Enchiladas po meksykańsku z kurczakiem
Mexican chicken enchiladas, for English scroll down
To danie należy do tych baardzzoo rozgrzewających, a to za sprawą sosu, który jest tylko dla tych, co lubią mocno przyprawione dania. I tak zmniejszyłam ilość chili w przepisie, bo w oryginale były 3 łyżeczki (sic!) chili, a już przy 1.5 sos jest naprawdę ostry. Radzę więc najpierw dodać 1/2 łyżeczki i sukcesywnie zwiększać, żeby po prostu nie przesadzić. Ja lubię ostre potrawy i mnie sos bardzo smakował, dla mojej mamy jednak był za ostry;) Uwierzcie mi, taki sos od razu rozgrzeje Was do czerwoności; )
Enchiladas po meksykańsku z kurczakiem
ok 5 porcji
składniki na sos:
- od 1/2 do 2 łyżeczek chili w proszku- ja dałam 1.5 (uważajcie z dodawaniem chili, sos jest bardzo ostry, kiedy doda się do niego więcej niż 1 łyżeczkę chili, najlepiej zacząć od 1/2 i potem stopniowo dodawać)
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 papryczka pepperoni suszona
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki wędzonej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/4 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/4 łyżeczki soli
- 500 ml bulionu drobiowego
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać mąkę i smażyć chwilę, uważając, aby się nie przypaliła. Dodać przyprawy i bulion, gotować wszystko do uzyskania gęstego sosu- ok 10- 15 minut. Chili należy dodawać sukcesywnie, aby nie przesadzić z ostrością.
pozostałe składniki:
- 700 g piersi z kurczaka- waga po obraniu
- 10 dużych tortilli
- 1 cebula
- sól, pieprz
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 mała puszka kukurydzy
- 300 g sera żółtego, startego na grubych oczkach
- natka pietruszki do podania
Cebulę i kurczaka pokroić w kostkę. Mięso przyprawić odrobiną soli i pieprzu. Na patelni rozgrzać 1- 2 łyżki oliwy, wrzucić cebulę i smażyć do zeszklenia. Następnie dodać kurczaka i smażyć 5- 7 minut aż zmieni kolor.
Piekarnik nastawić na 160 C- termoobieg, duże naczynie do zapiekania wysmarować masłem i odstawić na później.
Na każdą tortillę rozsmarować 2 łyżki sosu, dodać kurczaka, fasolę, kukurydzę i trochę startego sera. Całość zwinąć w rulon i ułożyć w formie do zapiekania. Wszystkie trtille polać jeszcze sosem i posypać serem. Enchiladas wstawić do piekarnika i piec 10 minut w 160 C, następnie zwiększy temperaturę do 180 C i piec kolejne 10 minut.
Gotowe enchiladas posypać natką i podawać.
Smacznego!
Mexican chicken enchiladas
5 portions
ingredients for sauce:
- from 1/2- 2 teaspoon chili powder, depending on preference, I used 1.5 teaspoons
- 1 teaspoon sweet paprika
- 1 small dried pepperoni
- 1/2teaspoon hot smoked paprika
- 2 tablespoons canola oil
- 2 tablespoons all purpose flour
- 1 teaspoon dried oregano
- 1/4 teaspoon ground cumin
- 1/4 teaspoon salt
- 500 ml chicken stock
Heat canola oil on a frying pan over medium heat, add flour and fry for a minute. Be careful to not burn the flour! Next add spieces and stock and cook until thickened- about 10- 15 minutes. Best is to add chilli, beginning from 1/2 teaspoon and adding more if needed.
remaining ingredients:
- 700 g boneless and skinless chicken breast
- 10 big tortilla wraps
- 1 onion
- salt, pepper
- 1 can red kidney beans
- 1 small can sweet corn
- 300 g coarsely grated cheese
- parsley to decorate
Cut onion and meat into cubes. Season chicken with salt and pepper and set aside for later.
Heat 1- 2 tablespoons olive oil in a frying pan over medium heat, add onion and fry intil glossy, then add chicken and fry until the chicken has changed a colour- about 5- 7 minutes. Remove from the stove and set aside.
Meanwhile prehet oven to 160 C. Butter a big casserole dish and set aside. Spread 2 tablespoon sauce over each tortilla, add chicken, beans, corn and grated cheese into the tortilla, wrap and add into the prepared casserole dish. At the end pour remaining sauce overt the tortillas and sprinkle with cheese. Take into the preheated oven and bake 10 minutes, then increase temperature to 180 C. and bake nother 10 minute. Remove from the oven, sprinkle ith prsley nd serve.
Enjoy!
muszę zrobić to danie! My z Piotrkiem będziemy w 7 niebie <3
OdpowiedzUsuńZaraz będę! :D
OdpowiedzUsuńO boze! Az mi slinka pociekla! Juz wiem co robie w niedziele! Swietny przepis! :)
OdpowiedzUsuńCała moja rodzinka będzie zachwycona:)zrobię nieco mniej pikantnie,ze względu na małolata:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam z mniej pikantnym sosem i cały zmieszałam z farszem,a nie tak,jak proponujesz-polanie na wierzch,przez co tortille zrobiły się nieco suche z wierzchu,ale ogólnie danie bardzo smaczne:)
UsuńO! I jak żyć, kiedy u ciebie takie smaczne posty? :P Wygląda fantastycznie!
OdpowiedzUsuńEnchilada to było moje pierwsze meksykańskie danie. Super wygląda ;)
OdpowiedzUsuńAleż to genialnie wygląda! Aż ślinka leci :)
OdpowiedzUsuń