piątek, 5 maja 2017

Placuszki z awokado i jajkiem w koszulce

Placuszki z awokado i jajkiem w koszulce

Avocado pancakes with poached egg, for English scroll down


uwielbiam awokado a jeszcze bardziej lubię placuszki. Postanowiłam połączyć te dwie rzeczy i w rezultacie wyszło przepyszne śniadanie zakończone cudownym jajkiem w koszulce. Bardzo zielone, bardzo zdrowe i bardzo wiosenne śniadanie:) Koniecznie spróbujcie, szczególnie w leniwy i słoneczny poranek, jeszcze bardziej poprawi Wam się humor, słowo;)
ps. Placuszki są bezglutenowe!:)

Placuszki z awokado z jajkiem w koszulce
6 sztuk

składniki na placuszki:
- 35 g mąki kukurydzianej
- 35 g mąki ryżowej
- 1 jako
- 1 łyzeczka proszku do pieczenia
- 1 duże awokado
- 70 ml mleka
- 1/4 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
- 1/4 łyżeczki kuminu
- 1/4 łyżeczki suszonej bazylii
- sól, pieprz do smaku

- roszponka i parę plasterków ogórka
- 1 jajko + 1 łyżka octu winnego

Awokado zmiażdżyć na pulpę. Dodać wszystkie składniki i wymieszać. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju kokosowego lub innego i smażyć placuszki z dwóch stron do zrumienienia.
W międzyczasie w płaskim naczyniu zagotować wodę z octem. Jajko wbić ostrożnie do małego naczynia, np do sufletów. Kiedy woda będzie się gotować bardzo delikatnie wlać jajko do wody, robiąc to nad samą powierzchnią wody. Gotować ok 1-2 minut i wyłowić. Placuszki przekładać roszponką i ogórkiem a na wierzch ułożyć jajko. Przyprawić solą i pieprzem.
Smacznego!

Awokado pancakes with poached egg
6 pancakes

ingredients for pancakes:
- 35 g corn flour
- 35 g rice flour
- 1 egg
- 1 teaspoon baking powder
- 1 big avocado
- 70 ml milk
- 1/4 teaspoon wild dried garlic
- 1/4 teaspoon cumin
- 1/4 teaspoon dried basil
- salt, pepper

- lamb's lettuce and sliced cucumber
- 1 egg+ 1 tablespoon white vine vinegar

Crush avocado until pulp, add all remaining ingredients and stril well. Heat a frying pan with 1 teaspoon coconut oil or another oil and fry pancakes on both sides until golden.
Meanwhile bring water to a boil in a big, flat pot with vine vinegar. Carefully crack egg and add into a small pot, for example souffle pot. When the water is boiling, add egg into the water pouring just above the water surface. Cook 1-2 minutes then take out from the water by slotted spoon.
Serve pancakes with lamb's lettuce and cucumber beetwen pancakes and add egg on the top. Season with salt and pepper and serve.
Enjoy!






4 komentarze:

  1. Robiłam podobne-lekkie i pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Perfekcyjne, idealne - mają w sobie moje ulubione składniki. Do tego są bardzo sycące. Jestem zachwycona! Dziękuję Ci za ten przepis ������

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolor mają boski! Dodaje energii :)
    A to płynne żółteczko, mmm... Aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...