Scones maślankowe
Buttermilk scones, for English scroll down
Uwielbiam scones na śniadanie. Najbardziej smakują mi jeszcze ciepłe z kremowym serkiem i miodem z odrobiną cynamonu. Niebo. Kiedy tylko mam rano czas lubię się rozpieszczać pysznymi śniadaniami z bardzo prostego powodu, po takiej uczcie cały dzień wygląda inaczej, lepiej. Jedzenie potrafi poprawić humor, nawet wtedy, kiedy nie spodziewamy się tego. Dlatego warto czasami puścić wodzę fantazji i rozkoszować się chociażby takimi scones na śniadanie, nawet jeśli miałoby to zająć godzinę:)
Scones maślankowe
12 sztuk
składniki:
- 260 g mąki pszennej
- 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g miodu
- 180 ml zimnej maślanki
- 75 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
- 1/2 łyżeczki soli
Piekarnik nastawić na 200 stopni- grzanie góra- dół.
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i solą, dodać masło i rozetrzeć w palcach do powstania kruszonki, wstawi na 10 minut do lodówki. Następnie dodać miód oraz maślankę i szybko połączyć. Na omączonej powierzchni zagnieść ciasto i rozwałkować na gruby- ok 1- 1.5 cm placek. Z ciasta wycinać krążki o średnicy ok 5-6 cm. Gotowe scones przenieść na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec ok 12 minut do zrumienienia. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i chwilę ostudzić.
Smacznego!
Buttermilk scones
12 scones
ingredients:
- 260 g all purpose flour
- 1 1/2 teaspoon baking powder
- 50 g runny honey
- 180 ml cold buttermilk
- 75 g cold butter, cubed
- 1/2 teaspoon salt
Preheat oven to 200 C.
Sift flour with baking powder and salt, add butter and crush with fingers to crumble. Take into a fridge for 10 minutes. Next add honey and buttermilk and stir quickly to combine. Take the batter onto a floured surface and knead a dough. Roll out into a 1- 1.5 cm thick dough and cut 5- 6 cm circles. Take the scones into a baking sheet lined with parchment paper and take into the preheated oven, bake approx. 12 minutes until golden brown. Remove form the oven and cool for few minutes.
Enjoy!
Jak ślicznie wyrosły, piękne, w sam raz na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńNa śniadanie idealne:-) Jaka się głodna zrobiłam i nie czekałabym nawet na śniadanie;-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam,z masłem:)
OdpowiedzUsuńja to scones kooocham pod każdą postacią <3
OdpowiedzUsuńA ja jeszcze nigdy nie jadłam scones, aż wstyd się przyznać :) Ale jak czytam o Twoje pysznej metodzie ich podania, to od razu mam ochotę to zmienić :)
OdpowiedzUsuńFantastyczne - i scones i zdjęcia! :)
OdpowiedzUsuńAngie, poproszę jutro takie na śniadanie! Najlepiej z dostawą do domu! :D
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadlam scones! wygladaja super!
OdpowiedzUsuńtypowe scones, które tutaj można spotkać wszędzie :) najlepszy jest fakt, że wegańskie też można zajadać <3
OdpowiedzUsuńcudne zdjęcia! czarujesz :*
Jak ciepło! <3
OdpowiedzUsuńJakie smakowite :) Zjadłabym takie śniadanko!
OdpowiedzUsuńŚlinka cieknie ! Smaczny pomysł na początek dnia :))
OdpowiedzUsuńsuper fotografie i fajny przepis. ładnie tu!
OdpowiedzUsuńNie robiłam i nie jadłam a kiedy patrzę na nie to ślinka cieknie. Oj, zajadłabym :)
OdpowiedzUsuńnigdy ich nie jadłam, i koniecznie będę musiała wypróbować Twój przepis :) Czy zamiast maślanki mogę dodać kefir?
OdpowiedzUsuńMyślę, że nie będzie problemu;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Scones na maślance są najlepsze :)
OdpowiedzUsuń