sobota, 18 marca 2017

Białe enchiladas z kurczakiem i kukurydzą

Białe enchiladas z kurczakiem i kukurydzą

White chicken and corn enchiladas, for English scroll down


Po małej przerwie spowodowanej moim krótkim wyjazdem do Polski i zawirowaniem, mam dla Was kolejny przepis na pyszne i bardzo rodzinne danie. Od kiedy jestem w Norwegii, staram się robić obiady, które wystarczą na przynajmniej 2-3 dni, ponieważ nie jestem w stanie gotować codziennie. Oczywiście czasem zdarzy się, że zrobię coś tylko na jeden dzień, ale raczej wolę wybierać takie przepisy, które pozwolą mi na przygotowanie większej porcji. To jeden z nich. Białe enchiladas. Są bardzo proste w zrobieniu i wystarczają na długo;)) Na blogu pojawił się też przepis na enchiladas z klasycznym czerwonym sosem (przepis tutaj), jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby spróbować również tej wersji;)

Białe enchiladas z kurczakiem i kukurydzą
6-8 porcji

składniki na sos:
- 3 łyżki mąki pszennej
- 250 ml bulionu
- 250 ml mleka
- 200 g śmietany 18%
- 50 g masła
- 1/4 łyżeczki kuminu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól. pieprz do smaku

Masło roztopić w garnku z grubym dnem, dodać mąkę, wymieszać dobrze i smażyć chwilę. Dodać bulion oraz mleko i gotować aż sos zacznie gęstnieć. Dodać wszystkie przyprawy oraz śmietanę (należy do robić powoli i na małym ogniu, aby śmietana się nie zważyła). Odstawić z ognia.

składniki na enchiladas:
- 800 g mielonego kurczaka
- puszka kukurydzy
- ok 11-12 sztuk mniejszych tortilli
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 duże garście startego sera żółtego
- 1 papryczka chili
- sól, pieprz do smaku

Cebulę, czosnek  chili pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oliwy i dodać cebulę, smażyć do zeszklenia. Dodać czosnek oraz chili i smażyć jeszcze chwilę. Dodać mięso i smażyć do zmiany koloru, przyprawiając go solą i pieprzem. Odstawić do ostudzenia. Dodać kukurydzę, jedną garść sera i 1/3 sosu, wszystko wymieszać.
Piekarnik nastawić na 180 stopni (termoobieg).
Tortille wypełnić nadzieniem i zwinąć w rulon, układać w formie prostokątnej lub w formie na tartę o średnicy 30 cm.
Całość polać sosem i posypać pozostałym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut do zrumienienia.
Smacznego!

White chicken enchiladas with corn
6-8 portions

ingredients fo sauce:
- 3 tablespoons all purpose flour
- 250 ml stock
- 250 ml milk
- 200 g sour cream 18% fat
50 g butter
- 1/4 teaspoon cumin
- 1/4 teaspoon nutmeg
- salt, pepper to taste

Melt butter in a double bottom saucepan, add flour, mic well and fry for a minute. Add milk and stock and cook until thickened. Add all spieces and cream (very carefully and on low heat to not curdle the cream). Str everything and set aside.

ingredients for enchiladas:
- 800 g minced chicken
- 1 can corn
- about 11-12 smaller tortillas
- 1 onion
- 2 garlic cloves
- 1 chili
- 3 handfuls grated cheese
- salt, pepper to taste

Cut onion, garlic and chili into small cubes. Heat a frying pan with 1-2 tablespoons olive oil over medium heat and add onion, fry until glossy. Add garlic and chili and fry for a minute. Add meat, season with salt and pepper and fry untl chicken has changed colour. Set aside to cool. Next add corn, 1 handful cheese and 1/3 sauce into the chicken, stir until well combined.
Preheat oven to 200 C.
Fill tortillas with filling and roll, take into the rectangle form or tart 30 cm form. Pour sauce on top and sprinkle with remaining cheese. Take into the preheated oven and bake 20 minutes until golden brown.
Enjoy!





5 komentarzy:

  1. Wyglada obłednie az sie głodna zrobiłam :-))

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko co z kurczakiem jest dla mnie pyszne - przepis ląduje w notatniku!
    Pozdrawiam i dzieki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają smakowicie :)
    Też jestem zwolennikiem obiadów na kilka dni :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...