Chutney śliwkowy z rozmarynem
Plum chutney with rosemary, for English scroll down
Wydaję mi się, że ten chutney zrobi furorę, jeśli połączycie go z mięsem. U mnie niestety to się nie sprawdza, bo moja rodzina nie za bardzo przepada za połączeniem mięsa i owoców, nawet jeśli dodatek owoców jest, bądź, co bądź wytrawny. Chutney śliwkowy absolutnie nie jest słodki, jest słony z kwaśnym akcentem, na końcu dający posmak słodyczy. Dla mnie bomba, ale uprzedzam nie dla każdego. Jest to bardzo specyficzny smak, który najlepiej spróbować i przekonać się, czy Wam też będzie smakować. Ja mam dla Was pewną, świetną propozycję podania tego chutney, ale o tym za chwilę. Dzisiaj jednak skupmy się na samym chutney'u;)
Chutney śliwkowy z rozmarynem
1 słoiczek
składniki;
- 500 g śliwek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 50 ml octu z białego wina
- 1/8 łyżeczki cynamonu
- 1/8 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/8 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki kuminu
- 1/4 łyżeczki papryki wędzonej ostrej
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 mała gałązka rozmarynu
Cebulę, czosnek oraz śliwki pokroić w kostkę. Na oleju zeszklić cebulę, następnie dodać czosnek i smażyć chwilę. Dodać wszystkie przyprawy i rozmaryn i smażyć aż zaczną pachnieć. Na patelnię wrzucić śliwki, dodać cukier oraz ocet. Smażyć całość na małym ogniu ok 20 minut aż masa wyraźnie zgęstnieje, a większość śliwek się rozpadnie. Przełożyć do słoika i ostudzić.
Smacznego!
Plum chutney with rosemary
1 jar
ingredients:
- 500 g plums
- 1 onion
- 1 garlic clove
- 50 ml white wine vinegar
- 1/8 teaspoon cinnamon
- 1/8 teaspoon ground coriander
- 1/8 teaspoon ground ginger
- 1/4 teaspoon cumin
- 1/4 teaspon hot smoked paprika
- salt and pepper to taste
- 2 tablespoons light brown sugar
- 1 tablespoon coconut oil
- 1 small rosemary stalk
Cut onion, garlic and plums into cubes. Heat a frying pan with coconut oil over medium heat and add onion, fry until glossy. Add garlic and fry for a minute. Add all spices and rosemary and fry until fragrant, about one minute. Add plums, sugar and white vinegar. Fry until thickened over low heat for approx. 20 minutes. Remove from the stove and add into the jar.
Enjoy!
Twój przepis spadł mi z nieba :) Szukałam ciekawego przepisu na śliwki i znalazłam coś, co na pewno spodoba się mojej mamie, która uwielbia owocowe sosy do mięs.
OdpowiedzUsuńPs. Śliczne zdjęcia
Piękne zdjęcia:) i bardzo aromatyczny chutney:)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie! Chętnie spróbowałbym go z jakimś pieczonym mięsem :)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam takie połączenia, owoce w nieco mniej klasycznym wydaniu :)
OdpowiedzUsuń