Dyniowe bajgle
Pumpkin bagels, for English scroll down
Zapomniałam o nich. Jakimś cudem zawieruszyłam w czeluściach moich folderowych plików ten przepis. Ostatnio, kiedy w końcu wzięłam się za porządkowanie wszystkiego natknęłam się na te bajgle. Wprawdzie robiłam je może miesiąc temu, więc niezbyt dawno temu, ale zdecydowanie chciałam opublikować je wcześniej, bo są naprawdę pyszne. Nie tylko kolor, ale też zapach sprawiają, że chcemy zjeść jeszcze jednego i... jeszcze jednego;)
Dyniowe bajgle
8 bajgli
składniki:
- 450 g mąki pszennej chlebowej
- 290 g wody
- 170 g dyniowego puree
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1/8 łyżeczki kardamonu
- 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 7 g drożdży instant
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka miodu
- 1 jajko+ odrobin mleka
Wszystkie suche składniki połączyć w misce. Wodę wymieszać z puree dyniowym i dodać do suchych składników. Wszystko wymieszać i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Po tym czasie przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 1- .5 godziny do podwojeni objętości.
Ciasto wyjąć z miski i zagnieść przez chwilę, następnie podzielić na 8 części i uformować kulę, po czym lekko spłaszczyć, w środku zrobić dziurkę i lekko ją rozszerzyć. Bajgle przekładać na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na 30 minut to wyrośnięcia.
W międzyczasie zagotować wodę z 1 łyżeczką miodu, następnie wkładać po 2- 3 bajgle i gotować po 30 sekund z każdej strony. Woda nie może zbytnio bulgotać. Bajgle przełożyć na papier do pieczenia i odstawić na chwilę do osuszenia, następnie posmarować jajkiem
Podczas obwarzania nastawić piekarnik na 220 stopni- grzanie góra- dół.
Gotowe bajgle włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok 15- 20 minut do zezłocenia. Następnie wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia.
Smacznego!
Pumpkin bagels
8 bagels
ingredients:
- 450 g bread flour
- 450 g bread flour
- 290 g water
- 170 g pumpkin puree
- 7 g active dry yeast
- 1/2 teaspoon cinnamon
- 1/4 teaspoon ginger
- 1/8 teaspoon nutmeg
- 1/8 teaspoon cardamon
- 2 tablespoons sugar
- 1 teaspoon salt
- 1 teaspoon honey
- 1 egg+ a little bit of milk
In a bowl combine all dry ingredients. In another bowl whisk together water and puree, then add into the dry ingredients and stir to combine. Next knead a dough until soft and elastic, transfer into the bowl, cover with a clean cloth and set aside to double size- about 1- 1.5 hours.
Deflate the dough, knead for a while and divide into 8 pieces, then form eight balls. Press a little bit by hands and make a hole in the center of the bagel, then widen a little bit to make a bigger hole. Transfer every bagel on the baking sheet lined with a parchment paper and set aside for 30 minutes to puff. Meanwhile bring water to a boil in a big pot with honey. add 2- 3 bagels at a time and cook for 30 second on each side. Take bagels into the parchment paper and set aside for a moment, then glaze with egg and milk.
Meanwhile preheat oven to 220 C.
Take bagels into the preheated oven and bake 15- 20 minutes until golden brown. Remove from the oven and set aside to cool.
Enjoy!
wyglądają genialnie!
OdpowiedzUsuńidealne i ten kolorek !
OdpowiedzUsuńAle grubasy! <3
OdpowiedzUsuńCo za kolor!!! Juz wkładam w niego grillowane awokado i plater ryby :)
OdpowiedzUsuńDyniowe muszą być pyszne. Pięknie wyglądają:-)
OdpowiedzUsuńNieee no:)strzał w dziesiątkę,smaczne i jak pięknie"obfocone" :)))
OdpowiedzUsuńNic więcej nie potrzeba.
OdpowiedzUsuńJuż wyobrażam sobie ten wspaniały smak i zapach :)
OdpowiedzUsuńAle piękne *.* Muszą cudownie smakować, aż zmotywowałaś mnie do upieczenia jakiś bułeczek,bo się cały czas ociągam :p
OdpowiedzUsuńOstatnio robiłam klasyczne bajgle, ale nie pomyślałabym, że mogą być w dyniowej wersji, super!
OdpowiedzUsuńDynia z drożdżowym musi być znakomita!
OdpowiedzUsuńAch ten kolor <3
OdpowiedzUsuńraz robiłam posiłkując się amerykańskim przepisem- nie wyszły:(
OdpowiedzUsuńTwoje wyglądają bosko!
piękne pękate maleństwa. wypieki z dynią wszystkie kupuje jak leci. musiały smakować bosko.
OdpowiedzUsuńale mają kolor! zjadłabym wszystkie! :)
OdpowiedzUsuńTeraz już wiem, że z dynią można zrobić absolutnie wszystko!
OdpowiedzUsuńO rany, ale one muszą być pyszne! Koniecznie muszę je zrobić ;)
OdpowiedzUsuńCudnie wyrosły :D
OdpowiedzUsuńO rany boskie - co to za cudeńka! Uwielbiam bajgle, a takie dyniowe... muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym od razu chyba wszystkie :)
OdpowiedzUsuńchcę chcę .... choćby jedną :)
OdpowiedzUsuńKolor mają cudny! Aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńwłasnie będę takie piekła dziś , testuję nowy piekarnik z panasonica, a dynie mam marynowaną :D
OdpowiedzUsuń