wtorek, 4 lipca 2017

Z cyklu poznajemy smaki wschodu: Satay z polędwiczek z sosem orzechowym

Satay z polędwiczek z sosem orzechowym

Tenderloin satay with peanut sauce, for English scroll down


Idealne danie na grilla! Teraz, kiedy lato rozszalało się po świecie (nawet w Oslo jest ponad 25 stopni!) sezon grillowy uszył w pełni. Ostatnio bardzo często grilluję a to w zasadzie za sprawą mojej mamy, która zaopatrzyła mnie w polską dobrą kiełbę grillową. W Oslo nie ma co liczyć na kupno dobrej kiełbasy na grilla. Norwegowie bowiem grillują... parówki:) Ewentualnie burgery. Ja po paru parówkowych grillach stwierdziłam koniec. Ja chcę polską kiełbasę. Kochani uwierzcie, ale nie da się grillować parówek cały czas... Każdy Polak w Oslo Wam to powie:)
Te satay to świetna alternatywa dla kiełbasek, wymagają jednak odrobinę więcej przygotowań ale efekt Was zachwyci;)

Satay z polędwiczek z sosem orzechowym
ok 10 satay

składniki na mięso:
- 500 g polędwiczki wieprzowej
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 2 cm kawałek imbiru
- sól, pieprz

Cebulę, czosnek i imbir pokroić drobno. Mięso pokroić w większą kostkę. Wszystkie składniki wymieszać w misce i odstawić do lodówki na przynajmniej godzinę.
Patyczki do szaszłyków namoczyć w wodzie.
Po tym czasie polędwiczki nabić na szaszłyki i grillować z każdej strony na złoty kolor.

składniki na sos:
- 140 g masła orzechowego
- 3 łyżki sosu sojowego lub tamari
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka miodu
- kawałek imbiru
- 1 papryczka chili
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 2 łyżki soki z limonki
- 125 ml wody
- sól, pieprz

Czosnek, imbir i papryczkę chili pokroić drobno. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą.

Satay podawać z sosem, ja podałam je również z pieczonymi ziemniakami i letnią sałatką.

Tenderloin satay with peanut sauce
about 10 skwers

ingredients for meat:
- 500 g tenederloin
- 200 g plain yogurt
- 1 teaspoon red curry paste
- 2 garlic cloves
- 2 cm piece of fresh ginger
- 1 small onion
- salt, pepper

Cut onion, garlic and ginger into small cubes and tenderloin into bigger. Stir all ingredients in a bowl and set aside in the fridge for at least 1 hour.
Meanwhile soak skwers in water.
After that time tamp tenderloin on skwers and grill on all sides until golden.

ingredients for sauce:
- 140 g peanut butter
- 3 tablespoon soya sauce
- 1 teaspoon sesame oil
- 1 garlic clove
- small piece of fresh ginger
- 1 chili pepper
- 2 tablespoon lime juice
- 1 teaspoon honey
- 125 ml water
- salt pepper

Cut garlic, ginger and chili into very small cubes. Combine all ingredients in a bowl.
Serve satays with sauce, I served them with roasted potatoes and summer salad.
Enjoy!





2 komentarze:

  1. W kraju-raju jakoś to lato nie może się rozszaleć (w tym tygodniu max 15 stopni :/), ale takie polędwiczki bym zjadła, choćby z patelni grillowej :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...