Solony sos karmelowy
Salted caramel sauce, for English scroll down
Cudo. Po prostu;) Połączenie soli i karmelu jest tak cudowne, że z trudem było mi się opanować, żeby nie zjeść całego słoiczka. Był to prezent dla mojej przyjaciółki i od razu po zrobieniu żałowałam, że nie zrobiłam też dla siebie. Oczywiście w przyszłości wykorzystam ten sos to ciast, już wiem, że będą pyszne;))
Solony sos karmelowy
1 słoiczek
składniki:
- 200 g cukru
- 125 ml śmietanki kremówki 30%
- 75 g masła
- 1 płaska łyżeczka soli
Cukier skarmelizować w garnuszku do uzyskania bursztynowego płynu. Podczas gotowania cukru nie należy go mieszać, tylko potrząsać garnuszkiem. Kiedy cukier będzie skarmelizowany powoli dodać masło i roztopić, następnie powoli wlewać kremówkę i mieszać cały czas aż płyn się uspokoi- będzie mocno bulgotać. Dodać sól i jeszcze chwilę pogotować, aby sól się rozpuściła.
Gorący sos przelać do słoiczka i zakręcić. Sos podczas studzenia gęstnieje, więc jeśli chcemy, aby nadal był płynny wystarczy go podgrzać.
Smacznego!
Salted caramel sauce
1 jar
ingredients:
- 200 g sugar
- 125 ml whipping cream
- 75 g butter
- 1 teaspoon salt
Add sugar into a saucepan and heat over low heat until has cristalized and get a golden colour. While cooking don't stir just gently shake with saucepan. When the sugar has dissolved add butter and cook for a minute to melt the butter. Next gradually add whipping cream and stir all the time. The sauce will be bubbling. Add salt and cook for a minute to dissolve the salt. Pour into the jar and store few days.
Enjoy!
Cudo. Po prostu;) Połączenie soli i karmelu jest tak cudowne, że z trudem było mi się opanować, żeby nie zjeść całego słoiczka. Był to prezent dla mojej przyjaciółki i od razu po zrobieniu żałowałam, że nie zrobiłam też dla siebie. Oczywiście w przyszłości wykorzystam ten sos to ciast, już wiem, że będą pyszne;))
Solony sos karmelowy
1 słoiczek
składniki:
- 200 g cukru
- 125 ml śmietanki kremówki 30%
- 75 g masła
- 1 płaska łyżeczka soli
Cukier skarmelizować w garnuszku do uzyskania bursztynowego płynu. Podczas gotowania cukru nie należy go mieszać, tylko potrząsać garnuszkiem. Kiedy cukier będzie skarmelizowany powoli dodać masło i roztopić, następnie powoli wlewać kremówkę i mieszać cały czas aż płyn się uspokoi- będzie mocno bulgotać. Dodać sól i jeszcze chwilę pogotować, aby sól się rozpuściła.
Gorący sos przelać do słoiczka i zakręcić. Sos podczas studzenia gęstnieje, więc jeśli chcemy, aby nadal był płynny wystarczy go podgrzać.
Smacznego!
Salted caramel sauce
1 jar
ingredients:
- 200 g sugar
- 125 ml whipping cream
- 75 g butter
- 1 teaspoon salt
Add sugar into a saucepan and heat over low heat until has cristalized and get a golden colour. While cooking don't stir just gently shake with saucepan. When the sugar has dissolved add butter and cook for a minute to melt the butter. Next gradually add whipping cream and stir all the time. The sauce will be bubbling. Add salt and cook for a minute to dissolve the salt. Pour into the jar and store few days.
Enjoy!
To jedna z najlepszych rzeczy, jakie ludzkość wymyśliła :)
OdpowiedzUsuńO rany boskie... ślina po pachy <3
OdpowiedzUsuńOj cudo! Uwielbiam solony karmel, o czym już też pisałam u siebie. Ja z takiego prezentu byłabym bardzo zadowolona :)
OdpowiedzUsuńZaniemówiłam...
OdpowiedzUsuńJak długo po nalaniu do słoika jest zdatny do spożycia?
OdpowiedzUsuńMyślę, że trzymany w lodówce nawet do tygodnia będzie dobry, jednak kiedy włożysz go do lodówki zapewne mocno zgęstnieje, więc należy go podgrzać do uzyskania płynnej konsystencji;)
UsuńPozdrawiam!
Domowej roboty najlepszy! :D
OdpowiedzUsuńwyglądą pysznie! też w tym roku przed świętami się będę do niego przymierzać :)
OdpowiedzUsuńooo tak,uwielbiam ! w leci zajadałam sie lodami z solonym karmelem :D
OdpowiedzUsuńOd razu bym palucha włożyła...;-)
OdpowiedzUsuńOjej, ojej, tak baaaardzo kocham! <3 <3 <3 Od samego patrzenia umieram ze szczęścia :D
OdpowiedzUsuńWygląda tak pysznie ;) Szkoda, że nie istnieje zdrowsza wersja tego sosu ;(
OdpowiedzUsuńMogłabym go wyjeść łyżką ze słoika, po co komu dodatki!
OdpowiedzUsuń