Baked chicken in mustard sauce, for English scroll down
Ten kurczak jest idealnym comfort food, nie jest trudny w zrobieniu i smakuje niezmiennie wspaniale za każdym razem.
Kiedy byłam dzieckiem nie lubiłam musztardy, wydawała mi się oczywiście zbyt ostra w smaku i nie rozumiałam, dlaczego ludzie mogą ją jeść np do kiełbasy z grilla. U mnie królował ketchup, zawsze i wszędzie. Po latach, zmieniłam swoje nastawienie do kiełbasy i czym ostrzejsza tym lepsza ;) Moją ukochaną musztardą jest musztarda Dijon, bo pasuje do absolutnie wszystkiego. ma intensywny smak i podkręca każde danie, nawet po dodaniu tylko łyżeczki.
Jestem bardzo zadowlona z tego dania, sos jest absolutnie obłędny i te pieczone ziemniaczki, które są w nim zanurzone.... Koniecznie do zrobienia :)
Pieczony kurczak w sosie musztardowym
4 porcje
składniki:
- 800 g udek z kurczaka (bez kości)
- 800 g małych ziemniaczków
- 300 g kremówki
- 300 g bulionu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego rozmaryynu
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 łyżka musztardy ziarnistej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól,pieprz do smaku
Piekarnik nastawić na 180 C- termoobieg.
Ziemniaczki przyprawić solą, pieprzem i oliwą, jeśli są duże, przekroić na pół. Następnie ułożyć je na blaszce do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 30 minut.
Cebulę i czosnek posiekać w drobną kostkę.
Kurczaka przyprawić solą i pieprzem, następnie podsmażyć z obydwu stron po minucie, odstawić.
Na tej samej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy, dodać cebulę i smażyć do zeszklenia, następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilę. Dodać kremówkę oraz bulion i zagotować całość.Następnie dodać musztardy, suszone zioła i gotować ok 10 minut aż sos zacznie gęstnieć. Na sam koniec przyprawić solą i pieprzem. Do sosu dodać podsmażone mięso i całość wstawić do nagrzanego piekarnika (nadal 180 C-termoobieg). Piec ok 20 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, dodać upieczone ziemniaczki i podawać.
Smacznego!
Baked chicken tights in mustard sauce
4 portions
ingredients:
- 800 chicken tights without bones
- 800 g small potatoes
- 300 g heavy cream
- 300 g chicken stock
- 1 teaspoon dried thyme
- 1 teaspoon dried rosemary
- 1 tablespoon Dijon mustard
- 1 tablespoon grain mustard
- 1 onion
- 2 garlic cloves
- salt and pepper to taste
Preheat oven to 180 C with fan.
Season potatoes with salt, pepper anolive oil and toss on a baking sheet. Put in the preheated oven and bake 30 minutes.
Finely dice onion and garlic.
Sesaon chicken with salt an pepper and fry for 1-2 minutes on both sides, set aside.
On the same fryin pan heat 2-3 tablespoons olive oil and add onion, fry until glossy, then add garlic and fry for 30 more seconds. Pour hevy cream and stock and bring to a boil. Next add dried herbs and mustards, stir well and cook around 10 minutes until the sauce is thickened. Add chicken and put everything in the preheated oven (still 180 C with fan), bake 20 minutes. Next remove form the oven, add baked potatoes and serve.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )