czwartek, 28 grudnia 2017

Ciasto słonecznikowe z masłem orzechowym bez pieczenia

Ciasto słonecznikowe z masłem orzechowym bez pieczenia

Sunflower seeds and peanut butter no bake cake, for English scroll down


Witajcie po Świętach! Mam nadzieję, że jesteście wypoczęci i najedzeni;)
Wiem, że po Świętach ciężko zjeść kolejny kawałek ciasta, ale przecież już tuż tuż kolejne świętowanie, czyli Sylwester. To ciasto świetnie sprawdzi się na tę okazję z wielu powodów. Jest naprawdę przepyszne, próbowało go mnóstwo osób i każda go zachwalała. Po drugie, jest bez pieczenia, co dla niektórych jest warunkiem koniecznym. Odrobinę czasu trzeba mu poświęcić, ale jestem przekonana, że będziecie zachwyceni efektem końcowym!
To ciasto to inna (moim zdaniem lepsza) wersja klasycznego słonecznikowca, tyle, że mniej słodka. Kiedy zobaczyłam tę masę kajmakową w przepisach, stwierdziłam, że dla mnie to już za dużo i postanowiłam obmyślić przepis z użyciem masła orzechowego. Ciasto nadal jest słodkie, więc nie wyobrażam sobie sięgania po masę kajmakową;)

Ciasto słonecznikowe z masłem orzechowym bez pieczenia.
Forma 22/33 cm

składniki na krokant słonecznikowy:
- 250 g słonecznika
- 70 g masła
- 8 łyżek cukru
- 4 łyżki mleka

Piekarnik nastawić na 180 C.- grzanie góra-dół.
Wszystkie składniki połączyć w garnuszku i gotować do połączenia i rozpuszczenia. Przelać na papier do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec ok 15-20 minut. Po wyjęciu całkowicie ostudzi a następnie pokruszyć na małe kawałki i odstawić. 

składniki na masę orzechową:- 500 g mascarpone
- 250 g masła orzechowego
- 3 łyżki cukru pudru
- 2/3 słonecznika

Mascarpone zmiksować razem z masłem orzechowym i cukrem pudrem na gładką masę. Dodać 2/3 krokantu słonecznikowego i wymieszać szpatułką/ Uwaga! Słonecznik musi być całkowicie wystudzony

składniki na masę budyniową:- 1 saszetka budyniu śmietankowego bez cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 50 g masła
- 3 łyżki cukru
- 500 ml mleka

250 ml mleka połączyć z proszkiem budyniowym. Resztę mleka zagotować z masłem i cukrem. Kiedy mleko będzie się gotować ostrożnie przelewać miksturę budyniową i mieszać cały czas do zgęstnienia. Ostudzić, ale budyń ma być na tyle ciepły, aby nadal dał się rozsmarować.

składniki na polewę:
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki mleka
- 100 g masła

Składniki połączyć w garnuszku i gotować do zgęstnienia na małym ogniu.

ponadto:
- ok 400- 500 g krakersów

blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno ułożyć krakersy, następnie wysmarować masą orzechową. Ponownie wyłożyć krakersy i rozsmarować masę budyniową. Położyć trzecią warstwę krakersów, oblać polewą czekoladową i obsypać krokantem słonecznikowym. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc, aby krakersy mogły zmięknąć.
Smacznego!

Sunflower seeds and peanut putter bo bake cake
22-33 cm rectangle form

ingredients for sunflower seeds brittle:
- 250 g sunflower seeds
- 70 g butter
- 8 tablespoons sugar
- 4 tablespoons milk

Preheat oven to 180 C.
Combine all ingredients in a double bottom pan and cook until incorporated and melted. Pour mixture onto a baking paper, even with spoon and take into the preheated oven, bake approx 15-20 minutes until golden brown. Take out from the oven and set aside to cool, then crush into small pieces.

ingredients for peanut butter layer:- 500 g mascarpone
- 250 g smooth peanut butter
- 3 tablespoons icing sugar
- 2/3 sunflower seed brittle

In a bowl mix mascarpone with peanut butter and icing sugar until smooth. Add sunflower seeds brittle and mix until combine. Brittle must be cool before adding to the mascarpone and peanut butter.

ingredients for custard layer:
- 1 package instant custard powder without sugar(40 g)
- 500 ml milk
- 3 tablespoons sugar
- 50 g butter

Combine 250 ml milk with custard powder. Remaining milk bring to a boil with butter and sugar. When milk is boiling, gradually pour custard mixture and whisk all the time until thickened. Set aside until cool, but custard should be warm enough to be able to spread.

ingredients for chocolate glaze:
- 100 g butter
- 3 tablespoons cocoa powder
- 3 tablespoons milk
- 3 tablespoons icing sugar

Combine all ingredients in a double bottom pot and cook over low heat until melted and thickened. Do not bring to boil.
.
remaining ingredients:- about 400- 500 g rectangle crackers

Line rectangle form with baking paper. On the bottom add crackers, next pour peanut butter cream and spread evenly. Cover with another layer of crackers. Pour custard layer and spread evenly. Cover with third layer of crackers. Pour chocolate glaze and sprinkle with remaining 1/3 sunflower seed brittle.
Take into the fridge, best overnight.
Enjoy!






 

3 komentarze:

  1. No nie powinnam, nie powinnam, a zjadłabym! Kuszące niesamowicie! :) Wpiszę na jakąś najbliższą okazję.
    Wszystkiego dobrego w nowym roku, Angie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownie chrupiące pyszności :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...