Ravioli with beetroot and goat cheese filling with rosemary butter, for English scroll down
Ten przepis przysporzył mi bezpłatną wizytę na siłowni. Nie mam maszyny do makaronu, więc rozwałkowatnie cieniutkich blatów ciasta makaronowego pozostawiłam swoim mięśniom. Muszę przyznać, że nie było łatwo, ale! Ravioli wyszły tak pyszne, że gdyby nie ograniczona pjemność mojego brzucha, zjadłabym wszystkie za jednym razem :)
Do zrobienia ciasta na makaron użyłam mąki semoliny z przeogromną ilością białka, dlatego ciasto było elastyczne, w ogóle się nie rwało i mogłam rozwałkować je naprawdę cienko.
Po tym przepisie na poważnie rozważam kupno maszyny do makaronu, bo wizja domowej i tak pysznej pasty bez zakwasów na następny dzień jest niemal nie do odparcia... :)
Ravioli z kremem z buraków i koziego sera z masłem rozmarynowym
26-30 sztuk
składniki na ciasto:
- 400 g semoliny- użyłam tej
- 4 duże jajka
Semolinę wysypać na blat, zrobić w środku dziurę i wbić jajka. Całość powoli mieszać, następnie zagnieść na elastyczne ciasto. Gotowe ciasto zagnieść w kulę, przykryć szczelnie ściereczką i odstawić na 30 minut do odpoczynku. Po tym czasie pokroić na 4 części i każdą część rozwałkować na bardzo cienki placek, mniej więcej tego samego kształtu.
składniki na masło:
- ok 150 g masła
- parę gałązek rozmarynu
Masło roztopić, dodać rozmaryn i smażyć aż masło zmieni kolor na złoty.
składniki na nadzienie:
- 500 g buraków
- 400 g kremowego serka koziego
- 1/2 cebuli
- 1 duży ząbek czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
Buraki ugotować lub upiec do miękkości, następnie obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek posiekać drobniej. Wszystkie składniki włożyć do wysokiego naczynia, następnie zblendować na gładki krem i przełozyć do worka cukierniczego.
złożenie:
Na pierwszym płacie makaronu zrobić delikatnie odciski wykrawaczką, aby zaznaczyć orientacyjnie położenie ravioli- nie przekrajać całkowicie ciasta! Na środek każdego okręgu wycisnąć trochę nadzienia i boki wysmarować odrobiną wody, następnie bardzo ostrożnie ułożyć drugi blat ciasta na górę, zlepić tam gdzie mają być boki ravioli, nie przyciskając nadzienia, aby nie wypłynęło. Wykrawaczką wykroić gotowe ravioli i odstawić na omączony blat.
Do dużego garnka z wodą dodać sowitą porcję soli i zagotować, wrzucić ravioli i gotować ok 7-10 minut do ugotowania.
Ravioli ułożyć na talerzu, polać masłem i posypać orzechami włoskimi.
Smacznego!
Ravioli with beetroot and goat cheese filling with rosemary butter
26-30 ravioli
ingredients for pasta dough:
- 400 g semolina- I used this one
- 4 big eggs
Add semolina on a counter and make a hole inside, then add egss and carefully start to mix it. Next knead util an elastic and soft dough, cover thoroughly with a kitchen towel and set aside for 30 minutes. Next divide the dough into 4 equal parts and roll each of them until very thin pasta layer, more or less the same shape.
ingredients for butter:
- around 150 g butter
- few rosemary stalks
Melt butter and add rosemary, then fry everything until the butter is golden in colour, set aside.
ingredients for filling:
- 500 g beetroots
- 200 g creamy goat cheese
- 1/2 onion
- 1 big garlic clove
- juie of 1/2 lemon
- 1 teaspoon dried rosemary
- 1 flat teaspoon salt
- 1/4 teaspoon pepper
Cook or bake beetroots until tender, peel and cut in smaller pieces. Dice onion and garlic. Add all ingredients in a bowl and blend until smooth cream, then add into a piping bag.
assemble:
Mark the pasta dough with a circle cutter to know more or less where are gonna be the ravioli, but do not cut the dough. Add some filling in the middle of each circle and brush the sides with a little bit of water. Next cover everything with another pasta layer and press the side to stick them together. Do not press filling, so it won't go over the place. Take the cutter and cut ravioli, set them aside on a flourered surface.
In a big pot bring water with a lot of salt to boil, add ravioli and cook around 7-10 minutes until cooked.
Serve ravioli with butter and sprinkled walnuts.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )