce, for English scroll down


Nie ma jesieni bez dyni, przynajmniej w mojej kuchni. Jej uniwersalność ciągle mnie zaskakuje i co roku zawsze wymyślam nowe przepisy z dynią w roli głównej. Wcale nie trzeba tak intensywnie myśleć, ponieważ dynie można użyć praktycznie na wszystkie sposoby, we wszystkich daniach. Te pulpety mają w sobie odrobinę odrobinę egzotyki, są bardzo pożywne, a ich kolor krzyczy do nas z daleka. Jest to rónież duża porcja, która spokojnie wystarczy dla 4-6 osób. Główną rolę gra tutaj oczywiście dynia, którą dodałam zarówno do pulpetów, jak i sosu, sprawiając, że jest to jeden z tych przepisów, dla któych fani dyniowi powinni rzucić wszystko i biec do kuchni :)

Pulpety dyniowe z sosem dyniowo-kokosowym
4-6 porcji

składniki na pulpety:
- 800 g mięsa mielonego (u mnie wołowe i wieprzowe)
- 250 g puree dyniowego (użyłam dyni hokkaido)
- 120 ml mleka
- 60 g bułki tartej
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm kawałek imbiru
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 1/8 łyżeczki mielonych goździków
- 1 jajko
- garść liści szałwi i tymianku

Piekarnik nastawić na 200 C- grzanie góra-dół.
Cebulę, cozsnek oraz imbir obrać i posiekać drobno. Bułkę tartą zalać mlekiem, wyimieszać i odstawić na 5 minut do wchłonięcia mleka. Szałwię i tymianek posiekać drobno.
Do miski dodać mięso, puree z dyni, jajko, namoczoną bułkę, cebulę, czosnek, imbir oraz wszysktie przyprawy i zioła. Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia. 
Mokrymi rękami formować pulpety, mniej więcej wielkości dużego orzecha włoskiego (powinno wyjść ok 28 pulpetów) i układać na blaszkę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie pulpety skropić oliwą i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15 minut, po czym wyjąć i odstawić. 

składniki na sos:
- 500 ml mleka kokosowego
- 250 puree z dyni (użyłam dyni hokkaido)
- 400 ml passaty pomidorowej
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 2 cm kawałek imbiru
- sól, i pieprz do smaku

Cebulę, czosnek oraz imbirobrać i posiekać drobno. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy z oliwek, dodać cebulę i smażyć do zeszklenia, następnie dodać czosnek oraz imbir i smażyć jeszcze chwilę. Dodać puree z dyni oraz passatę i wszystko dokładnie wymieszać. Następnie wlać mleko kokosowe, wymieszać i doprowadzić całość do wrzenia, po czym gotować na średnim ogniu 10 minut, aż sos delikatnie zgęstnieje- sos należy mieszać od czasu do czasu, aby się nie przypalił. Po tym czasie sos przyprawić solą i pieprzem oraz włożyć do sosu pulpety i gotować kolejne 10 minut, mieszając całość od czasu do czasu. 
Pulpety udekorować listkami szałwi i podawać z ryżem.
Smacznego!

Pumpkin meatballs with pumpkin and coconut sauce
4-6 portions

ingredients for meatballs:
- 800 g ground meat (I used beef and pork)
- 250 g pumpkin puree (I used hokkaido pumpkin)
- 120 ml milk
- 60 g breadvrumbs
- 1/2 onion
- 2 gralic cloves
- 2 cm piece of ginger
- 1 egg
- 2 flat teaspoons salt
- 1/2 teaspoon pepper
- 1/4 teaspoon cinnamon
- 1/4 teaspoon cardamon
- 1/8 teaspoon ground cloves
- handful of sage and thyme leaves

Preheat oven to 200 C.
Peel onion, garlic and ginger and dice finely. Pour milk over the breadcrumbs, stir and set aside for 5 minutes until soaked. Finely chop herbs. 
In a bowl add meat, pumpkin puree, egg, soaked breadcrumbs, onion, garlic, ginger, all spieces and herbs. Mix everything until combined. Form meatbals with wet hands- big walnut size should be fine- you should get around 28 meatballs. Put then on a baking sheet lined with a parchmnet paper. Next sprinkle meatballs with olive oil and put in the preheated oven, bake for 15 minutes, then take out and set aside. 

ingredients for sauce:
- 500 ml coconut milk
- 250 g pumpkin puree (I used hokkaido pumpkin)
- 400 ml tomato passata
- 1/2 onion
- 1 garlic clove
- 2 cm piece of ginger
- salt, pepper

Peel and finely dice onion, garlic and gingre. In a big pot heat 2-3 tablespoon olive oil, then add onion and fry until glossy, add garlic and ginger and fry for a minute. Add pumpkin puree and passata, mix until combined, then pour coconut milk. Stir everything until combined and bring to a boil, then cook over medium heat for 10 minutes until the sauce has thickened slightly- stir quite often to prevent burning. Next season with salt and pepper, add meatball and stir until combined. Cook for another 10 minutes, stirring frequently. Decorate with sage leaves and serve with rice.
Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...