poniedziałek, 5 lutego 2018

Tort SpongeBob

Tort SpongeBob

SpongeBob cake, for English scroll down


To kolejne wyzwanie, które zostało mi rzucone. Dodatkowo miałam na to ciasto bardzo mało czasu, więc musiałam się nieźle sprężyć. Zawsze staram się, aby ciasto mogło spokojnie poleżeć, żeby dekoracja była jedynie przyjemnością, ale tutaj musiałam działać trochę szybciej. Poza tym musiałam iść do sklepu cukierniczego po odpowiednie narzędzia, więc trzeba było się sprężyć. Ale udało się, wyszedł taki oto SpongeBob. Zainspirowałam się obrazkiem z bajki a także już zrobionym tortem. Myślę, że wyszło nieźle. Na zdjęciach światło odbija się w niefortunny sposób od brązowej masy, co powoduje, że może być mylone z dziurami w fondancie. Dziur żadnych nie ma, co można zobaczyć na innym zdjęciu;)
Mam nadzieję, że i tym razem się zainspirujecie i zrobicie taki tort;)

Poniżej przedstawiam narzędzia i składniki, których użyłam do zrobienia ciasta.

Tort SpongeBob

składniki na środek:
- biszkopt z 6 białek w blaszce 33x22 cm. Biszkopt przekroiłam na pół, następnie połówki podzieliłam na dwa blaty. W ten sposób wyszły 4 blaty, ale do ciasta użyłam tylko 3,
- krem z mascarpone i kremówki (600 ml kremówki, 250 g mascarpone, 2 łyżki cukru pudru)
- sok pomarańczowy do nasączenia
- kilka łyżek dżemu malinowego do posmarowania blatów.
- masa maślana do posmarowania boków i góry ciasta (120 g białek, 200 g cukru, 300 g masła- masy maślanej zostało mi odrobinę)
- nóż cukierniczy, packa do wygładzania masy maślanej, sylikonowa szpatułka

składniki na dekoracje:
- ok 400 g żółtej masy cukrowej
- ok 150 g brązowej masy cukrowej
- ok 50 g białej masy cukrowej
- ok 50 g czarnej masy cukrowej
- ok 20 g niebieskiej i czerwonej masy cukrowej
- odrobina jasnoróżowej masy cukrowej
- wgłębienia zrobiłam palcem, delikatnie wciskając masę cukrową do środka. Należy robić to bardzo ostrożnie, aby nie przerwać masy
- nożyczki, radełko. nóż do cięcia masy cukrowej, packa do wygładzania masy cukrowej

SpongeBob cake

ingredients for inside:
- sponge from 6 eggs. I used 33x22 cm rectangle form. I cut sponge in half, then I cut sponge in four layers, but I used only 3 layers of sponge to make this cake.
- filling from whipping cream and mascarpone (600 ml hipping cream, 250 g mascarpone, 2 tablespoons icing sugar
- couple tablespoons raspberry jam to spread over the sponge layers
- orange juice for soaking
- Swiss buttercream made from 120 g egg whites, 200 g sugar and 300 g butter (Buttercream was a bit left)
- baking knife, icing smoother, spatula

ingredients for decoration:
- around 400 g yellow fondant
- around 150 g brow fondant
- around 50 g white fontant
- around 50 g black fondant
- around 20 g blue and red fondant
- a bit of light pink fondant
- I made holes with my fingers. Gently press fondant down but be careful to not break the fondant
- scissors, cutting wheel, fondant knife, fondant smoother





3 komentarze:

  1. O wow! Ten tort jest fenomenalny! Pełen profesjonalizm i super talent 👌☺️

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystkie szczegoly zachowane:) widac mistrzowska reke:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda świetnie, udał Ci się znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...