niedziela, 8 listopada 2015

Kotleciki z groszku z suszonymi pomidorami i sosem sezamowo- limonkowym

Kotleciki z groszku z suszonymi pomidorami i sosem sezamowo- limonkowym

Green peas and dried tomatoes patties with sesame- lime sauce, for English scroll down


Moja mama miała swego czasu tendencję do kupowania groszku konserwowego przy okazji każdorazowych zakupów. Zapominała o tym, że kupiła go w tamtym tygodniu, argumentując, że na pewno zrobi sałatkę warzywną, a w rezultacie wcale jej nie robiła. I tak po ok miesiącu byłam w posiadaniu 4 puszek groszku konserwowego. Co z tym zrobić? A musiałam coś z nim zrobić, bo niepotrzebnie zalegał w szafce, w której i tak wszystko już się nie mieści. Postanowiłam zrobić kotleciki z jednej z puszek. Oczywiście kolor groszku w puszcze jest bardzo marny, jednak swoją strukturą pasuje idealnie, ponieważ jego mączysta konsystencja dobrze skleiła całość. Myślę, że z mrożonym lub świeżym groszkiem nie otrzymalibyśmy tego, choć warto spróbować i z tymi rodzajami;) Co więcej kotleciki zawierają w sobie mąkę kokosową, która zdecydowanie nadaje im wilgotnej struktury.
Kotleciki świetnie komponują się z dipem jogurtowym podkręconym świeżą natką, olejem sezamowym i orzeźwiającą limonką. W sam raz na szybki obiad;))

Kotleciki z groszku z suszonymi pomidorami
8 małych sztuk

składniki na sos:
- 180 g jogurtu naturalnego
- sok z 1/2 limonki
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz do smaku

Wszystkie składniki wymieszać w misce i odstawić na później.

składniki na kotleciki:
- puszka groszku konserwowego odsączonego
- 1/2 małej cebuli
- 30 g mąki kokosowej
- 2 jajka
- 2- 3 suszone pomidory w oleju
- garść posiekanej mięty
- sól, pieprz, papryka wędzona ostra do smaku

Groszek rozgnieść praską do ziemniaków, cebulę i pomidory pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki połączyć w misce do dobrego połączenia, chwilę odczekać i znowu wymieszać. Z masy formować kotleciki i smażyć na odrobinie tłuszczu z obydwu stron do zrumienienia. Kotleciki podawać z sosem.
Smacznego!

Green peas and dried tomatoes patties and sesame- lime sauce
8 little patties

ingredients for sauce:
- 180 g plain yogurt
- juice of 1/2 lime
- 1 teaspoon sesame oil
- 1 tablespoon fresh parsley, chopped
- salt, pepper to taste

Combine all ingredients in a bowl and set aside for later. 

ingredients for patties:
- 1 can green peas, drained
- 1/2 onion
- 30 g coconut flour
- 2- 3 dried tomatoes in oil
- 2 eggs
- handful of fresh mint, chopped
- salt, pepper, smoked hot paprika to taste

Finely cut onion and dried tomatoes, crush peas with a potato masher. Combine all ingredients in a bowl, set aside for a few second and stir again. Form little patties and fry on a little bit of butter until golden brown on each side. 
Serve with sauce.
Enjoy!




8 komentarzy:

  1. Kotleciki wyglądają pięknie!

    OdpowiedzUsuń
  2. najbardziej to mnie chyba tutaj tą mąką kokosową zaskoczyłaś! Wow..
    Spróbowałabym z chęcią takich kotlecików- choć mam nadzieje, że nie mają konsystencji grochówki ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. O, zapisuję do spróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kotleciki w takim sosie...aż palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny pomysł na wykorzystanie groszku z puszki :) Mój Mąż bardzo lubi taki groszek, muszę mu zatem koniecznie przygotować takie kotleciki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne kotleciki, pycha na obiad :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...