Żółte curry z cukinią, dynią i kurczakiem
Pumpkin, zucchini and chicken yellow curry, for English scroll down
Kolejne danie nie tylko z mojego ulubionego cyklu, ale przede wszystkim z jednego z moich ulubionych rodzajów jedzenia: curry. Odkąd pamiętam uwielbiam gotować curry. Przede wszystkim dlatego, że są to dania niezwykle aromatyczne, które okraszone są mnóstwem fantastycznych przypraw. Poza tym curry robi się zazwyczaj w dosyć prosty sposób, wystarczy mieć wszystko pokrojone, potem wrzucić całość do woka czy dużego garnka i tyle, smak robi się sam:)
Tym razem postawiłam na połączeni dyni, cukinii i kurczaka. Nie muszę Wam chyba mówić, jak wyszło:) Powiem jedno: uwielbiam curry;)
Żółte curry z kurczakiem, cukinią i dynią
ok 6 porcji
składniki:
- 500 g piersi z kurczaka, już obranej
- 450 g obranej dyni (ok 900 g nieobranej)
- 400 g cukinii
- 400 ml mleczka kokosowego
- 500 ml bulionu drobiowego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- kawałek imbiry, tyle co czosnku
- sok z 1/2 limonki
- 1 łyżeczka curry w proszku
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- sól, pieprz do smaku
- ok 1/4 łyżeczki papryki ostrej wędzonej
- 1 łyżeczka żółtej pasty curry- lub mniej jeśli nie lubicie ostrych dań
- 1 łyżka mąki pszennej+ odrobina wody- opcjonalnie
- ryż basmati do podania( kawałek imbiry, 1 ząbek czosnku i liść laurowy do gotowania ryżu)
Curry, kolendrę, imbir, kumin, cynamon i kurkumę połączyć w misce, odstawić.
Dynię, cukinię i kurczaka pokroić w większą kostkę, cebulę, czosnek i imbir w drobną. Kurczaka przyprawić solą, pieprzem oraz papryką wędzoną, odstawić na moment. W woku rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić kurczaka i smażyć na dużym ogniu ok 2 3 minuty. Kurczaka przełożyć na talerz i odstawić na później. W tym samym woku smażyć cebulę do zeszklenia, po chwili dodać imbir oraz czosnek, smażyć ok 30 sekund. Dodać wymieszane przyprawy i smażyć chwilę, aż zaczną pachnieć. Dodać cukinię oraz dynię i smażyć 2 minuty. Następnie wlać mleczko kokosowe, wodę i dodać pastę curry. Całość zagotować i gotować na wolnym ogniu aż curry się zredukuję, a warzywa będą miękkie- ok 20- 30 minut. Pod koniec gotowania dodać kurczaka i gotować jeszcze chwilę, aż kurczak całkowicie dojdzie. Jeśli curry będzie zbyt rzadkie, rozmieszać mąkę w wodzie i dodać do curry, gotować przez chwilę, mieszając cały czas do zgęstnienia. Na sam koniec dodać sok z limonki i wymieszać.
W międzyczasie ugotować ryż. Do dużego garnka wlać wodę, dodać kawałek imbiry, rozgnieciony czosnek( razem ze skorupką), liść laurowy oraz szczyptę soli i zagotować. Dodać woreczki z ryżem i gotować według instrukcji.
Gotowe curry podawać z ryżem.
Smacznego!
Chicken, pumpkin and zucchini yellow curry
6 portions
ingredients:
- 500 g boneless and skinless chicken breasts
- 450 g pumpkin, peeled (about 900 g unpeeled)
- 400 g zucchini
- 400 ml coconut milk
- 500 ml chicken stock
- 1 onion
- 1 garlic clove
- piece of ginger( like garlic)
- jucie of 1/2 lime
- jucie of 1/2 lime
- 1 teaspoon curry powder
- 1/2 teaspoon tumeric
- 1/2 teaspoon ground cumin
- 1/4 teaspoon cinnamon
- 1/4 teaspoon ground coriander
- 1/4 teaspoon ground ginger
- 1 teaspoon yellow curry paste
- 1 tablespoon all purpose flour+ a little bit of water- optional
- salt, pepper to taste
- 1/4 teaspoon smoked hot paprika
- basmati rice to serve( piece of ginger, 1 garlic clove and bay leaf for cooking)
In a bowl combine curry powder, cumin, cinnamon, ginger, tumeric and coriander, set aside.
Cut chicken, pumpkin and zuchhini into bigger cubes and onion, ginger and garlic into small cubes. Heat a wok with 2 tablespoon olive oil over high heat, add chicken and fry 2- 3 minites, then transfer into a plate and set aside for later. In the same wok fry onion until glossy, add ginger, garlic and fry for 30 seconds. Add all mixed spices and fry few seconds until fragrant. Add zucchini, pumpkin and fry for a while, then pour coconut milk, water and add curry paste. Bring to a boil and simmer on low heat until thick and soft- about 20- 30 minutes. At the end of cooking add chicken and cook for few minutes to cook the chicken. Add lime juice and stir. If your curry is still liquid you can combine all purpose flour with a water to get a smooth paste, add to the curry and cook for a while, stirring all the time to thicken.
Meanwile cook the rice. Pour water into the big pot, add ginger, crushed carlic clove( with a skin), bay leaf and pinch os salt. Bring to the boil and add rice packages, cook according to the recipe on the package.
Serve curry with cooked rice.
Enjoy!
o takim curry jeszcze nie słyszałam.. ale wygląda nieziemsko! i ten kremowy sos.. mniam <3
OdpowiedzUsuńSmakowicie to wygląda! Genialne połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńAromatyczne curry,zjadłabym:)
OdpowiedzUsuńAleż apetyczna. W sam raz na jesienne rozgrzewki!
OdpowiedzUsuńaromatyczne, a do tego wygląda bardzo smacznie! lubię poznawać nowe smaki, a do tego coś z cukinią - to idealnie dla mnie (;
OdpowiedzUsuńśliczne zdjęcia, bardzo apetyczne i takie jesienne. Lubię jak obiad robi się sam ;)
OdpowiedzUsuńAch... ale to musi cudownie rozgrzewać!
OdpowiedzUsuńRównież uwielbiam curry :) Połączenie dyni i cukinii dla mnie jest idealne. Wszystko wygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńNo no, światowo :D
OdpowiedzUsuń