niedziela, 25 marca 2018

Gofry norweskie

Norwegian waffles, for English scroll down


Dzień gofra, święto w Skandynawii niezwykle ważne i hucznie obchodzone. 
Norwedzy jedzą mnóstwo gofrów. nie tylko na specjalne okazje. Oni po prostu jedzą je, jako przekąskę, śniadanie, deser, kolacje... Każdy Norweg ma w domu gofrownice, przynajmniej jedną, do robienia cienkich, klasycznych gofrów norweskich. Gofry te można również kupić w prawie każdej restauracji, naleśnikarni, schronisku, małej chatce, dosłownie wszędzie. 
Będąc w Polsce nie jadłam zbyt często gofrów, to dlatego, że po prostu nie miałam gofrownicy. Tutaj w Norwegii, kiedy gofry są tak powszechnie dostępne, jadam je dosyć często, najczęściej podczas przerwy na posiłek, kiedy jestem na nartach, czy to na śniadanie, czy po długim marszu w schronisku w górach. Polubiłam ten zwyczaj zamawiania tego złotego placka i jedzenia go z dżemem bitą śmietaną i brązowym serem. Co do wspomnianego brązowego sera... kiedy będziecie w Norwegii, koniecznie musicie go spróbować. Można go kupić w każdym supermarkecie, w plastrach czy w sporych kostkach. Ja z tym serem musiałam się polubić, nie od początku przypadł mi do gustu, jednak kiedy spróbowałam go z gofrem i dżemem, przepadłam. Potem jadłam go już na okrągło. Jego konsystencja jest zwarta ale bardzo miękka i kremowa, ma piękny karmelowy kolor i tak właśnie pachnie- karmelowo. W smaku jest słodki z domieszką goryczki. Nie umiem dokładnie opisać tego, jak smakuje brązowy ser, ponieważ to coś bardzo specyficznego, wartego chociaż spróbowania. 
Tak więc z okazji dnia gofra życzę Wam udanych i nie przypalonych gofrów przez cały czas;)

Gofry norweskie
ok 12 sztuk

składniki:
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 200 ml kefiru (można zastąpić mlekiem)
- 150 ml mleka
- 100 ml wody
- 350 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszcoznej
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 125 g roztopionego masła
- 1/2 łyżeczki kardamonu

Mleko, kefir i jajka połączyć ze sobą. Mąkę przesiać do miski i połączyć z cukrem, sodą, cukrem waniliowym i kardamonem. Płynne składniki dodać do suchych i bardzo dobrze wymieszać do pozbycia się grudek. Dodać roztopione masło i wymieszać. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie smażyć gofry w rozgrzanej gofrownicy na rumiany kolor. Podawać z brązowym serem, dżemem i owocami.
Smacznego!

Norwegian waffles
around 12 waffles

ingredients:
- 2 eggs
- 100 g sugar
- 200 ml buttermilk or milk
- 150 ml milk
- 100 ml water
- 350 g all purpose flour
- 1/2 teaspoon baking soda
- 1 tablespoon vanilla sugar
- 125 g melted butter
- 1/2 teaspoon cardamon

In a bowl combine eggs, milk, water and buttermilk. In another bowl sift flour and combine with soda. sugars and cardamon. Add wet ingredients into the dry and mix well until remove lumps. Add butter stir well and set aside for 30 minutes. After this time fry waffles in preheated waffle maker until golden brown. Serve with brown cheese, jam and fruits.
Enjoy!





2 komentarze:

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...