piątek, 17 maja 2019

Norweskie bułeczki skolebrød

Norwegian skolebrød buns, for English scroll down



Dzisiaj jest w Norwegii wielkie święto, Dzień Niepodległości. 17 maja to dla nich dzień pełen uśmiechu, szampana, zabawy i ogólnie pojętego pojednania. Norwegowie przebierają się w ich tradycyjne stroje i rano idą przywitać się z królem a potem cały dzień świętują. Muszę przyznać, że jest to przyjemny widok. Każdy uśmiecha się do każdego, panuje atmosfera jedności i wszyscy po prostu się bawią i cieszą tym dniem. Nie mam zamiaru wchodzić tutaj na tematy polityczne i porównywać polski dzień niepodległości do norweskiego, bo nie ma sensu. Powiem jedynie, że jak bardzo niektórzy gardzą Norwegami (ludzie notabene pracujący i mieszkający tutaj) tak mogliby się od nich uczyć przeżywania tak ważnego dnia dla kraju. Ale o tolerancji wobec siebie kiedy indziej. Dzisiaj przygotowałam iście norweski przepis na bułeczki, które można spotkać dosłownie wszędzie. Problemu z ich kupnem nie ma żadnego, ale lepiej jest je zrobić w domu, ponieważ smakują 100 razy lepiej. Są tą jedne z moich ulubionych wypieków norweskich i bardzo Wam je polecam, bo zakochać się w nich nie jest trudno:)

Skolebrød
10 sztuk

składniki na krem:
- 300 ml śmietanki kremówki
- 200 g mleka
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 100 g cukru
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej

Mleko zagotować razem z kremówką. Jajka, żółtka, cukier i skrobię połączyć w misce. Kiedy mleko zacznie się gotować, zdjąć z ognia i bardzo powoli wlewać połowę mikstury jajecznej, ciągle mieszając. Postawić znowu na mały ogień i wlewać pozostałą połowę mikstury jajecznej, mieszając cały czas trzepaczką, gotować do zgęstnienia i odstawić. 

składniki na ciasto:
- 500 g+ ok 50 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 75 g roztopionego masła
- 7 g drożdży suchych instant
- 325 ml ciepłego mleka
- 75 g cukru
- 1 łyżeczka kardamonu mielonego
- szczypta soli 

500 g mąki przesiać i dodać drożdże, cukier, kardamon oraz sol. Wlać mleko oraz jajko i wymieszać do połączenia. Dodać masło i zagnieść elastyczne i jednolite ciasto, można podsypać pozostałymi 50 g mąki, ale nie więcej. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1.5 godziny w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto odgazować i podzielić na 10 równych części. Uformować kulkę, następnie zrobić duże wgłębienie na środku bułeczki (wgłębienie powinno być głębokie, sięgające niemalże do dna. Kiedy będzie zbyt małe, budyń podczas pieczenia wyleje się z wypełnienia i będzie wyglądał nieestetycznie) i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. 
Nastawić piekarnik na 180 C.- termoobieg.
Po tym czasie poprawić wgłębienia i wypełnić budyniem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 15 minut. Następnie wyjąć i całkowicie ostudzić.

pozostałe składniki:
- 180 g cukru pudru
- 3-4 łyżki gorącej wody
- 100 g wiórków kokosowych

Cukier utrzeć z wodą do postania lukru. Lukrować bułeczki, omijając warstwę budyniową, a następnie obsypać wiórkami kokosowymi.
Smacznego!

Skolebrød
10 buns

ingredients for custard:
- 300 ml heavy cream
- 200 ml milk
- 1 egg
- 2 egg yolks
- 100 g sugar
- 1 tablespoon corn strach

Bring milk and cream to boil. In another bowl combine egg, yolks, sugar and corn strach. When milk is boiling, take out from the stove and very gradually pour half of egg mixture into the milk, whisking all the time. Put again on the stove and opur remaining egg mixture, whisking all the time. Cook until thickened, then set aside.

ingredients for dough:
- 500 g + 50 g all purpose flour
- 1 egg
- 7 g dry instant yeast
- 75 g melted butter
- 325 ml lukewarm milk
- 75 g sugar
- 1 teaspoon ground cardamon
- pinch of salt 

In a bowl sift 500 g flour and combine with yeast, sugar, salt and cardamon. Add milk and stir until combined. Add butter and knead until sofr and elastic dough. You can use anothr 50 g flour while kneading but not more. Place the dough into the bowl, cover with kitchen cloth and set aside until rise for 1.5 hours in a warm place. 
Next deflate the dought and divide into 10 equal pieces, form balls and make deep cavity in the center. Set aside for 30 minutes until rise. 
Preheat oven to 180 C.
Next make sure cavities are deep and fill with custard. Take to the preheated oven and bake approx 15 minutes until golden, remove from the oven and cool completely before frosting.

remaining ingredients:- 180 g icing sugar
- 3-4 tablespoon hot water
- 100 g shredded coconut

Beat icing sugar with water until icing. Glaze buns, excluding custard and cover with coconuts.
Enjoy!






8 komentarzy:

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...