wtorek, 19 lutego 2019

Miso ramen

Miso ramen, for English scroll down


Ach ten ramen... Kocham tę zupę, jak i wiele japońskich dań, choć bardzo długo musiałam się zbierać, żeby ją zrobić. Teraz, kiedy wiem, że nie jest to takie trudne, robię ramen bardzo często, bo i mój chłopak bardzo za nim przepada. Rodzajów tej zupy jest mnóstwo, ja jadłam chyba trzy i każdy mi smakował ale wszystkie były różne. Ten, który ja zrobiłam wymaga posiadania miso, czyli pasty ze sfermentowanej soi, można ją kupić we wszystkich sklepach z żywnością azjatycką. 
Kiedy pierwszy raz kupiłam miso, nie wiedziałam, czego się spodziewać. Myślałam, że będzie pachnieć ohydnie i tak też smakować. Okazało się jednak, że zapach przypomina mi.... czekoladę z rumem. Nie, nie pytajcie dlaczego, ja sama nie potrafię tego wytłumaczyć. 
Mój ramen ma mnóstwo dodatków, bo taki właśnie lubię najbardziej. Najlepsze dla mnie jest oczywiście jajko, ale tutaj nie mogę być obiektywna, ponieważ kocham jajka i zawsze wybiorę jajka;)
Jeśli jeszcze nie próbowaliście, zróbcie koniecznie! Na pewno jest to coś innego, dużo umami i dużo zdrowia;)

Miso ramen
4-6 porcji

składniki na zupę:
- 1.5 litra bulionu (w wersji wegańskiej warzywny)
- 1 marchewka
- biała część z pęczka cebulki dymki
- 2.5 łyżki czerwonego lub czystego  miso
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 chili
- sól, pieprz do smaku
- 250 g świeżych grzybów shitake

Cebulę, czosnek i chili posiekać w drobną kostkę, marchewkę pokroić w plasterki a grzyby w ćwiartki. Dwie łyżki oleju lub masła roztopić i zeszklić cebulę, dodać czosnek oraz chili i chwilę smażyć. Dodać grzyby i smażyć 5 minut. Dorzucić marchewkę, dymkę oraz bulion. Całość doprowadzić do wrzenia, następnie dodać miso, dobrze wymieszać i ponownie zagotować. Gotować na małym ogniu ok 20-30 minut, na końcu przyprawić solą i pieprzem jeśli jest potrzeba. 

składniki na wierzch:
- nori
- jajka ugotowane na półtwardo (6 minut) (wersja wegańska pomijamy)
- sezam
- chili
- zielona część dymki
- plastry wieprzowiny (wersja wegańska pomijamy)
- świeża marchewka pokrojona w słupki
- makaron ramen (weganie i gluten free- makaron bez jajek i bez glutenu)

Makaron ugotować al dente. Do misek nałożyć makaron, zalać bulionem i ozdobić dodatkami. 
Smacznego!

Miso ramen
4-6 portions

ingredients for soup:
- 1.5 liters broth (vegetable if vegan)
- 1 carrot
- white part from bunch of spring onion
- 2.5 tablespoons red or clean miso
- 1 onion
- 2 garlic cloves
- 1/2 chili
- 250 g fresh shitske 
- salt, pepper to taste 

Cut onion, garlic and chili into small cubes, carrot into slices and shitake into quarters. Heat two tablespoons oil or butter and add onion, fry until glossy, add garlic and chili and fry for 1 minute. Add shitake and fry for 5 minutes. Add carrot, spring onion and broth, bring to boil. Add miso and brin to the boil again. Next cook over low heat for 20-30 minutes. Season with salt and pepper if needed.

ingredients for topping:
- nori
- 6 minutes cooked eggs (drop if vegan)
- sesame seeds
- chili
- green part from bunch of spring onion
- slices of pork ham (drop if vegan)
- ramen noodle (without eggs and gluten if vegan or gluten free)

Cook noodles until al dente. Put noodles to the bowl, pour ramen soup and top with toppings.
Enjoy!






7 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. No dośc ciekawie to wygląda. Lubię taką kuchnię :)

      Usuń
  2. Nawet nie wiesz jak ten przepis spadł mi z nieba 😍 Chora, a shitake chłodzą się w lodówce, tylko miso mam w proszku (bardzo słone). Ile w tym wypadku dać tej przyprawy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem Ci szczerze, że nie mam pojęcia. Wiem, że są buliony miso w proszku ale to nie jest to samo, co zwykła pasta. Ja zawsze używam pasty, więc nie chcę Cię wprowadzić w błąd:)

      Usuń
  3. Ups...to muszę chyba jednak zakupić pastę. Szkoda by było to zepsuć 😉

    OdpowiedzUsuń
  4. Miłość od pierwszej łyżki 😍 Genialne!

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...