piątek, 16 czerwca 2017

Bagietki pszenne od Tartine

Bagietki pszenne od tartine

Tartine baguettes, for English scroll down


Wszystkie moje książki kucharskie został w Polsce. Tęsknie za nimi chciałabym mieć je oczywiście przy sobie, ale na razie muszę zachować cierpliwość i poczekać. Książka Tartine też została w domu, tak jak i moje zakwasy. Będą jeszcze  Polsce zdążyłam przetestować przepis na bagietki od Tartine i oczywiście nie zwiodłam się w żadnym calu. Są przepyszne, ale trochę wymagające:) Jednak co nas nie zabije to nas wzmocni! Spróbujcie swoich sił i koniecznie dajcie znać, jak poszło:)
ps. A książki postaram się sukcesywnie zwozić do Norwegi...;)

Bagietki pszenne od Tartine
ok 3 bagietek

składniki na poolish:
- 100 g mąki pszennej luksusowej
- 100 g wody
- 1.5 g drożdży suchych instant

Składniki wymieszać sobą, przykryć i odstawić na całą noc do lodówki.

składniki na leaven:
- 1 łyżka aktywnego zakwasu pszennego
- 100 g mąki pszennej luksusowej
- 100 g wody

Składniki połączyć i odstawić na całą noc.

składniki na bagietki:
- 325 g mąki pszennej chlebowej
- 175 g mąki pszennej luksusowej
- 250 g wody
- 10 g soli

Wymieszać wodę z poolish i leaven, następnie dodać mąkę chlebową i luksusową i wymieszać do połączenia. Odstawić na 25-40 minut. Ciasto przełożyć do plastikowego kontenera, odstawić do wyrośnięcia na ok 3-4 godziny i składać w tym czasie, co 40 minut, rozciągając ciasto dwu lub trzykrotnie do góry i zawijając je w przeciwny kąt pojemnika.
Po tym czasie ciasto należy podzielić na 2-3 części, uformować prostokąty z okrągłymi rogami, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
Następnie uformować z każdego prostokąta bagietkę: najpierw należy złożyć ciasto, rozciągając 1/3 dolnego ciasta do siebie i składając go do środka. Należy postąpić tak z każdą stroną ciasta. Następnie, pracując dolnymi częściami dłoni, jak i palcami należy rolować ciasto przed siebie, tworząc okrągły wałek. Następnie należy rolować ciasto i rozciągać go, do pożądanej długości.
Bagietki odstawić na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, a pomiędzy ułożyć ściereczki kuchenne. Odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
W międzyczasie rozgrzać piekarnik na 260 C.
Wyrośnięte bagietki naciąć i wstawić do nagrzanego piekarnika, od razu zmniejszyć temperaturę do 250 C. Piec ok 20-25 minut aż będą ciemno-złote.
Odstawić do ostygnięcia
Smacznego!

Tartine baguettes
2-3 baguettes

ingredients for poolish:
- 100 g all purpose flour
- 100 g water
- 1.5 g active dry yeast

Combine all ingredients, cover and set aside overnight in the fridge

ingredients for leaven:
- 100 g all purpose flour
- 100 g water
- 1 tablespoon active wheat sourdough starter

Combine all ingredients in a bowl and set aside overnight.

ingredients for baguettes:- 325 g bread flour
- 175 g all purpose flour
- 250 g water
- 10 g salt

Combine poolish, leaven and water in a bowl Add flours and stir to combine, cover with a kitchen cloth and set aside for 25-40 minutes.
Next transfer into a plastic container and set aside until rise for 3-4 hour, folding dough every 40 minutes. To fold: spread dough 2-3 times up and fold in the opposide angle of the container. Add salt during first folding.
After this, divide dough into 2-3 parts, form rectangle with round corners, cover with the kitchen cloth and set aside for 30 minutes.
Next form baguettes from each rectangle. First fold dough: strech 1/3 lower part of dough to your body and fold into the center of the dough, make this step with all sides of your rectangle. Next, using your palms and fingers, roll dough toward you. You sould get thick roll. Next roll dough and strech it to the sides to get thinner baguettes, end with very thin and sharp edges.
Transfer baguettes into a baking sheet lined with parchment paper. Take kitchen cloths between baguettes and set aside for 2 hours.
Meanwhile preheat oven to 260 C.
Take baguettes into the preheated oven and turn down temperature to 250 C. Bake approx. 20-25 minutes until deep golden-brown colour. Take out from the oven and set aside to cool.
Enjoy!





4 komentarze:

  1. Jeszcze nigdy nie piekłam bagietek, ale jak już zaczynać, to chyba tylko wg przepisu Tartine:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mistrzowskie:)uwielbiam Twoje chlebowe wypieki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wow :) wyglądają lepiej jak te z piekarni

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...