środa, 3 sierpnia 2016

Millefeuille z malinami

Millefeuille z malinami

Raspberry millefeuille, for English scroll down


Ten deser chciałam już zrobić od bardzo dawna. Zawsze kusił mnie swoim wyglądem i tą perfekcyjną ilością warstw ciasta francuskiego. Gdybym miała jedynie więcej czas, na pewno zrobiłabym swoje ciasto francuskie, ale ostatnimi czasy mój wolny czas kruszy mi się w rękach, więc musiałam posilić się gotowym ciastem francuskim. Was jednak zachęcam do zrobienia własnego, myślę, że deser ten będzie jeszcze smaczniejszy. 
Millefuille to w wolnym tłumaczeniu tysiąc warstw. Muszę przyznać, że ja byłam tym deserem zachwycona, chrupiące francuskie ciasto, pyszny creme patissiere i kwaskowate maliny. Połączenie smaków sprawia, że wszystko idealnie się równoważy. Jedynie jedzenie może sprawić mały kłopot, bo świeże ciasto francuskie jest tak chrupiące i kruche, że po jednym kęsie wszystko się rozpada;) Ale taki szczegół można pomiąć;)

Millefeuille z malinami
6 ciastek

składniki:
- 375 g ciasta francuskiego
- 250- 300 g malin
- 3 łyżeczki cukru pudru

- 500 ml mleka
- 1 laska wanilii
- 50 g maki kukurydzianej
- 2 całe jajka
- 4 żółtka
- 200 g cukru

Wanilię przeciąć i wyskrobać ziarenka, dodać do mleka razem z laską. Mleko zagotować. W międzyczasie cukier połączyć z jajkami i żółtkami, dodać mąkę i wymieszać jeszcze raz. Gotujące się mleko bardzo powoli wlewać do masy jajecznej, mieszając cały czas, aby jajka się nie ścięły. Laskę wanilii wyrzucić. Krem przełożyć ponownie na ogień i gotować na małym ogniu do zgęstnienia, mieszając cały czas. Należy uważać, ponieważ krem łatwo się przypala. Po zgęstnieniu odstawić do ostudzenia, następnie wsadzić do lodówki na 2-3 godziny do zestalenia. Krem można zrobić dzień wcześniej.
Piekarnik nastawić na 200 C (grzanie góra- dół).
Ciasto francuskie rozwałkować na prostokąt o wymiarach 26-50 cm, następnie podzielić na cztery równe prostokąty, każdy o wymiarach 13x 25 cm.* Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć na nią prostokąty i przykryć kolejnym arkuszem papieru do pieczenia. Całość przykryć kolejną blachą (w ten sposób ciasto nie wybrzuszy się). Ciasto wstawić do nagrzanego i piec ok 15 minut, następnie wyjąć, posypać cukrem pudrem i wstawić ponownie do piekarnika na dosłownie chwilę do zrumienienia (już bez blaszki na górze). Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić na chwilę do ostudzenia. Każdy prostokąt podzielić na 5 równych części, powinno wyjść 20 prostokątów. Na 6 prostokątów wycisnąć krem, na kolejne 6 wycisnąć krem zamiennie z malinami. Na warstwę z malinami nałożyć warstwę z kremem i przykryć prostokątem bez kremu. Obsypać cukrem pudrem i udekorować kremem oraz maliną.
Ciastka są najlepsze zaraz po przygotowaniu, choć na drugi dzień też są niczego sobie;)
Smacznego!

*ciasto należy rozwałkować równomiernie, bez żadnych dziur, ani zlepień. W innym wypadku podczas pieczenia ciasto może się porozrywać. 

Raspberry millefeuille
6 cakes

ingredients:
- 375 g puff pastry
- 250- 300 g raspberries
- 3 teaspoons icing sugar

- 500 ml milk
- 1 vanilla pod
- 50 g corn flour
- 2 eggs
- 4 egg yolks
- 200 g sugar

Cut the vanilla alongside and scrap the seeds, add into the milk with pod. Bring to a boil.
Meanwhile combine sugar, eggs and yolks. Add corn flour and mix to combine. Very carefully pour milk into the egg mixture, whisking constantly to get no lumps. Transfer creme again into the stove and cook on low heat until thickened, stir constantly. Remove form the stove and set aside to cool, then take into the fridge and set aside for 2-3 hours until set. You also can make creme the day before. 
Preheat oven to 200C.
Roll puff pastry into a 26x50 cm* rectangle, then cut into 4 equal rectangles (13x25 cm). Line a baking sheet with parchment paper and take the pastry. Cover with another sheet of paper, then top with second baking sheet (it prevents from rise the puff pastry too much). Take the pastry into the preheated oven and bake 15 minutes, remove form the oven, take off the baking sheet and parchment paper. Sprinkle with icing sugar and take again into the oven, bake just only to golden- few minutes.
Remove from the oven and set aside to cool, then cut each rectangle into 5 equal pieces- you should get 20 small rectangles. Pipe creme over the six of the rectangles, next pipe creme alternating with raspberries over another six of rectangles. To assemble, top the raspberry layer with cereme layer and cover with layer with no creme. Sprinkle with icing sugar and decorate with creme and raspberry. Cakes are the best just after baking, although the next day they taste pretty nice.
Enjoy!

* you have to roll the puff pastry really carefully with no lumps or stickings. Otherwise your cake probably pull apart.





9 komentarzy:

  1. Pycha :D ciastka z ciasta francuskiego są przepyszne, ale niestety niewygodne w jedzeniu :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciastko francuskie jest jak hamburger - wygląda super, ale sztuką jest je zjeść elegancko nie robiąc bałaganu :) Piękna prezentacja i niesamowity deser.
    Pozdrawiam
    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  3. Wgryzła bym się w takie ciacho, oj wgryzła :) pozdrawiam, Beata

    OdpowiedzUsuń
  4. ty cukierniku, ty!
    Perfekcyjność.. to się nadaje do cukierni, a nie na bloga <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Perfekcyjnie! Wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto mocno Ci się przyjarało...

    OdpowiedzUsuń
  7. Niesamowicie efektowny i elegancki deser :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Efektowne:) bardzo bym chciała popatrzeć,bo żal byłoby mi je zjeść:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Od stu lat zabieram się do zrobienia tego deseru i od zawsze chodzi mi po głowie wersja z truskawkami, ale niestety jak co roku przypomina mi się on dopiero po sezonie :( W każdym razie miło móc go podziwiać u Ciebie ;)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...