środa, 6 lutego 2019

Pączki ze słodkich ziemniaków i mąki z ryżu kleistego

Sticky rice flour and sweet potatoes doughnuts, for English scroll down


Na Tłusty czwartek mam dla Was hit! Te pączki był na mojej liście do zrobienia od dłuższego czasu i szczerze mówiąc nie dawałam im zbytniego powodzenia. ALE. Myliłam się. Każdy, kto próbował tych pączków a było tych osób ok 10, KAŻDY mówił, że są przepyszne. Mają bardzo charakterystyczną strukturę, ponieważ skórka jest odrobinę chrupiąca natomiast środek gumowy i bardzo mocno gąbczasty. Nigdy wcześniej nie jadłam takich smakołyków, tym bardziej byłam przeszczęśliwa, że wyszły. Dam Wam jednak parę rad, które są potrzebne, żeby dobrze je zrobić. Polecam Wam zrobić te pączki, to coś totalnie innego, coś czego się nie spodziewacie;)
ps. Zdjęcia okropne, ciemno w Oslo, jak nie wiem. Cały czas śnieg pada. a sztucznego światła nie umiem używać i nie mam, więc nie za dobre te zdjęcia.

Pączki ze słodkich ziemniaków i mąki z ryżu kleistego
ok 25 pączków

składniki:
- 340 g ugotowanych słodkich ziemniaków
- 300 g mąki z ryżu kleistego
- 45 g maki pszennej (można też zastąpić bezglutenową mieszanką, choć ja robiłam ze zwykłą mąką)
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g cukru
- 150-300 ml gorącego mleka (można użyć roślinnego)
- cukier z cynamonem

Ziemniaki rozgnieść na puree i ostudzić.
Mąki przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier i słodkie ziemniaki. Wymieszać do uzyskania konsystencji kruszonki. Następnie powoli dolewać gorące mleko i mieszać. Ciasto powinno mieć strukturę plasteliny i ilość mleka jest zależna od tego, jak wilgotne były ziemniaki. Ja przykładowo użyłam jedynie 150 ml mleka. Z powstałego ciasta ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego.
W woku lub dużej patelni rozgrzać olej na ok 145 C (to jest większy niż średni ogień, ja smażyłam na 6 z 9 poziomów mojej kuchenki) i smażyć w głębokim oleju po 4-5 minut (a może nawet dłużej)  z każdej strony na mocno złoty kolor. Te pączki muszą być smażone dłużej niż zwykłe pączki tak, żeby po usmażeniu wydawały się lżejsze. Na początku najlepiej sprawdzić czy są w środku na pewno usmażone.  Powinny zmienić kolor na ciemniejszy i strukturą przypominać gumę.
Plusem jest fakt, że mąka z ryżu kleistego nie absorbuje tak dużo oleju, jak zwykła
Pączki przenieść na ręcznik papierowy i osuszyć, następnie obtoczyć w cukrze z cynamonem.

Sticky rice flour and sweet potatoes doughnuts
around 25 mini doughnuts

ingredients:
- 340 g cooked sweet potatoes
- 300 g sticky rice flour
- 45 g all purpose flour (you can use gluten free mix flour but I was using normal flour)
- 1 teaspoon salt
- 1/2 teaspoon baking powder
- 50 g sugar
- 150-300 ml hot milk
- cinnamon sugar for coating

Mash potatoes until puree and set aside until cool.
Sift flour to a bowl and add sugar, baking powder and sweet potatoes, mix until crumbles. Next gradually add hot milk and stir. Maybe you don't have to use whole milk. Dough should have consistance of play doh, amount of milk is dependent on humidity of your potatoes, for example I used only 150 ml of milk.
Form walnut sized balls from the dough.
Preheat oil ( around 3 cm from the bottom) on the wok or big pan until around 145 C (this is not very hot oil, I was frying doughnuts on 6 points out of 9 on my stove) and fry doughnuts on both sides until golden brown. They should be fried a bit longer than normal, 4-5 minutes on each side. Sticky rice flour is not absorbing so much oil so that is a plus. Doughnuts after frying should be "lighter".
Put doughnut on a paper towe and dry, next coat with cinnamon sugar.
Enjoy!





13 komentarzy:

  1. Dużo słyszałam o tych pączkach chyba w końcu się skuszę

    OdpowiedzUsuń
  2. Interesujący przepis. Wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Generalnie nigdy nie mam problemów typu "coś mi nie wyszło", ale tutaj ewidentnie coś mi nie wyszło, albo tak smakują wegańskie pączki :-). Może za mało proszku do pieczenia, bo z zewnątrz pączek całkiem przyzwoity, skórka chrupiąca, ale środek totalna guma, mocno wyczuwalny smak ryżu, raczej nie mają startu do tradycyjnych pączków :-(.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, w środku mają być gumowe, ale całkiem usmażone. Ja miałam na początku problem, żeby je wyczuć i robiłam piękną zarumienioną skórkę a w środku były surowe. Domyślam się, że tak było też w Twoim przypadku. Te pączki należy smażyć o wiele dłużej niż tradycyjne, mimo że są o wiele mniejsze. Przykro mi, że Ci nie wyszły ale jestem przekonana, że właśnie dlatego tak smakują, ponieważ były jeszcze surowe, bo moje na początku smakowały identycznie. Nie jest to niestety jeden z prostszych przepisów na pączki. Nie porównywałabym też smaku do tradycyjnych bo nie ma sensu, one smakują całkowicie inaczej mają też kompletnie inną strukturę.
      Pozdrawiam

      Usuń
    2. Tak, były surowe, przy czym smażone przez około 10 minut całkowicie w temp 140-150 stopni, zaczynały już ciemnieć. Być może spróbuję szczęścia jeszcze raz kiedyś :-).

      Ale tak na marginesie, 99% rzeczy które dotychczas robiłem z tej strony, jestem zachwycony :-).

      Usuń
    3. Skórka powinna być ciemnozłota/brązowa ale nie czarna oczywiście:D
      Dziękuję w takim razie za bardzo miłe słowa i mam nadzieję, że mimo wszystko kiedyś jeszcze raz się skusisz:)

      Usuń
  4. takie pączusie na pewno nie tuczą :d

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawe połączenie. Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam nowe smaki. Na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawy przepis. I apetyczny efekt :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...