piątek, 19 sierpnia 2016

Bezglutenowe brownie z mascarpone i malinami

Bezglutenowe brownie z mascarpone i malinami

Gluten free brownie with mascarpone and raspberries, for English scroll down


Uwielbiam ciasta czekoladowe, a w szczególności brownie. Są mokre, ciężkie i bardzo czekoladowe, czyli to, co lubię w ciastach chyba najbardziej. Muszę przyznać, że to jedno z najlepszych brownie, jakie jadłam, bo oczywiście zawiera wszystko, co powinno zawierać, ale jest jednak lżejsze i nie zapycha tak bardzo. Kwaskowate maliny cudownie równoważą smak a kleks bitej śmietany czy bitej śmietany kokosowej zwieńczają to słodkie szaleństwo. Myślę, że zrobię to ciasto z innymi owocami, na przykład jagodami. Na pewno będzie równie pyszne;)

Bezglutenowe brownie z mascarpone i malinami
forma 21x21 cm

składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 250 g mascarpone
- 4 jajka
- 40 g mąki kukurydzianej
- 40 g mielonych migdałów
- 80 g cukru
- 200 g malin

Piekarnik nastawić na 170 C- grzanie góra-dół.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Mascarpone przez chwilę miksować i ostrożnie dodawać zimną czekoladę. Dodawać po jednym jajku, miksując cały czas. Suche składniki połączyć ze sobą, dodać do masy czekoladowej i wymieszać szpatułką. Całość przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wierzch ozdobić malinami. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok 30 minut, aż patyczek wbity w środek ciasta nie będzie mokry.
Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia. Podawać z bitą śmietaną/ bitą śmietaną kokosową i malinami.
Smacznego!

Gluten free brownie with mascarpone and raspberries
21x21 cm square form

ingredients:
- 200 g dark chocolate
- 250 g mascarpone
- 4 eggs
- 40 g corn flour
- 40 g almond meals
- 80 g sugar
- 200 g raspberries

Preheat oven to 170 C.
Melt chocolate in water bath and set aside to cool. Mix mascarpone and gradually add cold chocolate, mix constantly. Next add egg one at a time and mix until combine. In a bowl add all dry ingredients, then add into the chocolate mixture and stir with spatula. Pour cake into the form line with parchment paper. Take into the preheated oven and bake approx. 30 minutes until a toothpick inserted in the center of the cake comes out clean.
Remove cake from the oven and set aside to cool. Serve with whipped cream/coconut whipped cream and raspberries.
Enjoy!





11 komentarzy:

  1. i te maliny.. i ten zapach czekoladowy podczas pieczenia.. <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Matko, jakie piękne! Daj troszkę, pleaaaaase :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajne połączenie kolorystyczne powstało :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajne ciacho :) Koniecznie do spróbowania, zwłaszcza, że ma mielone migdały. Mam pytanie techniczne: mąka kukurydziana żółta czy biała (skrobia)? Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. O, ciacho z mąką kukurydzianą! Do wyprobowania.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ah, uwielbiam ten ciemny kolor brownie, piękne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda przepysznie :D i te malinki na górze :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziś to ciasto było by idealne dla mnie. Chęć na czekoladę jest ogromna :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmm, nie ma jak brownie... :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...