poniedziałek, 5 września 2016

Ravioli migdałowe z rozmarynową ricottą i malinami

Migdałowe ravioli z rozmarynową ricottą i malinami

Almond ravioli with rosemary ricotta and raspberries, for English scroll down


Uwielbiam ravioli, le trochę mniej lubię je robić;) Nie wiem dlaczego, ale 100 rzazy bardziej wolę robić pierogi niż ravioli, mimo że pracy w zasadzie jest tyle samo. Raz na jakiś czas zbieram się jednak sama w sobie i robię ravioli. Lubię kombinować z ciastem, dodawać różne składniki, aby Było ciekawiej. Tym razem stwierdziłam, że użyję odrobiny mielonych migdałów, które nadadzą przyjemnego aromatu i tekstury. Postanowiłam zrobić je na słodko, jednak rozmaryn przełamuję trochę tę słodycz i danie jest o wiele bardziej wytrawne, co nie znaczy, że niesmaczne. Połączenie rozmarynu z kremową ricottą i malinami jest świetne, rozmaryn świetnie się wkomponowuje we wszystkie te smaki i razem tworzą niesamowitą całość;)

Ravioli migdałowe z rozmarynową ricottą i malinami
ok 14 sztuk

składniki na ciasto:
- 175 g mąki pszennej typ "0"
- 50 g mielonych migdałów
- 2 jajka
- szczypta soli

pozostałe składniki:
- 100 g ricotty
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu, posiekanego
- 1/2 łyżki miodu
- 250- 300 g malin
- 1 białko

Mąkę połączyć z solą i mielonymi migdałami, zrobić dołek i wbić jajka, wszystko zgniatać do powstania elastycznego ciasta, następnie owinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjąć i podzielić na 4 części (części, z którymi nie pracujemy schować pod ściereczkę) Ciasto rozwałkować na cienkie placki, po czym na dwóch delikatnie odcisnąć szklanką tyle kółek, ile się da.
Ricottę połączyć z miodem i rozmarynem.
Na środek każdego kółka dodać łyżeczkę nadzienia z ricotty i 1 malinę. Boki kółek posmarować białkiem. Następnie przykryć pozostałymi plackami i docisnąć, aby zlepiły się w posmarowanych miejscach. Następnie wycinać szklanką ravioli. Pozostała ciasto ponownie rozwałkować i powtórzyć czynność.
Pozostałe maliny rozgnieść widelcem.
Ravioli wrzucić do gotującej i lekko osolonej wody i gotować ok 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnie. Podawać z rozgniecionymi malinami i ricottą.
Smacznego!

Almond ravioli with rosemary ricotta and raspberries
14 ravioli

ingredients for dough:
- 175 g pasta flour, type "0"
- 50 g almond meal
- 2 eggs
- pinch of salt

ingredients for filling:
- 100 g ricotta
- 1/2 teaspoon dried rosemary, chopped
- 1/2 tablespoon honey
- 250- 300 g raspberries
- 1 egg white

Combine flour, meal and salt. Make a hole in the center of the flours and add eggs. Knead dough until soft and elastic. Next wrap with a plastic foil and take into the fridge for 30 minutes. After this time remove dough from the fridge and divide into 4 pieces. Roll each on 2-3 mm circles and very gently make circles with a glass (but not cut the dough) on 2 parts of dough. Add 1 teaspoon filling in the center of every circle and top with one big rasperry. Spread white over the sides of circles and then put remaining dough on the top and stick together. Take glass and cut ravioli. Knead remaining dough and repeat everything. Mash remaining raspberries with a fork.
Take ravioli into a boiling and slted water and cook 3 minutes after they've been floating on the surface. Serve ravioli with mashed raspberries and remaining ravioli.
Enjoy!







5 komentarzy:

  1. Obłędne!! Jadłabym bez opamiętania!! ;P

    OdpowiedzUsuń
  2. ale połączenie smaków! wow! wyglądają rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. w takim razie powinnaś spróbować lody z lodowato malina z rozmarynem ;) coś w Twoim stylu :D

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...