czwartek, 28 listopada 2019

Gulasz etiopski ze słodkimi ziemniakami, soczewicą i szarpanym kurczakiem

Ethiopian stew with sweet potatoes, lentils and pulled chicken, for English scroll down


Zapamiętam ten gulasz na długo, a to za sprawą przyprawy berbere, która jest podstawą kuchni etiopskiej. Wydobywa z tego dania niepowtarzalny smak i aromat, ale uwaga! Jest dosyć ostra. Jest to danie z tych, które starczają na długo, świetnie się mrożą i niesamowicie sycą. Koniecznie spróbujcie, szczególnie robiąc własną przyprawę berbere, nie jest to wcale trudne;)

Gulasz etiopski ze słodkimi ziemniakami, soczewicą i szarpanym kurczakiem
6 porcji

składniki na przyprawę berbere:
- 3 łyżki papryki słodkiej
- 1 łyżka soli
- 1/2 łyżki pieprzu cayenne (można dodać chili)
- 2 łyżeczki kuminu
- 2 łyżeczki mielonych goździków
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1 łyżeczka kozieradki (mielonej)
- 1 łyżeczka kolendry mielonej
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą

składniki na gulasz:
- 500 g słodkich ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 400 g piersi z kurczaka
- 250 ml bulionu
- 500 ml passaty pomidorowej
- 2 łyżki przyprawy berbere
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- sok z 1/2 cytryny
- 2 cm kawałek imbiru
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka cukru trzcinowego

słodkie ziemniaki, cebulę, czosnek i imbir pokroić w kostkę, marchewkę w półplasterki.
Na maśle zeszklić cebulę, dodać czosnek oraz imbir i smażyć chwilę. Dodać ziemniaki, chwilę później marchewkę i soczewicę smażyć 2-3 minuty. Dodać przyprawę berbere i smażyć jeszcze minutę. Wlać bulion oraz passatę pomidorową, dodać piersi z kurczaka i całość zagotować. Następnie przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień na mały i gotować ok 2.5 godziny.
Po tym czasie wyjąć mięso i poszarpać widelcem, ponownie dodać do gulaszu. Wycisnąć sok z cytryny, dodać cukier i wszystko wymieszać.
Podawać z jogurtem i ulubionym pieczywem.
Smacznego!

Ethiopian stew with sweet potatoes, lentils and pulled chicken
6 portions

ingredients for berbere spice:
- 3 tablespoons sweet paprika
- 1 tablespoon salt
- 1/2 tablespoon cayenne pepper or chili
- 2 teaspoons cumin
- 2 teaspoons ground cloves
- 1 teaspoon cardamon
- 1 teaspoon ground fenugreek
- 1 teaspoon ground coriander
- 1 teaspoon pepper
- 1 teaspoon turmeric
- 1/2 teaspoon cinnamon
- 1/2 teaspoon nutmeg
- 1/2 teaspoon garlic powder
- 1/2 teaspoon ginger powder

Mix all ingredients in a bowl and set aside.

ingredients for stew:
- 500 g sweet potatoes
- 2 carrots
- 1 big onion
- 4 garlic cloves
- 2 cm piece of ginger
- 400 g chicken breast
- 250 ml stock
- 500 ml tomato passata
- 2 tablespoons berbere spiece
- 1 cup green lentil
- juice of 1/2 lemon
- 1 tablespoon light brown sugar
- 2 tablespoons butter

Onion, garlic, ginger and sweet potatoes cut into cubes, carrot into half-moons
Melt butter in a big cast iron pot, add onion and fry until glossy, add ginger and garlic, fry for one more minute. Add sweet potatoes, next lentils and carrot, fry for 2-3 minutes. Add berbere spice and fry 1 minute more. Pour stock and passata, add chicken, stir and bring to boil. Reduce heat to low, cover with a lid and cook 2-5 hours.
Next, take out meat from the pot, pull with fork and put back again into the pot. Add lemon juice and sugar, stir everything.
Serve with yogurt and favorite bread.
Enjoy!






3 komentarze:

  1. zapisuję i zrobię na pewno bo to moje smaki

    OdpowiedzUsuń
  2. I mam propozycję na obiad 😋 Wszystkie składniki pod ręką, więc będziemy robić.

    OdpowiedzUsuń
  3. Gulasz jest przepyszny 😋 Na pewno go powtórzę, tym bardziej że zostało jeszcze trochę mieszanki berbere 😉

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...