środa, 26 lipca 2017

Paluszki z ciecierzycy z sosem pomidorowym

Paluszki z ciecierzycy z sosem pomidorowym

Chickpea sticks with tomato sauce, for English scroll down


Mąka z ciecierzycy od dawna gości u mnie w kuchni i ciągle nie przestaje mnie zadziwiać. Nie jest to zwykła mąką i, co ważne ma bardzo charakterystyczny smak, który się kocha albo nienawidzi. Uważam, że każdy powinien spróbwać tej mąki, żeby się przekonać, do której grupy należy;)
Postanowiłam zrobić bardzo prostą przystawkę wykorzystującą właśnie mąkę z ciecierzycy. Jest bardzo prosta i zarazem sycąca, idealna na lato!

Paluszki z ciecierzycy z sosem pomidorowym
4 porcje na przystawkę

składniki na paluszki:
- 300 g mąki z ciecierzycy
- 500 ml wody
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki posiekanej bazyli

Wszystkie składniki oprócz bazylii dodać do garnka i podgrzewać aż masa zacznie mocno gęstnieć. Dodać posiekaną bazylię, wymieszać. Przełożyć na papier do pieczenia i uformować prostokąt o grubości ok 1 cm. Odstawić do ostudzenia i zestalenia.

składniki na sos:
- 4 duże pomidory
- 1 mała cebula
- 1 spory ząbek czosnku
- 1 łyżeczka kaparów
- garść czarnych oliwek
- 4 suszone pomidory w oleju
- 100 g wędzonego łososia (opcjonalnie)
- sól, pieprz do smaku

Pomidory spażyć, obrać ze skorki i wyciągnąć pestki. Pomidory, cebulę, czosnek i łososia pokroić w drobną kostkę, oliwki przepołowić, suszone pomidory pokroić w paseczki. Na patelnię dodać 1-2 łyzki oliwy, dodać cebulę i smażyć do zeszklenia, dodać czosnek i smażyć chwilę. Dodać pomidory i smazyć na średnim ogniu aż się rozpadną. Dodać oliwki, suszone pomidowy oraz kapary, przyprawić solą i pieprzem i smażyć chwilę. Jeśli sos jest za gęsty dodać odrobinę wody. Dodać łososia i smażyć jeszcze chwilę.
Placek z ciecierzycy pokroić na paluszki i grillować na rozgrzanej patelni grillowej do zrumienienia z obydwu storn. Podawać z sosem.
Smacznego!

Chickpea sticks with tomato sauce
4 appetizer portions

ingredients for chickpea sticks:
- 300 g chickpea flour
- 500 ml water
- salt, pepper
- 2 tablespoons chopped basil

Add all ingredients except basil onto the heavy bottom pot and cook until thickened. Add basil and stir until incorporated. Transfer onto baking paper, form 1 cm thick rectangle and set aside until cool and set.

ingredients for sauce:
- 4 big tomatoes
- 1 small onion
- 1 garlic clove
- 1 teaspoon capers
- handful of black olives
- 4 sun dried tomatoes in oil
- 100 g smoked salmon (optional)
- salt, pepper

Blanch tomatoes, then peel off the skin and remove seeds. Cut tomatoes, onion, garlic and salmon into cubes, olives in half ad dried tomatoes into stripes. Preheat a frying pan with 1-2 tablespoons olive oil over medium heat and add onion and fry until glossy. Add garlic and fry 30 seconds more. Add tomatoes and fry until fall apart. Add olives, dried tomatoes and capers, season with salt and pepper and stir. Add salmon and cook for a minutes more.
Cut chickpea mass into stripes and grill on both sides. Serve with sauce.
Enjoy!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...