Chleb owsiano- gryczany na zakwasie z suszonymi śliwkami
Oat and buckwheat sourdough bread with dried plums, for English scroll down
To kolejny chleb z kategorii tych, którym nie można się oprzeć. Uwielbiam suszone śliwki, więc chleb z ich dodatkiem nie miał prawa mi nie smakować. Za ich sprawą bochenek jest niezwykle wilgotny i długo utrzymuje świeżość, co więcej nadają mu fantastycznej słodyczy, która z powodzeniem świetnie łączy się ze słonymi dodatkami.
Chleb jest dosyć konkretny, ale uwierzcie mi, na jednej kromce się nie zakończy;)
Chleb owsiano- gryczany na zakwasie z suszonymi śliwkami
keksówka o długości 30 cm.
składniki:
- 200 g mąki owsianej
- 150 g mąki gryczanej
- 150 g mąki pszennej chlebowej
- 10 g soli
- 120 g suszonych śliwek
- 500 g wody
- 150 g aktywnego zakwasu żytniego
Śliwki pokroić na pół. Wszystkie składniki połączyć ze sobą w dużej misce, następnie przenieść do natłuszczonej i wysypanej otrębami żytnimi foremki. Chleb owinąć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce- powinien wyrosnąć niemal do boków foremki- u mnie zajęło to 4 godziny.
W międzyczasie nastawić piekarnik na 240 stopni- grzanie góra- dół.
Wyrośnięty chleb przełożyć do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 45 minut. Upieczony chleb wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostudzenia- najlepiej na całą noc.
Więcej informacji na temat przygotowania własnego chleba znajdziecie tutaj.
Więcej informacji na temat przygotowania własnego chleba znajdziecie tutaj.
Smacznego!
Oat and buckwheat sourdough bread with dried plums
30 cm loaf pan
ingredients:
- 200 g oat flour
- 150 g buckwheat flour
- 150 g bread flour
- 10 g salt
- 120 g dried plums
- 500 g water
- 150 g active rye sourdough starter
Cut plums in half, butter the loaf pan and sprinkle with rye brans. Add all ingredients into a bowl and stir to combine, then transfer into the prepared form, even with wet spoon, cover with a plastic foil and set aside to rise. The dough should rise to the edges of the form- my dough was rising for 4 hours.
Meanwhile preheat oven to 240 C.
Tke the risen bread into the preheated oven and bake 15 minutes, then reduce temperature to 200 C. and bake another 45 minutes. Take the bread out from the oven and set aside to cool completely.
More informations about making homemade bread you can find here.
More informations about making homemade bread you can find here.
Enjoy!
świetny przepis na chleb, chyba wypróbuję!
OdpowiedzUsuńAleż piękny. Cudo!
OdpowiedzUsuńze śliwkami jeszcze nie jadłam.. a wygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńUbóstwiam chleb z suszonymi śliwkami! Angie, jak otworzysz kiedyś piekarnię, to będę stałym klientem :D
OdpowiedzUsuńjadłam kiedyś chlebek z suszonymi pomidorami, ale nie z suszonymi śliwkami... brzmi dobrze, wygląda smakowicie! (:
OdpowiedzUsuńNiezłe połączenie:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam Twoje chleby są zawsze doskonałe :) ten zapisuję do zrobienia
OdpowiedzUsuńJak pięknie, jak magicznie! <3
OdpowiedzUsuńranny! chleb wyglada wspaniale! PS. Tu Marcela z tortadellafiglia.com. przenioslam bloga na tastefolio.com . Mam nadzieje ze zechcesz zagladnac :)
OdpowiedzUsuńchleb z suszonymi śliwkami zawsze był jednym z moich ulubionych :) może dlatego że mam słabość do śliwek? no i oczywiście, uwielbiam świeże bochenki domowego chleba :)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia! Domowy chleb jest najlepszy pod słońcem, choć chyba najbardziej lubię wersję solo, bez dodatków.
OdpowiedzUsuńGenialny ten chleb, wspaniale wygląda :)
OdpowiedzUsuńSmak gryki i słodkich śliwek musiał powalać na kolana. Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńPrzepis super. Chleb jest rewelacyjny. Robiłam już 2 razy :) Pierwsza wersja była ze śliwkami i żurawiną a druga ze słonecznikiem i siemieniem obie bardzo smaczne :) Polecam przepis wszystkim :D
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że Ci smakował!:))
UsuńPozdrawiam:)
Przeeeepyszny ❤
OdpowiedzUsuń