poniedziałek, 22 maja 2017

Kotleciki ziemniaczane z pieczarkami

Kotleciki ziemniaczane z pieczarkami

Potato patties with mushrooms, for English scroll down


Jak tylko zobaczyłam ten przepis na jakimś amerykańskim blogu, od razu wiedziałam, że muszę je zrobić! Byłam pewna, że od razu przypadną mi do gustu, przede wszystkim ze względu na świetną formę wykorzystania ziemniaków;)
Kotleciki są bezglutenowe i mogą być też wegańskie, jeśli tylko zastąpicie masło jakimś roślinnym tłuszczem, na przykład olejem kokosowym.
Dla serojadów będzie to nie lada gratka, ponieważ do środka można dać jakikolwiek ser, który po roztopieniu ciągnie się w nieskończoność;)

Kotleciki ziemniaczane z pieczarkami
ok 9 kotlecików

składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 80 g mąki pszennej lub kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczka pieprzu
- 25 g masła lub oleju kokosowego

- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz do smaku
- oliwa do smażenia
- 1/2 łyżeczki tymianku

Ziemniaki ugotować do miękkości i zrobić puree. Dodać masło lub olej kokosowym i wymieszać. Odstawić, żeby odrobinę przestygły i dodać mąkę oraz przyprawy. 
Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki. Oliwę rozgrzać i wrzucić cebulę, smażyć do zeszklenia. Dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilę. Dodać pieczarki, przyprawić solą i pieprzem oraz dodać tymianek i smażyć do zrumienienia.
Garść ziemniaków uformować w kulkę, spłaszczyć i na środek dodać 1-2 łyżki pieczarek, całość zlepić i uformować kotlecik. 
Kotleciki smażyć na oliwie z obydwu stron do zrumienienia.
Smacznego!

Potato patties with mashrooms
about 9 patties

ingredients:
- 1 kg potatoes
- 80 g all purpose flour or corn flour
- 1/2 teaspoon sweet paprika
- 1/2 teaspoons hot paprika
- 1 teaspoon salt
- 1/2 teaspoon pepper
- 25 g butter or coconut oil (firmed)

- 500 g mushrooms
- 1 onion
- 1 garlic clove
- sat, pepper
- 1/2 teaspoon thyme
- olive oil for frying

Cook potatoes until tender, then add butter or coconut oil and make puree. Set aside until cool, then add flour and all spieces. Stir well.
Cut onion and garlic into small cubes, mushrooms into slices. Heat a frying pan with olive oil and add onion, fry until glossy. Add garlic and fry another 30 seconds. Add mushrooms, season with salt, pepper an thyme and fry until golden brown. 
Take one handful of potatoes and make ball, flatten and add mushrooms in the middle. Stick each side and form patty. 
Fry patties on both sides until golden brown. 
Enjoy!





4 komentarze:

  1. Dawno ich nie jadłam, a uwielbiam! Na Twoich zdjęciach wyglądają przepysznie :-).

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten ser ciągnący się w nieskończoność to coś, czemu nie potrafię się oprzeć :) Boskie!

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...