niedziela, 11 marca 2018

Chleb wieloziarnisty na drożdżach

Multigrain yeast bread, for English scroll down


Ten chleb był hitem. Pamiętam, kiedy zachwycałam się jego chrupiącą skórką i wspaniałym sprężystym miąższem. Nie jest to chleb najłatwiejszy, natomiast jest wart każdej minuty spędzonej z jego przygotowaniem. Może zrobicie ten chleb na Wielkanocne śniadanie? Będzie idealny;)

Chleb wieloziarnisty na drożdżach
1 bochenek

składniki ziarniste:
- 40 g zrumienionego sezamu
- 20 g suchego maku
- 30 g kaszy quinoa
- 60 g płatków owsianych
- 30 g ziaren słonecznika
- 30 g pestek dyni
- 250 g wody

Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 1 godzinę.

składniki na chleb:
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 250 g mąki żytniej razowej
- 375 g mąki pszennej chlebowej
- 10 g soli
- 350 g letniej wody
- 1/4 łyżeczki drożdży instant

Maki połączyć z wodą i odstawić na 30 minut. Dodać sól oraz drożdże i wymieszać do połączenia. Dodać ziarna i wymieszać jeszcze raz (ciasto będzie luźne i lepkie). Ciasto odstawić przykryte ścierką na 12-14 godzin. Podczas odpoczynku złożyć ciasto po 30, 60 i 90 minutach. 
Na następny dzień wyciągnąć ciasto na omączony blat, złożyć i uformować okrągły bochenek. Chleb włożyć do koszyka chlebowego złączeniem do góry i odstawić na 1.5 godziny.
W międzyczasie nastawi piekarnik na 240 C. i włożyć garnek z przykryciem w którym będzie pieczony chleb. 
Kiedy chleb będzie wyrośnięty bardzo ostrożnie przełożyć go do gorącego garnka złączeniem w dół, naciąć i przykryć. Piec chleb 20 minut z przykryciem, po czym ściągnąć pokrywkę i piec kolejne 20 minut. 
Wyjąć po upieczeniu i całkowicie ostudzić.
Smacznego!
Więcej na temat pieczenia chleba możesz znaleźć tutaj.

Multigrain yeast bread
1 loaf

grain ingredients:
- 40 g toasted sesame
- 20 g poppy seeds
- 30 g quinoa
- 60 g rolled oats
- 30 g sunflower seeds
- 30 g pumpkin seeds
- 250 g water

Combine all ingredients and set aside for 1 hour.

ingredients for bread:
- 100 g wholewheat flour
- 250 g whole rye flour
- 275 g bread flour
- 10 g salt
- 350 g lukewarm water
- 1/4 teaspoon fry instant yeast

Combine flours with water and set asie for 30 minutes, than add salt and yeast and stir to combine. Next add grains and stir again to combine (dough will be sticky and loosen). Set aside for 12-14 hours covered with kitchen cloth. During resting fold dough three times after 30.6- and 90 minutes. 
Next day take dough into the floured surface, fold again and form in a round loaf. Add to the floured bread basked smooth side down ad set aside for 1.5 hours.
Meanwhile preheat oven to 240 C and put cast iron pot inside.
Take bread into the pot, cut nicely, cover with a lid and bake 20 minutes, remove the lid and bake another 20 minutes. Remove from the oven and set aside to cool completely.
Enjoy!





4 komentarze:

  1. Przyznam się szczerze, że ostatnio coraz częściej właśnie sięgam po chleb domowej roboty ;)

    W wolnej chwili zapraszam na swojego bloga kulinarnego: klik <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny 😍 1/4 łyżeczki drożdży pociągnie ten chleb do wzrostu? Robię na zaczynie poolish, gdzie jest podobnie ale do właściwego ciasta jeszcze dodaje drożdży.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli chleb ma dużo czasu do wyrastania, jest mu ciepło, jest odpowiednio składany to nawet tak mała ilość drożdży mu sprzyja. Nie dodawaj więcej drożdży, jeśli nie ma ich w przepisie, czasem ciasta są luźne i nie wygląda zbyt dobrze ale po upieczeniu miąższ będzie perfekcyjny:)

      Usuń
  3. Dzięki 😉 Wolałam się upewnić, tym bardziej że na takiej ilości drożdży jeszcze nie piekłam. Nie dodaje ich nigdy więcej jak w przepisie, bo modyfikacja może zupełnie popsuć efekt końcowy.

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...