piątek, 21 marca 2025

Pulpeciki z kurczaka z harissą i salsą ogórkową

 Chicken harissa meatballs with cucumber salsa, for English scroll down


Czasem najlepsze przepisy przychodzą do głowy w najmniej oczekiwanym momencie. Tak było w tym przypadku. Mam ostatnio fazę na harissę i mogłabym jeść z nią absolutnie wszystko, dlatego chciałam zrobić przepis na pulpeciki własnie z jej dodatkiem. Reszta dodała się sama i tak powstał ten przepis. Niby coś bardzo prostego, ale połączenie smaków i faktur w tym daniu jest po prostu perfekcyjne i absolutnie warte spróbowania. Pulpeciki mają w sobie trochę ognia, więc jeśli checie mniej ostre danie, dodajcie po prostu mniej harissy, ale nie rezygnujcie z niej całkowicie, to własnie ona nadaje tym pulpecikom taki wspaniały smak!

Pulpeciki z kurczaka z harissą i salsą ogórkwoą
3-4 porcje

składniki na salsę:
- 1 długi zielony ogórek
- 1 łyżka posiekanej mięty
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1/4 zzerwonej cebuli
- sok z 1/2 cytryny
- sól, pieprz do smaku

Z ogórka wykroić nasiona, następnie pokroić w drobną kostkę, cebulę również pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć razem w miscę. 

składniki na komosę ryżową:
- 200 g komosy ryżowej
- 500 ml wody
- 1 płaska łyżeczka soli

Wodę zagotować z solą i dodać komosę ryżową, gotować tylko do wchłonięcia wody, następnie przykryć i odstawić na ok 15 minut. 

składniki na pulpeciki:
- 500 g mielonego kurczaka
- 1 cebula
- 2 ząbki cozsnku
- 1 duża łyżka harissy
- 1 jajko
- 50 g bułki tartej
- skórka i sok z 1/2 cytryny
- garść posiekanej mięty
- garść posiekanej pietruszki
- garśc posiekanego koperku
- sól, pieprz do smaku

Cebulę i czosnek posiekać bardzo drobno. Do miski dodać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać, przyprawić solą i pieprzem wedle uznania. Z masy formować małe pulpeciki. 
Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki oleju, następnie smazżć pulpeciki ze wszystkich stron po parę minut aż się mocną zrumienią. 

pozostałe składniki:
- awokado
- feta
- oliwa

Awokado obrać i pokroić na ćwiartki. Fetę zrozkruszyć. Na talerz ułozyć komosę ryżową oraz pulpeciki, dodać salę ogórkową i udekorować awokado, fetą i polać oliwą z oliwek. 
Smacznego!

Chicken harissa meatballs with cucumber sala
3-4 portions

ingredients for salsa:
- 1 long green cucumber
- 1 tablespoon chopped mint
- 1 tablespoon chopped parsley
- 1 tablespoon chopped dill
- 1/4 red onion
- juice of 1/2 lemon
- salt, pepper to taste

Remove seeds from the cucumber and finely dice, also finely dice onion. Add all ingredients in a bowl and stir to well combined, set aside.

ingredients for quinoa:
- 200 g quinoa
- 500 ml water
- 1 fla teaspoon salt

In a saucepan bring water with salt to a boil, then add quinoa and cook just until the water is absorbed. Next cover and set aside for around 15 minutes. 

ingredients for meatballs:
- 500 ml ground chicken
- 1 onion
- 2 garlic cloves
- 1 big tablespoon harissa paste
- 1 egg
- 50 g breadcrumbs
- juice and zest of 1/2 lemon
- handful of chopped parsley
- handful of chopped minut
- handful of chopped dill
- salt, pepper to taste

Finely dice onion and garlic. In a bowl add all ingredient and season with salt and pepper. Stir everything until well combined, then form small meatballs with wet hands. 
Heat 3-4 tablespoons oil in a frying pan and fry meatballs on each side for couple of minutes until golden brown. 

remaining ingredients:
- avocado
- feta cheese
- olive oil

Peel and cut avocado i quarters, crumble feta cheese. 
Add quinoa and meatballs on a plate, then add cucumber sala. Decorate with feta, avocado and drizze with olie oil.
Enjoy!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...