poniedziałek, 30 listopada 2015

Solony sos karmelowy

Solony sos karmelowy

Salted caramel sauce, for English scroll down


Cudo. Po prostu;) Połączenie soli i karmelu jest tak cudowne, że z trudem było mi się opanować, żeby nie zjeść całego słoiczka. Był to prezent dla mojej przyjaciółki i od razu po zrobieniu żałowałam, że nie zrobiłam też dla siebie. Oczywiście w przyszłości wykorzystam ten sos to ciast, już wiem, że będą pyszne;))

Solony sos karmelowy
1 słoiczek

składniki:
- 200 g cukru
- 125 ml śmietanki kremówki 30%
- 75 g masła
- 1 płaska łyżeczka soli

Cukier skarmelizować w garnuszku do uzyskania bursztynowego płynu. Podczas gotowania cukru nie należy go mieszać, tylko potrząsać garnuszkiem. Kiedy cukier będzie skarmelizowany powoli dodać masło i roztopić, następnie powoli wlewać kremówkę i mieszać cały czas aż płyn się uspokoi- będzie mocno bulgotać. Dodać sól i jeszcze chwilę pogotować, aby sól się rozpuściła.
Gorący sos przelać do słoiczka i zakręcić. Sos podczas studzenia gęstnieje, więc jeśli chcemy, aby nadal był płynny wystarczy go podgrzać.
Smacznego!

Salted caramel sauce
1 jar

ingredients:
- 200 g sugar
- 125 ml whipping cream
- 75 g butter
- 1 teaspoon salt

Add sugar into a saucepan and heat over low heat until has cristalized and get a golden colour. While cooking don't stir just gently shake with saucepan. When the sugar has dissolved add butter and cook for a minute to melt the butter. Next gradually add whipping cream and stir all the time. The sauce will be bubbling. Add salt and cook for a minute to dissolve the salt. Pour into the jar and store few days.
Enjoy!




13 komentarzy:

  1. To jedna z najlepszych rzeczy, jakie ludzkość wymyśliła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O rany boskie... ślina po pachy <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj cudo! Uwielbiam solony karmel, o czym już też pisałam u siebie. Ja z takiego prezentu byłabym bardzo zadowolona :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak długo po nalaniu do słoika jest zdatny do spożycia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że trzymany w lodówce nawet do tygodnia będzie dobry, jednak kiedy włożysz go do lodówki zapewne mocno zgęstnieje, więc należy go podgrzać do uzyskania płynnej konsystencji;)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  5. wyglądą pysznie! też w tym roku przed świętami się będę do niego przymierzać :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ooo tak,uwielbiam ! w leci zajadałam sie lodami z solonym karmelem :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Od razu bym palucha włożyła...;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ojej, ojej, tak baaaardzo kocham! <3 <3 <3 Od samego patrzenia umieram ze szczęścia :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda tak pysznie ;) Szkoda, że nie istnieje zdrowsza wersja tego sosu ;(

    OdpowiedzUsuń
  10. Mogłabym go wyjeść łyżką ze słoika, po co komu dodatki!

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...