środa, 18 kwietnia 2018

Lasagne ze szpinakiem, pieczarkami i kurczakiem

Spinach, mushrooms and chicken lasagne, for English scroll down



Kiedy powiedziałam J., że chcę zrobić lasagne na obiad, odparł, że jakoś mu się to nie widzi. Nie przepada za klasyczną wersją, choć stwierdził, że chyba nie jadł po prostu dobrej lasagne. Zdecydował więc, że muszę go zaskoczyć i będzie to dosyć ciężkie, bo prawdą jest, że niesmak po jakimś daniu pozostaje do końca, chyba że zjesz lepszą wersję, która zmieni Twoje zdanie. 
Chciałam zrobić wiosenną wersję lasagne, więc postawiłam na szpinak, pieczarki i kurczaka. Wiecie, jakie było jego zdziwienie, kiedy spróbował pierwszego kęsa? Jego mina była bezcenna;) Jak widać da się zmienić zdanie nawet mężczyzny:)

Lasagne ze szpinakiem, pieczarkami i kurczakiem
6 porcji

składniki na sos:
- 750 ml mleka
- 60 g mąki pszennej
- 60 g masła
- 1/4-1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz do smaku

Masło roztopić w głębokiej patelni, dodać mąkę i smażyć chwilę, mieszając. Wlać mleko i gotować aż sos zacznie gęstniej, mieszać bardzo często, aby sos się nie przypalił. Przyprawić gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem i gotować jeszcze chwilę aż sos bardziej zgęstnieje, odstawić.

składniki na nadzienie:
- 800 g piersi z kurczaka
- 500 g pieczarek
- 250 g świeżego szpinku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 30 g masła
- 1/2 łyżeczki tymianku
- sól, pieprz

Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem i obsmażyć na patelni, odstawić. 
Pieczarki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę oraz czosnek pokroić w drobną kostkę. Na patelni roztopić masło i dodać cebulę, smażyć do zeszklenia. Dodać czosnek i chwilę smażyć. Dodać pieczarki, przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Smażyć do zrumienienia. Pieczarki połączyć z mięsem i połową szpinaku, wymieszać. 

pozostałe składniki:
- 12 płatów lasagne
- 50 g startego parmezanu

Piekarnik nastawić na 200 C- grzanie góra-dół.
Makaron podgotować minute w wodzie. Do naczynia żaroodpornego wkładać kolejno: makaron- sos-pozostały szpinak- kurczaka z pieczarkami- makaron- sos- świeży szpinak- mięso z pieczarkami- makaron- sos- świeży szpinak- mięso z pieczarkami- makaron- sos- parmezan.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 35-40 minut. 
Smacznego!

Spinach, mushrooms and chicken lasagne
6 portions:

ingredients for sauce:
- 750 ml milk
- 60 g all purpose flour
- 60 g butter
- 1/4-1/2 teaspoon nutmeg
- salt, pepper to taste

Melt butter in a deep pan and add flour, fry for a moment, stirring constantly. Add milk and cook until getting thick, stir all the time. Season with nutmeg, salt and pepper. Cook more until thickened, set aside.

ingredients for filling:
- 800 g chicken breast
- 500 g mushrooms
- 250 g fresh spinach
- 1 onion
- 2 garlic cloves
- 30 g butter
- 1/2 teaspoon dried thyme
- salt, pepper

Cut chicken into cubes, season with salt and pepper and fry quickly, set aside.
Cut onion and garlic into small cubes, peel mushrooms and cut into smaller pieces. Heat a frying pan with butter over medium heat and add onion, fry until glossy. Add garlic and fry for a minute. Add mushrooms, season with thyme, salt and pepper and fry until golden brown. Add mushrooms to the chicken and toss half of the spinach as well. 

remaining ingredients:
- 12 lasagne pasta sheets
- 50 g grated parmesan

Preheat oven to 200 C. 
Precook pasta in a boiling water for one minute. In a casserole dish pour in turn: pasta- sauce- fresh spinach- chicken with mushrooms- pasta- sauce- fresh spinach- chicken with mushrooms- pasta- sauce- fresh spinach- chicken with mushrooms- pasta- sauce- parmesan. 
Take dish to the preheated oven and bake 35-40 minutes. 
Enjoy!







4 komentarze:

  1. Mniam, świetny przepis :)) I jakie cudne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  2. I dziękuję Ci za ten przepis 😘 Dawno nie robiłam lasagne a jak już była to w wersji klasycznej, która my akurat lubimy. Twoja propozycja jest tak kusząca, że będzie na weekendowy obiadek 😋

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne zdjęcia. Aż naprawdę mam ochotę zaraz pobiec po składniki i zrobić tę lasagnę. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2018 :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...