sobota, 17 lutego 2018

Z cyklu poznajemy smaki wschodu: Klasyczny Pad Thai

Pad Thai- for English scroll down


To danie robiłam już chyba ze sto razy. Uwielbiam Pad Thai i nigdy mi się nie nudzi. Kiedy jestem w tajskiej knajpie, zawsze zastanawiam się, czy aby nie wziąć po raz nie wiem który, własnie tego dania. Potem jednak przypominam sobie, że przecież jest tyle pysznych dań do spróbowania i do inspirowania się, że wybieram co innego, choć kiedy najdzie mnie nieodparta ochota na Pad Thai, nic tego nie zmieni;)
Jest to klasyczny przepis z kurczakiem, nie z krewetkami choć te też można dodać i będzie jeszcze smaczniej. Gorąco Wam polecam ten przepis, ja nie wiem ile raz go przemęczyłam i nadal będę, rzecz jasna;)

Pad Thai
4 porcje

składniki na sos:
- 100 ml sosu sojowego lub tamari
- 1 łyżka sosu sriracha
- 1 łyżka pasty tamaryndowej
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka białego octu winnego
- 2 łyżki oleju

Wszystkie składniki połączyć i odstawić.

składniki na Pad Thai:- 500 g piersi z kurczaka
- 2 papryki czerwone
- 2-3 marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 400 g makaronu ryżowego
- 3 jajka
- sól, pieprz
- orzeszki ziemne (ja zapomniałam do zdjęć ale warto!) i dymka do dekoracji

Paprykę, kurczaka i marchewki pokroić w paseczki. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę.
Kurczaka przyprawić solą i pieprzem i podsmażyć chwilę, odstawić na talerz. Makaron ugotować według zaleceń na opakowaniu. Na dwóch łyżkach oleju zeszklić cebulę, dodać czosnek i chwilę smażyć. Dodać marchewkę, chwilę później paprykę i smażyć chwilę aż warzywa zmiękną, ale nadal będą chrupiące. Całość przełożyć na jedną stronę patelni. Zmniejszyć temperaturę i wbić jajka, zrobić jajecznicę. Dodać makaron, kurczaka i sos i wszystko porządnie wymieszać.
Podawać z orzeszkami ziemnymi i dymką.
Smacznego!

Pad Thai 
4 portions

ingredients for sauce:
- 100 ml soy sauce
- 1 tablespoon sriracha sauce
- 1 tablespoon tamarind sauce
- 2 tablespoons sugar
- 1 tablespoon white wine vinegar
- 2 tablespoons canola oil

All ingredients combine in a bowl and set aside.

ingredients for Pad Thai:
- 500 g chicken breast
- 2 red bell peppers
- 2-3 carrots
- 1 onion
- 2 garlic cloves
- 400 g rice noodles
- 3 eggs
- peanuts (I forgot for pictures but it's worth!) and spring onion for decoration

Cut bell peppers, carrots and chicken into stripes, onion and garlic into small cubes.
Season chicken with salt and pepper and fry for 2 minutes, then set aside on the plate. Cook noodles according to the directions on the package. 
Heat 2 tablespoons oil on a wok over medium high heat and add onion, fry until glossy. Add garlic and fry for a minute. Add carrot, then bell peppers and fry until soft but still crispy. Reduce temperature. Add all veggies into the one side of the wok, next crack eggs in on the other side and make scrambled eggs. Add noodles, chicken and sauce. Stir everything very well. Serve with peanuts and spring onion.
Enjoy!




1 komentarz:

  1. Zrobione ☺️ Musiałam trochę ograniczyć ostry smak, ale i tak wyszło wyśmienicie 😋 Rewelacja! Uwielbiam takie obiady ☺️

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...