sobota, 17 marca 2018

Babka kokosowa z kwaśną śmietaną

Coconut bundt cake with sour cream, for English scroll down


Po małej przewie spowodowanej moim wyjazdem do Polski, a potem po prostu braku czasu, wracam do Was z fantastycznym wielkanocnym przepisem!
Nigdy nie jadłam babki o takiej konsystencji jak ta. Jest mokra, i ma, jakby to powiedzieć, nierówną strukturę. Babka ma piękny żółty kolor i jest naprawdę pyszna. Koniecznie musicie sprawdzić sami, a Wielkanoc nada się do tego idealnie!

Babka kokosowa z kwaśną śmietaną
24 cm forma do babki z kominem

składniki na ciasto:
- 230 g mąki pszennej
- 230 g wiórków kokosowych
- 250 g curku
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4 jajka
- 250 g masła w temperaturze pokojowej
- 250 g śmietany 18%

Piekarnik nastawić na 160 C.- grzanie góra-dół
Mąkę przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia, solą i kokosem.
Masło utrzeć na jasną masę z cukrem, następnie dodawać po jednym jajku, miksując do całkowitego połączenia. Dodać śmietanę i zmiksować do połączenia. Dodać suche składniki i wymieszać szpatułką dokładnie ale ostrożnie.
Formę na babkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
Ciasto przełożyć do formy, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 60-70 minut dos suchego patyczka. Uwaga! Ciasto nie rośnie zbyt mocno i na wierzchu nawet po 70 minutach jest lekko złote.
Po upieczeniu ostudzić w foremce, następnie wyciągnąć na talerz.

składniki na lukier:- 80 g cukru pudru
- ok 2-3 łyżki mleka
- garść wiórków kokosowych, zrumienionych na patelni

Cukier puder wymieszać z mlekiem na gładką masę, niezbyt lejącą. Udekorować babkę i posypać kokosem.
Smacznego!

Coconut bundt cake with sour cream
24 cm bundt form with hole

ingredients for cake:
- 230 g all purpose flour
- 200 g shredded coconut
- 250 g sugar
- 1/2 teaspoon baking powder
- pinch of salt
- 250 g butter, room temperature
- 4 eggs
- 250 g sour cream

Preheat oven to 160 C.
Sift flour and combine with baking powder, salt an coconut, set aside.
Beat butter with sugar until fluffy and light. Add one egg at a time, mixing to well combined. Add sour cream and mix until combine. Add dry ingredients and stir carefully.
Butter bundt form and sprinkle with breadcrumbs. Transfer batter to the form and even with wet spoon. Put to the preheated oven and bake approx. 60-70 minutes until a toothpick inserted into the center of the cake comes out clean. Cake during baking is not growing so much and even after 60 minutes of baking is still light gold on the top.
Remove cake from the oven after baking and cool then remove form the form and cool completely

ingredients for icing:- 80 g icing sugar
- approx. 2-3 tablespoons milk
- handful shredded coconut, toasted

Combine icing sugar with milk until smooth but thick paste. Decorate cake and sprinkle with coconut.
Enjoy!






1 komentarz:

  1. Połączenie wilgotnego ciasta z babką to ja uwielbiam. I kokosową babkę też. Więc na pewno wypróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...