Norweskie placuszki sveler
Norwegian sveler pancakes, for English scroll down
Przepis na te placuszki znalazłam na jakiejś norweskiej stronie z tradycyjnymi przepisami Norwegów. Od razu wiedziałam, że muszę je zrobić, nie mogłabym sobie odpuścić szansy wypróbowania nowych placuszków;)
Placuszki są bardzo delikatne i puszyste, jak chmurka, są nieco większych rozmiarów nic zwykłe placuszki, ale taki podobno jest tradycyjny sposób ich przygotowania. Nie są trudne w przygotowaniu, więc każdy może je zrobić;)
Sveler
1-2 porcje
składniki:
- 1 jajko
- 125 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 165 ml maślanki
- 40 g cukru
- 20 g roztopionego masła
Mąkę przesiać i dodać do miski razem z sodą. Cukier ubić z jajkiem na puszystą masę, dodać masło i maślankę, wymieszać. Dodać mąkę z sodą, wymieszać delikatnie, ale dokładnie i odstawić na 30 minut.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i smażyć większe niż zwykle placuszki z obydwu stron do zrumienienia.
Smacznego!
Sveler
1-2 portions:
ingredients:
- 1 egg
- 1 egg
- 125 g all purpose flour
- 1/2 teaspoon baking soda
- 165 ml buttermilk
- 40 g sugar
- 20 g melted butter
In a bowl combine sifted flour and soda. In another bowl beat sugar with egg until cremy and white. Add buttermilk and butter and stir to combine. Add flur and stir carefully until combined. Set aside for 30 minutes. Next heat a frying pan with 1 teaspoon oil and fry bigger than normal pancakes until golden brown on both sides.
Enjoy!
Chętnie wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńSveler są super, a najlepiej smakują z dżemem z malin moroszek :)
OdpowiedzUsuńNie ma jak placuszki... :)
OdpowiedzUsuńWyglądają tak apetycznie i lekko :)
OdpowiedzUsuńIle takich placków wychodzi?
OdpowiedzUsuńNie pamiętam dokładnie, około 6 większych;)
Usuń