niedziela, 17 grudnia 2017

Piernikowe tiramisu

Piernikowe tiramisu

Gingerbread tiramisu, for English scroll down


Ten deser przygotowałam specjalnie na świąteczną kolację, którą mieliśmy w mieszkaniu. Mam to szczęście, że mieszkam ze świetnymi dziewczynami i w ogóle nie żałuję mojej decyzji, co do mieszkania. Na początku chciałam wynająć kawalerkę i mieszkać sama, ale po pierwsze ceny mieszkań do wynajęcia w Oslo są bardzo wysokie, po drugie pomyślałam sobie, że codziennie będę wracać do pustego mieszkania i nie będę miała nawet możliwości do nikogo się odezwać. Wiem, że mieszkanie samemu ma swoje plusy, ale jeśli trafi się na fajne osoby w mieszkaniu, można poczuć się, jak w domu.
Po obfitej kolacji, to cudo było zwieńczeniem. Całą kolację przygotowałam ja i chciałam, aby było świątecznie, dlatego w przypadku deseru padło na pierniczkowe tiramisu. Kochani, ten deser jest pyszny, koniecznie spróbujcie, bo naprawdę warto!

Piernikowe tiramisu
6 porcji

składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 130 g cukru
- 90 g mąki pszennej
- 25 g kakao
- 3/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1/8 łyżeczki kardamonu
- 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/8 łyżeczki goździków
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Piekarnik nastawić na 180 C- -termoobieg.
Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę razem ze szczyptą soli. Następnie dodawać po jednej łyżce cukru, miksując do uzyskania gęstej i błyszczącej piany. Dodawać po jednym żółtku, miksując do połączenia. Suche składniki przesiać i dodać do masy, mieszać ostrożne szpatułką do połączenia.
Ciasto wylać na blachę lub formę do pieczenia o średnicy ok 25-30 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do piekarnika, piec ok 15 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Następnie jedną szklanką, w której znajdzie się deser wycinać kółka- powinno wyjść 12.

składniki ma masę:
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 250 g mascarpone
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/8 łyżeczk kardamonu
- 1/8 łyżeczki imbiru
- 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/8 łyżeczki goździków

Oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę, dodawać mascarpone i ciągle miksować, dodać przyprawy i jeszcze raz zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i dodawać partiami do masy serowej, mieszając delikatnie szpatułką.

składniki na nasączenie:
- podwójne espresso
- 1 kieliszek ciemnego rumu

- 200 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru pudru

Biszkopciki maczać w kawie i układać na dno naczynka, nałożyć po dwie łyżki masy i ponownie ułożyć biszkopciki nasączone w kawie. przykryć masą. Wszystkie desery wstawić na przynajmniej kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Kremówkę ubić na sztywno, w połowie dodając cukier puder. Wycisnąć na deser i udekorować kakao.
Smacznego!

Gingerbread tiramisu
6 portions

ingredients for sponge:
- 4 eggs
- 130 g sugar
- 90 g all purpose flour
- 25 g cocoa powder
- 3/4 teaspoon cinnamon
- 1/4 teaspoon ginger
- 1/8 teaspoon cardamon
- 1/8 teaspoon nutmeg
- 1/8 teaspoon cloves
- 1.4 teaspoon baking powder

Preheat oven to 180 C. Line rectangle form (approx. 25-35 cm) with baking paper.
Sift flour, baking powder, cocoa powder and all spices to the bowl, set aside.
Separate yolks from whites. Beat whites into stiff peaks with pinch of salt. Gradually add sugar mixing until get thick and glossy foam. Add yolks one at a time and mix until incorporated. Add dry ingredients and stir with spatula until combined.
Pour batter into the baking form and take into the preheated oven, bake 15 minutes, remove from the oven and set aside to cool. Next cut circles with one of the serving glass. You should have 12 circles.

ingredients for cheese mass:
- 3 eggs
- 100 g sugar
- 250 g mascarpone
- 1/2 teaspoon cinnamon
- 1/8 teaspoon cardamon
- 1/8 teaspoon ginger
- 1/8 teaspoon nutmeg
- 1/8 teaspoon cloves

Separate yolks from whites. Beat yolks with sugar until white and fluffy. Gradually add mascarpone mixing all the time. Add all spices and mix again. Beat whites until stiff peaks with pinch of salt. Partially add to the mass and stir with spatula until incorporated.

ingredients for soaking:- double espresso
- 25 ml dark rum

- 200 g heavy cream
- 1 tablespoon icing sugar

Mix together coffee and rum.  Soak generously all sponges with coffee. First add one sponge to the serving glass, then add two tablespoons of mass. Next put second sponge and cover everything with cheese mass. Set aside in the fridge at least couple of hours until set but best overnight.
Beat heavy cream until stiff, add icing sugar in the middle of mixing. Pipe whipped cream on the top and sprinkle with cocoa powder.
Enjoy!





3 komentarze:

  1. Świetny deser ze świątecznym akcentem. Mieszkanie z kobietkami wspominam równie miło :).

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis i przepiękny deser :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj tak, pierniczkowe tiramisu to deser absolutnie genialny :)
    Ja jednak preferuję mieszkanie samemu; ale ja jestem typ wyjątkowo aspołeczny ;)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...