wtorek, 16 maja 2017

Zakręcone bułeczki z rabarbarem i budyniem

Zakręcone bułeczki z rabarbarem i budyniem

Rhubarb and custard roll buns, for English scroll down


Rabarbar w Norwegii pojawił się dosyć wcześnie. Jak tylko go zobaczyłam, musiałam wziąć parę sztuk, żeby przygotować z nich coś dobrego. Postawiłam na przepyszną i zawsze udającą się bazę- czyli ciasto drożdżowe. Potem jakoś wszystko samo się wymyśliło;) Bułeczki są prze-py-szne. Mięciutkie i bardzo wilgotne za sprawą budyniu. Wiadomo, że ciasto drożdżowe najlepsze jest od razu po upieczeniu, ale ze względu na dodatek budyniu, bułeczki zachowują świeżość na dłużej. Połączenie kwaśnego i słodkiego idealnie współgra ze sobą, co powoduje, że chcemy więcej i więcej!

Przeprowadzki, zakupy mieszkaniowe, wesele przyjaciółki- ostatnio dużo się działo, dlatego nie miałam zbyt wiele czasu, żeby w ogóle otworzyć komputer, co dopiero usiąść i napisać post. Ale jestem, nie zapomniałam o blogu i zapowiadam coraz pyszniejsze przepisy;)

Zakręcone bułeczki z rabarbarem i budyniem
ok 9 bułeczek

składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej luksusowej
- 1 jajko
- 50 g roztopionego masła
- 2 łyżki cukru
- 7 g suchych drożdży instant
- 200 ml ciepłego mleka
- szczypta soli

Drożdże połączyć z 1 łyżką cukru i 60 ml mleka. Wymieszać i odstawić na 5 minut aż zaczną się pienić. Mąkę przesiać i połączyć z solą oraz cukrem. Dodać jajko, drożdże i pozostałe mleko, wyrobić do połączenia. Dodać masło i zagniatać do powstania gładkiego i elastycznego ciasta. Przenieść do miski i przykryć ściereczką, odstawić do wyrastania w ciepłym miejscu na ok 1.5 godziny- ciasto powinno podwoić swoją objętość.

składniki na budyń:
- 275 ml mleka
- 70 g cukru
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 30 g skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Wszystkie składniki oprócz mleka połączyć w misce i miksować do powstania gładkiej, jasnej i puszystej masy, Mleko doprowadzić prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i bardzo powoli dolewać do masy jajecznej, ciągle miksując na małych obrotach Masę przelać z powrotem do garnuszka i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając aż masa zgęstnieje. Odstawić i ostudzić.

pozostałe składniki:
- 5 łodyg rabarbaru
- 1 łyżka cukru
- 100 g cukru pudru
- ok 2 łyżki wody

Rabarbar pokroić w kostkę.
Wyrośnięte ciasto odgazować i rozwałkować na duży prostokąt (30x40 cm), rozsmarować budyń, następnie obsypać rabarbarem i 1 łyżką cukru. Ciasto zwinąć w roladę krótszym bokiem, a następnie pokroić na 9 bułeczek.
Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć bułeczki, przykryć ściereczką i odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia.
W międzyczasie nastawić piekarnik na 180 C.- grzanie góra dół.
Wyrośnięte bułeczki wstawić do piekarnika i piec ok 25 minut do zrumienienia. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Cukier puder połączyć z wodą, polać bułeczki.
Smacznego!

Rhubarb and custard roll buns
9 buns

ingredients for dough:
- 500 g all purpouse flour
- 200 ml lukewarm milk
- 7 g acive dry yeast
- 1 egg
- 50 g melted butter
- pinch of salt
- 2 tablespoon sugar

Combine yeast, 1 tablespoon sugar and 60 ml milk in a bowl, cover and set asidie for 5 minutes until bubbling.
Sift flour and combine with sugar and salt. dd yeast mixture, remaining milk and egg, stir to combne. Add butter and knead until get elastic and smooth dough. Take into the bow, cover with a kitchen cloth and set aside until double size- about 1.5 h.

ingredients for custard:
- 375 ml milk
- 70 g sugar
- 30 g corn strach
- 3 egg yolks
- 1 egg
- 1 teaspoon vanila extract.

Add all ingredients except milk into a bowl and mix until light and fluffy. Bring milk almost to boiling and take off from the stove. Very carefully pour milk into egg mixture, whisking all the time. Pour mass again into the pan and cook on low heat until thickened, stirring all the time. Set aside to cool.

remaining ingredients:
- 5 rhubarb stalks
- 1 tablespoon sugar
- 100 g icing sugar
- 2 tablespoon water

Cut rhubarb into cubes.
Deflate ough and roll out into a big rectangle (30x40 cm). Spread custard, toss rhubarb and sprinkle with 1 tabespoon sugar. Roll dough into roulade by shorter side. Next cut into 9 buns and take into a baking form lined with parchment paper. Cover with the kitchen cloth and set aside until rise- about 20-30 minutes.
Meanwhile preheat oven to 180 C.
Take buns into the preheated oven and bake 25 minutes until golden. Remove from the oven and set aside to cool.
Combine icing sugar and water and glaze buns.
Enjoy!







3 komentarze:

  1. Obłędny smak! Cudo 💙

    OdpowiedzUsuń
  2. Boskie! To zdecydowanie coś dla mnie - drożdżowe, rabarbar i budyń w jednym... Nie można chcieć więcej :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...