środa, 31 sierpnia 2016

Gryczane ricotta hotcakes z jeżynami

Gryczane ricotta hotcakes z jeżynami

Buckwheat ricotta hotcakes with blackberries, for English scroll down


W zamian za chwilę wolnego rano, zawsze jestem w stanie przyrządzić coś pysznego na śniadanie. Najczęściej są to placuszki, wszelkiego rodzaju. Chyba zawsze powtarzam w postach o plackach, że to chyba moje ulubione śniadanie. Nie bez powodu. Placuszki są zazwyczaj bardzo proste w zrobieniu, nie zajmują wiele czasu i właściwie zawsze są pyszne. Każdy, kto jadł klasyczne ricotta hotcakes jest w stanie powiedzieć, że to jedne z najbardziej delikatnych placuszków, jakie dane mu było spróbować. Ich struktura przypomina chmurkę, dosłownie. Tym razem postanowiłam, że zrobię ukłon w stronę tych, którzy niestety nie mogą spróbować wersji klasycznej z mąką pszenną. Nie oznacza to jednak, że bezglutenowe ricotta hotcakes są gorsze, wcale nie! Gryczana wersja jest równie cudowna, smak mąki gryczanej jest niepowtarzalny i każdy, kto ją lubi będzie zachwycony;)

Gryczane ricotta hotcakes z jeżynami
ok 13 sztuk

składniki:
- 100 g mąki gryczanej
- 3 jajka
- 120 ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
- 125 g jeżyn
- 200 g ricotty
- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego

Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać mleko, proszek do pieczenia i miód, wszystko wymieszać do połączenia. Dodać ricottę i ponownie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie partiami dodawać do masy żółtkowej i mieszać szpatułką. Na samym końcu wmieszać jeżyny. Placuszki smażyć z obydwu stron na małym ogniu na rumiany kolor.
Smacznego!

Buckwheat ricotta hotcakes with blackberries
13 hotcakes

ingredients:
- 100 g buckwheat flour
- 3 eggs
- 120 ml milk
- 1 teaspoon gluten free baking powder
- 125 g blackberries
- 200 g ricotta
- 1 tablespoon honey or maple syrup

Separate yolks from whites. Add milk, baking powder, flour and honey into the yolks and stir to combine. Next add ricotta and stir well again. Beat whites until stiff peaks with a pinch of salt and gradually add into the yolk mixture. At the end stir in blackberries. Fry hotcakes on a lightly oiled frying pan on both sides.
Enjoy!





7 komentarzy:

  1. W sam raz na leniwe weekendowe śniadanie :) Uwielbiam jeżyny.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię syrop klonowy! <3 Prezentują się przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Matulu, i po co ja tu wlazłam. No głodna jestem straszliwie, a Ty tak kusisz :-).

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystkim plackom i placuszkom mówię zawsze bezwarunkowe TAK!!! :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na pewno były pyszne :) ja ostatnio robiłam wersje fit z mąką pełnoziarnistą :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja bardzolubię ten lekko orzechowy posmak mąki gryczanej, więc ta wersja smakowałyby mi pewnie jeszcze bardziej niż klasyk :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...