wtorek, 17 września 2024

Pieczony bakłażan w sosie z harrisy z jogurtową fetą

 Baked harrisa aubergine with yogurt feta, for English scroll down


Ależ to było pyszne! Miałam ochotę na to danie już od ho ho, jednak dopiero ostatnio udało mi się je przyrządzić. Bakłażany są teraz w sezonie, więc zrobienie tego dania jest, jak najbardziej na czasie. Do tego ostra harrisa i jogurtowa feta, która łagodzi ogień harrisy. Uważam to danie za bardzo udane i na pewno do niego wrócę niebawem:) 
ps. Jest to danie dosyć ostre, więc nie polecam dla dzieci lub osób, które nie za bardzo lubią się z ostrym smakiem ;)

Pieczony bakłażan w sosie z harrisy i jogurtową fetą
2 porcje

składniki na bakłażana:
- 1 duży lub 2 małe bakłażany
- 1 płaska łyżka harrisy
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
- 1 łyzka syropu daktylowego
- 2-3 łyzki oliiwy z oliwek
- sok z 1/2 cytryny
- sól i pieprz do smaku

Piekarnik nastawić na 200 C- grzanie góra-dół.
W misce połączyć wszystkie składniki opróćz bakłażana i wymieszać na lejący sos.
Bakłażana pokroić w paski, ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, następnie wysmarować sosem z obydwu stron.
Bakłażana włozyć do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut, po czym włączyć funkcję grilla i grillować jeszcze 4-5 minut. Następnie wyjąć i odstawić

pozostałe składniki
- 200 g fety
- 5-6 łyżek jogurty naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 łyzki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- prażone orzeszki pini i pietruszka do podania

Czosnek posiekać drobno, fetę pokruszyć. Do miski dodać czosnek, fetę, jogurt, sok z cytryny i całość przyprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać, ugniatając widelcem. 

Na talerz wyłożyć jogurtową fetę, po czym dodać plastry bakłażana, całość posypać orzeszkami pini i pietruszką.
Smacznego!

Baked harrisa aubergine with yogurt feta
2 portions

ingredients for aubergine:
- 1 big or 2 small aubergines
- 1 tablespoon harrisa
- 1/2 teaspoon sweet smoked paprika
- 1 tablespoon date syrup
- 2-3 tablespoons olive oil
- juice of 1/2 lemon
- salt pepper to taste

Preheat oven to 200 C.
Slice aubergine in 1 cm slices, then put in a baking sheet lined with a parchmnet paper.
In a bowli combine all remaining ingredients until smooth sauce. Brush aubergine with sauce on both sides, then put in the preheated oven ane bake 20 minutes. Next turn on the grill option and grill for 4-5 morem inutes. Take out from the oven and set aside.

remaining ingredients:
- 200 g feta cheese
- 5-6 tablespoons plain yogurt
- 2 garlic lcoves
- 1-2 tablespoons lemon juice
- salt an pepper to taste
- roasted pine nuts and parsley for decoration

Finely dice garlic and crumble feta. In a bowl add feta, garlic, lemon juice and yogurt, season with salt and pepper and stir with a fork until well combined. 
Add yogurt feta on plates, then add aubergine slices and decorate with pine nuts and parsley, serve.
Enjoy!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...