środa, 3 stycznia 2018

Spaghetti w sosie z kalafiora z wędzonym łososiem, kaparami i suszonymi pomidorami

Spaghetti w sosie z kalafiora z wędzonym łososiem, kaparami i suszonymi pomidorami

Cauliflower sauce spaghetti with smoked salmon, capers and dried tomatoes, for English scroll down


Witajcie w nowym roku! Wypoczęci? Impreza sylwestrowa udana? Mam nadzieję, że była równie szalona, jak moja;)
Nowy rok witam Was przepisem na coś lżejszego, aby nasze brzuchy odpoczęły od potraw, które jedliśmy przez ostatni czas. Jest to pyszna alternatywa dla sosu alfredo, jedynie o dobrą garść kalorii mniej.

Spaghetti w sosie z kalafiora z wędzonym łososiem, kaparami i suszonymi pomidorami
2 porcje

składniki na sos:
- główka kalafioru
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 1-2 szklanki wody z gotowania kalafiora
- 1 łyżka oliwy

Kalafior rozdzielić na mniejsze części. Garnek z osoloną wodą zagotować i dodać kalafior, gotować aż będzie miękki. Odcedzić, ale nie wylewać wody.
Czosnek pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i smażyć chwilę. Następnie przełożyć razem z kalafiorem do blendera. Wlać najpierw 1 szklankę wody i zblendować. Przyprawić solą oraz pieprzem i jeśli sos będzie zbyt gęsty, dolać więcej wody.

Składniki na spaghetti:
- 200 g makaronu spaghetti (w razie potrzeby gluten free)
- 100 g wędzonego łososia
- 1- 2 łyżeczki kaparów
- 4 suszone pomidoru

Makaron ugotować al dente. Łososia pokroić na mniejsze kawałki, pomidory w słupki. Sos przelać na patelnię i dodać spaghetti i suszone pomidory. Gotować chwilę, następnie przełożyć na talerz i dodac łososia oraz kapary.
Smacznego!

Cauliflower sauce spaghetti with smoked salmon, capers and dried tomatoes
2 portions

ingredients for sauce:- 1 head of cauliflower (gluten free in case)
- salt. pepper
- 2 garlic cloves
- 1 tablespoon olive oil
- 1-2 cups water from boiling cauloflower

Cut cauliflower into florets. Bring water with pinch of salt to a boil and add cauliflower, cook until tender. Drain byt don't pour out water.
Cut garlic into small cubes. In a frying pan heat olive oil over medium heat and add garlic, fry for 3- seconds. Add garlic, cauliflower and 1 cup of water into the blender and blend until very smooth. Season with salt and pepper and if the sauce is too thick add more water.

ingredients for spaghetti:
- 200 g spaghetti
- 100 g smoked salmon
- 1-2 teaspoons capers
- 3-4 dried tomatoes

Cook pasta al dente. Cut salmon and tomatoes into stripes. Add sauce, pasta and tomatoes onto a frying pan and cook for a minutes. Transfer to plates and add salmon and capers.
Enjoy!





4 komentarze:

  1. Tak myślę, co by tu dać zamiast wędzonego łososia (może świeży?)...Teraz nie jem żadnych wędzonych. A danie zapowiada się pysznie 😋

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świeży jak najbardziej!! Najlepiej pasowałby grillowany <3
      Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Mniam, to jest myśl 😋 Dziękuję!

      Usuń
  2. Genialne! Grillowany łosoś komponuje się wspaniale. I ten sos - po prostu WOW! ❤️ Jestem zachwycona!

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...